Mazda cx-5 2026 2,5 automat od 139 900zl
Niestety tak słychac przy max wciśnięciu pedału gazu. Ztgo o Wiem pierwsa partia samochodow z uwagi na
Na czas dostawy nie byla zabezpieczana. Robią to salony ale czy wszystkie tego niewiem jednak to takie najtańsze podstawowe zabezpieczenie na rok, góra 2 lata.
Na czas dostawy nie byla zabezpieczana. Robią to salony ale czy wszystkie tego niewiem jednak to takie najtańsze podstawowe zabezpieczenie na rok, góra 2 lata.
Bardzo fajna recenzja z jazdy cx5. Jestem bardzo ciekaw co przeważyło za Mazdą. Wcześniej brał Pan pod uwagę również Tiguana, ale okazuję się, że odpadł
. Ja oglądałem Mazdę cx5 w Słupsku w wersji Homura, kolor Aero Grey i jasne wnętrze – super zestaw podobała się bardzo, jakość wykonania nie rzucała się w oczy. W Warszawie na Górczewskiej stoi wersja Exclusiv Line kolor Polymetal i już niestety to nie jest to. Będąc w czwartek na Ursynowie obejrzałem znowu Homurę z jasnym wnętrzem kolor czerwony i znowu super. Czyli jak będzie decyzja na tak to tylko Homura, ale to już ponad 190000,–, chyba, że będą dawać promocję. Na dzień dzisiejszy raczej bym się skłaniał na Tiguana w wersji Elegance, którego można mieć za ok. 170000,–. Martwi mnie też opinia obecnych posiadaczy Mazd odnośnie zabezpieczenia antykorozyjnego. Ja mając już 3 Volkswagena w ogóle nie myślałem o zabezpieczeniu po prostu VW są gotowe do eksploatacji i spokój na wiele lat. Jaki kolor Pan odbiera i z jakim wnętrzem.
Ja właśnie taką kupiłem homura aero grey. Co przeważyło za mazda? Too bedzie już 3 moja mazda. Z poprzednimi miałem 0 problemow. Uzytkowanie i przeglądy.i zadowolenie z jazdy. Pancerne silniki, skrzynie biegow itd. Przez moment skusił mn8e tiguan bo ma fajne wnetrze , wielkość taka akurat dla mnie i moich potrzeb. Jednak ryzyko awaryjności zachowania systemów ostrzegania mnie wystraszyły. Do tego na skonfigurowany dla mnie egzemplarz musiałbym czekać ponad 3 miesiące, a już na mazde czekałem od sierpnia zeszłego roku. Syn ma passata b 9z zeszlego roku i już nie chcemy sie przyznawać ile razy byl w serwisie a czeka go jeszcze wymiana kierownicy bo coś tam jak I bierze olej. Znajomy ma podobnie , ale fakt inny jezdzi juz chyba 3 z kolei i nie wyobraza sobie innej marki
jednak ja nie zamierzam ryzyk9wac bo Na cholere mi taki samochod z ktorym co 2 miechy bede w serwisie a tam nie jestes juz milym klientem tylko upierdliwym petentem ktorego jak najszybciej trzeba sie pozbyc.Zas sam przyznasz nawet chociażby z don8esien prasować ze ryzyko usterek jest zdecydowanie wyższe w vw niz w maździe. Poza tym jazda testowa i pelne wyposazenie we wszystko co aktualnie jest na rynku samochodowym / no moze poza night vision czy oledami na tylnych swiatlach i bajerami zarezewowanymi dla bentley i im pod9bnych/pozbyła mnie jakichkolwiek wątpliwości ze będę zadowolony z wyboru.
A możesz zdradzić tajemnicę, czy coś urwałeś i jaką finalnie cenę zapłaciłeś i czy coś ew. dobrałeś dodatkowo.
Dopisano 21 mar 2026, 16:58:
Mój Tiguan w lipcu 4 lata i bez usterek serwis tylko olejowy. Ale wiem, że to różnie bywa. Kolega ma Toyotę CH-r od ponad 1 rok i ciągle serwis, włącznie z wymianą akumulatora. Cóż....
