Klimatyzacja w trybie AUTO jest prawie zawsze na pierwszym biegu wentylatora

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez andrew911 » 12 maja 2026, 09:56

Witajcie!

W mojej CX-5 KE po lifcie, 2015 rok, klimatyzacja w trybie AUTO działa bardzo dziwnie.
Generalnie, przez większość czasu używa tylko pierwszego biegu wentylatora... a biegów jest 7!

Ogrzewanie zimą działa wg mnie prawidłowo – czyli krótko po ruszeniu wentylator wchodzi na powiedzmy 3 bieg, szybko ogrzewa wnętrze, a potem sobie zmniejsza prędkość, jak już jest ciepło.
Niestety wiosną/latem, gdy jest ciepło, chłodzi prawie zawsze na pierwszym biegu, i bardzo często jest zbyt mało wydajna.
Generalnie, auto musi być ekstremalnie nagrzane, żeby auto zaczęło używać wyższych biegów wentylatora niż pierwszy.
Jedynie zwiększenie na max (29) albo min (15) temperaturę rozkręca wentylator na najwyższe biegi.
To jest jakiś algorytm żeby było cicho w aucie czy co?

A ostatnio zrobiłem taki test:
1. jadę autem, ustawiam 16 stopni – chłodzi, ale ciągle pierwszy bieg wentylatora.
2. ustawiam 26 stopni – grzeje, ale ciągle pierwszy bieg wentylatora.

Jak to jest u Was?

Zrobiłem małą diagnostykę forscanem i wszystko wydaje się działać w porządku:
1. temperatura parownika bardzo szybko po odpaleniu auta schodzi do 1 stopnia, potem płynnie podchodzi do 6 stopni, i z powrotem do 1, i tak w kółko.
2. czujnik temperatury zewnętrznej wydaje się pokazywać realne wartości.
3. Czujnik temperatury wewnętrznej wydaje się pokazywać realne wartości, ale jakby z opóźnieniem. Otwieram drzwi w chłodnym garażu i reaguje np. dopiero po minucie na ochłodzenie.
Więc odkurzyłem go przez te nacięcia w plastiku (przy prawym kolanie kierowcy) i wyczyściłem alkoholem, nadmiar zbierając na dole na szmatkę przy rurce aspiratora z tyłu. Sprawdziłem że ma delikatne ssanie, czyli przepływa przez niego powietrze: na maksymalnym nadmuchu przyłożyłem do tych nacięć chusteczkę higieniczną i delikatnie przywarła.
4. Czujnik nasłonecznienia – działa w porządku, w cieniu 0, w poranny słońcu 500 W/m2.

Co jeszcze mogę sprawdzić?
Szukałem w Forscanie jakiegoś resetu adaptacji czy czegoś podobnego ale nic takiego nie znalazłem niestety. Mam licencję rozszerzoną (tą darmową) może to kwestia tego?
Początkujący

Od: 17 mar 2026, 11:20
Auto: CX-5 KE 2015
SKYACTIV-G 2.0 (PE)
AWD MT