Dopisano 21 mar 2026, 16:58:
Mój Tiguan w lipcu 4 lata i bez usterek serwis tylko olejowy. Ale wiem, że to różnie bywa. Kolega ma Toyotę CH-r od ponad 1 rok i ciągle serwis, włącznie z wymianą akumulatora. Cóż....
My już po testach. Bagaze 4 duze walizy powinny wejsc i na sztorc i na dlugosc. w obu konfiguracjach bagaznik sie zamykal. jak damy na sztorc to i jeszcze dwie male upchniemy. co do zabezpieczenia podwozia diler mowi ze na pewno beda wszystkie cx5 dodatkowo zabezpieczac (w profilach tez) wiec to na mega plus.
Fajne autko ale mam kilka uwag. Pierwsze dla mnie chyba kluczowe auto bardzo wysokie i dużo gorzej łapie się wyczucie auta niż w aucie klasy sedan choćby i 20cm dłuższym. Z wysokości dużo gorzej ocenia się krawędzie auta i otoczenie niż z poziomu ziemi. Jakieś to nienaturalne. Ta cx5 jakby miała prześwit 10cm i siedziała 10cm niżej byłoby znacznie fajniej. Ogólnie to zarzut do wszystkich Suvów niż samej cx5. Parkuje się dużo gorzej. Jest trudniej. wszystko trzeba robić 10 razy wolniej. Może kwestia przyzwyczajenia nie wiem. Z zalet fajnie się fotelik wkłada i wyjmuje. Bagaże też mega wygodnie. Ale już wsiadanie dużo gorzej niż do niskiego sedana. Dzieciaki też miały problem by na fotelik się dostać. Z wad jeszcze, bo łatwiej mi zawsze się mówi o wadach auta niż zaletach, to skrzynia biegów automatyczna to nie manual. Gubi się, czuć że czasami nie wie co ma zrobić. Damy gaz potem lekko ujmiemy a ona w rozterce. To samo zwłoka na dodanie gazu z 1s. oczywiscie nie zawsze a kwestia losowa. Pewnie znane wszystkim z automatami. Mi z manualnem nie. Dalej w czasie jazdy nam wyskoczył jakiś alarm i HUD zniknął. Dopiero wyłączenie auta i ponowne uruchomienie spowodowało zniknięcie błędu. Wszystkie funkcje na ekranie mega łatwo dostępne. Na pewno obsluga tego duzego 15,6 calowego ekranu jest prosta i latwa. Wszystko klika się to intuicyjnie, latwo i bezproblemowo trafia. nie widze z tym zadnego problemu. Inną kwestią jest to że trzeba to konfigurować z telefonem i swoim profilem. My nie mieliśmy skonfigurowane i już włączenie radia czy wybór stacji to był problem. Chyba z 10min zajęło włączenie radia. Może po czasie będzie to łatwiejsze. Pikacze nie wyłączają wszystkiego i ok nie mówią o łamaniu prędkości ale już wjazd czy zjazd z eski i jakiś pikaczu sie pojawil. Auto dość komfortowe i ciche ale czy cicho przy 140? Sam nie wiem. Szum słychać ale nie natarczywie na pewno i nie wiem czy jest głośniej niż w 3jce przy 140 czy ciszej a moze podobnie. Może człowiek na siłę szuka dużej różnicy względem starego auta i jakichś pozytywów w końcu nowe drogie auto a są one niewidoczne. Wszystko jakieś trudniejsze i sam nie wiem czy nie lepiej jeździć 15 letnim sedanem z manualnem. Jakieś wszystko prostrze łatwiejsze. Tutaj nie wiem czy stres nowego auta ale ta wysoka pozycja powodowała brak możliwości oceny do innych aut i przeszkód. Niby milo niby ok ale sam nie wiem. Silnik jak się wkręca jest głośny ale nie jakoś bardzo. Normalnie. Jadąc delikatnie w miarę cicho. Spalanie mieliśmy koło 8,2l średniego choć chwilowego nawet nie znalazłem. W 3jce 3s i mam znalezione i widze chwilowe spalanie a tu się nie doklikalem nawet. Dealer mówił że jest z kierownicy . Sam nie wiem. Coraz mniej czuję potrzeby zmiany auta. Jednak niskie stare auto z manualem daje największy komfort podróży. I nie. Nie jest tutaj winna jakość materiałów bo ta jest jak najbardziej ok, nie jest winna moc bo ta jest jak najbardziej ok. Chodzi o całokształt odczuć z za kierownicy i tej wspinaczki przy wsiadaniu wysiadaniu. Może przesadzam. Muszę się przespać z tematem. Może jutro inaczej na to spojrze. A i bose gra tak se na moje ucho. Głośno jest i nie zniekształca mocno dźwięku przy głośniejszym słuchaniu ale czy jakoś super? Nie czułem soczystości dzwieku. moze dlatego ze to z radio muzyki sluchalismy i samo to juz znieksztalcalo dzwiek i obcinalo wysokie tony. Może godzina to za krótko na taki test i z miesiąc by trzeba było pouzywać by ocenić to wszystko. Niby jest przestrzeń ale wolałbym ja posadzona na ziemi te 10cm niżej. I wolałbym te 2,5 z manualem jednak by zadnych poszarpywan czy lagow nie miec. moze jestem starej daty. ale z drugiej strony toyota camry nowa tez mi sie nie jechalo fajnie. tak bezpluciowo. nie wiem. moze juz nie robia normalnych aut gdzie sie czuje odleglosc do innych aut i to na ktorym biegu sie jedzie i co sie dzieje z kolami. na prawde musze to przemyslec czy warto kupowac cos nowego teraz bo tego łał nie ma. nie bylo przy cx60 nie ma przy cx5. chyba nie lubie jednak suvow i tego jak sie w nich siedzi i nie ma sie latwej oceny wymiarow auta. z drugiej strony superbem jezdzilem i tam tez byl dramat. chyba to jest ten dylemat ze chce sie miec obszerne auto rodzinne a jednak poczucie z za kierownicy jazdy malym niskim autem ktore latwo wyczuc.
Fajne autko ale mam kilka uwag. Pierwsze dla mnie chyba kluczowe auto bardzo wysokie i dużo gorzej łapie się wyczucie auta niż w aucie klasy sedan choćby i 20cm dłuższym. Z wysokości dużo gorzej ocenia się krawędzie auta i otoczenie niż z poziomu ziemi. Jakieś to nienaturalne. Ta cx5 jakby miała prześwit 10cm i siedziała 10cm niżej byłoby znacznie fajniej. Ogólnie to zarzut do wszystkich Suvów niż samej cx5. Parkuje się dużo gorzej. Jest trudniej. wszystko trzeba robić 10 razy wolniej. Może kwestia przyzwyczajenia nie wiem. Z zalet fajnie się fotelik wkłada i wyjmuje. Bagaże też mega wygodnie. Ale już wsiadanie dużo gorzej niż do niskiego sedana. Dzieciaki też miały problem by na fotelik się dostać. Z wad jeszcze, bo łatwiej mi zawsze się mówi o wadach auta niż zaletach, to skrzynia biegów automatyczna to nie manual. Gubi się, czuć że czasami nie wie co ma zrobić. Damy gaz potem lekko ujmiemy a ona w rozterce. To samo zwłoka na dodanie gazu z 1s. oczywiscie nie zawsze a kwestia losowa. Pewnie znane wszystkim z automatami. Mi z manualnem nie. Dalej w czasie jazdy nam wyskoczył jakiś alarm i HUD zniknął. Dopiero wyłączenie auta i ponowne uruchomienie spowodowało zniknięcie błędu. Wszystkie funkcje na ekranie mega łatwo dostępne. Na pewno obsluga tego duzego 15,6 calowego ekranu jest prosta i latwa. Wszystko klika się to intuicyjnie, latwo i bezproblemowo trafia. nie widze z tym zadnego problemu. Inną kwestią jest to że trzeba to konfigurować z telefonem i swoim profilem. My nie mieliśmy skonfigurowane i już włączenie radia czy wybór stacji to był problem. Chyba z 10min zajęło włączenie radia. Może po czasie będzie to łatwiejsze. Pikacze nie wyłączają wszystkiego i ok nie mówią o łamaniu prędkości ale już wjazd czy zjazd z eski i jakiś pikaczu sie pojawil. Auto dość komfortowe i ciche ale czy cicho przy 140? Sam nie wiem. Szum słychać ale nie natarczywie na pewno i nie wiem czy jest głośniej niż w 3jce przy 140 czy ciszej a moze podobnie. Może człowiek na siłę szuka dużej różnicy względem starego auta i jakichś pozytywów w końcu nowe drogie auto a są one niewidoczne. Wszystko jakieś trudniejsze i sam nie wiem czy nie lepiej jeździć 15 letnim sedanem z manualnem. Jakieś wszystko prostrze łatwiejsze. Tutaj nie wiem czy stres nowego auta ale ta wysoka pozycja powodowała brak możliwości oceny do innych aut i przeszkód. Niby milo niby ok ale sam nie wiem. Silnik jak się wkręca jest głośny ale nie jakoś bardzo. Normalnie. Jadąc delikatnie w miarę cicho. Spalanie mieliśmy koło 8,2l średniego choć chwilowego nawet nie znalazłem. W 3jce 3s i mam znalezione i widze chwilowe spalanie a tu się nie doklikalem nawet. Dealer mówił że jest z kierownicy . Sam nie wiem. Coraz mniej czuję potrzeby zmiany auta. Jednak niskie stare auto z manualem daje największy komfort podróży. I nie. Nie jest tutaj winna jakość materiałów bo ta jest jak najbardziej ok, nie jest winna moc bo ta jest jak najbardziej ok. Chodzi o całokształt odczuć z za kierownicy i tej wspinaczki przy wsiadaniu wysiadaniu. Może przesadzam. Muszę się przespać z tematem. Może jutro inaczej na to spojrze. A i bose gra tak se na moje ucho. Głośno jest i nie zniekształca mocno dźwięku przy głośniejszym słuchaniu ale czy jakoś super? Nie czułem soczystości dzwieku. moze dlatego ze to z radio muzyki sluchalismy i samo to juz znieksztalcalo dzwiek i obcinalo wysokie tony. Może godzina to za krótko na taki test i z miesiąc by trzeba było pouzywać by ocenić to wszystko. Niby jest przestrzeń ale wolałbym ja posadzona na ziemi te 10cm niżej. I wolałbym te 2,5 z manualem jednak by zadnych poszarpywan czy lagow nie miec. moze jestem starej daty. ale z drugiej strony toyota camry nowa tez mi sie nie jechalo fajnie. tak bezpluciowo. nie wiem. moze juz nie robia normalnych aut gdzie sie czuje odleglosc do innych aut i to na ktorym biegu sie jedzie i co sie dzieje z kolami. na prawde musze to przemyslec czy warto kupowac cos nowego teraz bo tego łał nie ma. nie bylo przy cx60 nie ma przy cx5. chyba nie lubie jednak suvow i tego jak sie w nich siedzi i nie ma sie latwej oceny wymiarow auta. z drugiej strony superbem jezdzilem i tam tez byl dramat. chyba to jest ten dylemat ze chce sie miec obszerne auto rodzinne a jednak poczucie z za kierownicy jazdy malym niskim autem ktore latwo wyczuc.
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
Teraz po Pana teście to już w ogóle nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Ja mam 70 lat i nigdy nie jeździłem automatem, zawsze manual. Myślałem, że na koniec moich lat jazdy będzie lepiej jak coś za mnie wykonana trochę roboty, a tu bęc. Mazda jest wyraźnie wyższa od Tiguan dla mnie OK, ale żona przy 160 cm wzrostu może się do niej wspinać. Żeby – myślę o moim przypadku – nie było zamienił stryjek siekierkę na kijek
. Zaczynam jak Pan myśleć, czy w ogóle coś działać, tym bardziej, że mój dopiero w lipcu będzie miał 4 lata. Dobrze, że teraz są takie fora i można wymienić uwagi.
. Zaczynam jak Pan myśleć, czy w ogóle coś działać, tym bardziej, że mój dopiero w lipcu będzie miał 4 lata. Dobrze, że teraz są takie fora i można wymienić uwagi.Piwo
Ja tez jeździłem do tej pory manualem. Lata,lata wstecz troszkę automatem. Przesiadka na automat 10 minut i ok. Choć manuał w mazdach chyba najlepszy i zmiana biegów ręcznie poezja. Wysokość tez dla mnie nowość ale na stare lata super, wsiadanie i wysiadan8e nie trzeba zginąć karku i kolan
nie mówiąc o bezpieczeństwie/ spore auto/. Co do wyczucia auta -kwestia przyzwyczajenia 2, 3 dni i będzie spoko , zreszta są świetne kamery. Sam do kamer przyzwyczajała sie kilka dni w cx 30 bo wolałem na lusterkach cofać a dziaj tylko kamery i wyjątkowo wspomagam sie lusterkami. System Bose jak na ta klasę auta i cenę jest świetny tylko trzeba go skalibrować pod własną gusta, basy soprany, dzwiek przestrzenny itd. Pikacze są dzisiaj w każdym aucie i ciesz sie ze to nie toyota ba tam k.. cy idzie dostać. A tu sporo da sie wyłączyć. Najbardziej sie balem tych kamerek na oczy ze po każdym odwrócenie oczu bedzie pikal a tu tylko na chwilę napis o koncentracji uwagi na jedzie.skrzynia ma swoje zalety czyli bezawaryj ość i dlugowiecznosc i znosi początkujących użytkowników inne np:dsg są moze o ulamk8 sekund szybszealetez masz problem suche to slabsze mokre to lepsze ale droższe nie lubią jazdy w korkach itd. Cyt Twój- coraz mnie czuje potrzebę zmiany auta. – chłopie już jestes tak stary ze boisz sie zmian. Jak nie zmienisz teraz to za 5 czy 7 lat twoje sie rozsypie a samochody beda jezdzic i kierować autonomiczne za Ciebie wiec gdzie będzie przyjemność z kierowania
ja tez mam swoje lata ale uważam ze trzeba pojedzie dużym suvem bo za kilkanascie lat to zostanie mi tylko do kierowania chodzik jak człek dożyje.
Waldi z urywaniem cen w maździe od lat jest ciężko albo wręcz super. Ciezko. Ja ceny nie urwałem tylko na dodatkach od ogólnej sumy 10 %, plus przegląd za rok darmo , dywaniki gumowe darmo i jeszcze jakieś [tiiit]. Na you tubę przy jakimś filmiku o mażdzie ktoś napisał ze w Warszawie w salonie na bemowie dostał rabat 3 %.
Ja tez jeździłem do tej pory manualem. Lata,lata wstecz troszkę automatem. Przesiadka na automat 10 minut i ok. Choć manuał w mazdach chyba najlepszy i zmiana biegów ręcznie poezja. Wysokość tez dla mnie nowość ale na stare lata super, wsiadanie i wysiadan8e nie trzeba zginąć karku i kolan
Waldi z urywaniem cen w maździe od lat jest ciężko albo wręcz super. Ciezko. Ja ceny nie urwałem tylko na dodatkach od ogólnej sumy 10 %, plus przegląd za rok darmo , dywaniki gumowe darmo i jeszcze jakieś [tiiit]. Na you tubę przy jakimś filmiku o mażdzie ktoś napisał ze w Warszawie w salonie na bemowie dostał rabat 3 %.
Waldii. Nie sugeruj sie moimi opiniami. ja to lubie mowic krotko o pewnych rzeczach. ja musze sie przespac z tematem. z drugiej strony moja 7letnia cora powiedziala ze jej sie ciezko wsiada do nowej cx5. to na prawde jest wysoko jak sie fotelik posadzi z tylu na siedzeniach w cx5. ale to nie jest rzecz nie do przeskoczenia. raz ze wsiadla wiec sie dalo i pewnie szybko by sie przyzwyczaila. dwa ze latwo i szybko foteliki sie wyjmuje wklada dla rodzica. trzy ze mozna pod nogami walize mala kabinowke posadzic dodatkowo jadac na wakacje a wiec dwie walizy pod stopy kazdego dziecka a to cos. cztery mozna za rok dwa zamontowac za 1000zl sprezyny obnizajace co ulatwi potem wsiadanie dzieciom jak i ulatwi pozniej tez poruszanie sie autem (nizszym autem latwiej lapac obrys auta). tak czy siak z czym my tu mamy porownywac? nie chce 5metrowych aut typu bmw 5 czy superb camry bo takimi autami tez latwo nie jest zaparkowac pod szkola. chcialbym przestrzen cx5 i jej wymairy 4,69cm ale i zeby to bylo 10cm nizsze i oczywiscie w cenie max cx5. poprszoe o jakis przyklad auta. sa takie wogole? nie sadze. wiec to wszystko sztuka kompromisow i szukania swojego idealu w dzisiejszych czasach.
co do automatu to przy operowaniu do 50% wszystko ejst raczej plynnie i ok. skrzynia zmienia biegi spoko. ale jak sie z 0 na 100 zmienia pedal lub zmienia polozenie pedalu kilka razy, wiecej mniej wiecej mniej, to skrzynia swiruje potrafi poszarpywac i zamulac. dla mnie powiedzmy to nie jest jakis wielki zarzut. najwiekszy dla mnie zarzut to jednak wyczucie wymairow tak wysokiego auta. z gory sie gorzej ocenia odleglsoci do przeszkod niz z poziomu asfaltu.
co do automatu to przy operowaniu do 50% wszystko ejst raczej plynnie i ok. skrzynia zmienia biegi spoko. ale jak sie z 0 na 100 zmienia pedal lub zmienia polozenie pedalu kilka razy, wiecej mniej wiecej mniej, to skrzynia swiruje potrafi poszarpywac i zamulac. dla mnie powiedzmy to nie jest jakis wielki zarzut. najwiekszy dla mnie zarzut to jednak wyczucie wymairow tak wysokiego auta. z gory sie gorzej ocenia odleglsoci do przeszkod niz z poziomu asfaltu.
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
Wita, czytam Państwa posty i nadziwić się nie mogę... Porównywać SUVa z automatem do 15 letniego auta z manualem i marudzić że siedzi sie za wysoko? Obniżać sprężyny w nowym aucie? Przecież każdy SUV taki jest, dlaczego państwo wgl biorą pod uwagę takie auto? Na rynku są jeszcze sedany.
Dodając swoje kilka groszy. Automat w mazdach to zabytek.. hydrokinetyk którego trzeba się nauczyć używać i kierować nim a nie wciskać pedał do oporu bo niestety nie ogarnie co chcecie zrobić a nie daj odpuścimy i znów wciśniemy do oporu... Co do nowej CX-5 to byłem oglądać i jakość wykonania jest gorsza od poprzedników, ja osobiście się zawiodłem (poza podłokietnikami bo sa ultra miękkie). Buda ładna, ale silnik, skrzynia i wykończenie wskazuje jasno, ze targetem jest 50+, spokojni użytkownicy, co pod maskę nie zaglądają wcale i przemieszczają się komfortowo bez emocji z punktu A do B. No moze ten ekran tylko nie pasuje do 50+ ale nie trzeba tam nic ustawiać poza klimatyzacją i ustawieniem radia. Ktoś wyżej nawet nie zaprzątał sobie glowy żeby poszukać chwilowego spalania i wlasnie taki jest target tej mazdy. Brak doplaty za wersję np z turbo i 200km total to w moim odczuciu poważna wtopa Mazdy (choć skrzynia by mogla tego nie wytrzymać), a hybryda o ile w ogóle wyjdzie to zacznie sie jak toyota 200tys w górę.
Dodając swoje kilka groszy. Automat w mazdach to zabytek.. hydrokinetyk którego trzeba się nauczyć używać i kierować nim a nie wciskać pedał do oporu bo niestety nie ogarnie co chcecie zrobić a nie daj odpuścimy i znów wciśniemy do oporu... Co do nowej CX-5 to byłem oglądać i jakość wykonania jest gorsza od poprzedników, ja osobiście się zawiodłem (poza podłokietnikami bo sa ultra miękkie). Buda ładna, ale silnik, skrzynia i wykończenie wskazuje jasno, ze targetem jest 50+, spokojni użytkownicy, co pod maskę nie zaglądają wcale i przemieszczają się komfortowo bez emocji z punktu A do B. No moze ten ekran tylko nie pasuje do 50+ ale nie trzeba tam nic ustawiać poza klimatyzacją i ustawieniem radia. Ktoś wyżej nawet nie zaprzątał sobie glowy żeby poszukać chwilowego spalania i wlasnie taki jest target tej mazdy. Brak doplaty za wersję np z turbo i 200km total to w moim odczuciu poważna wtopa Mazdy (choć skrzynia by mogla tego nie wytrzymać), a hybryda o ile w ogóle wyjdzie to zacznie sie jak toyota 200tys w górę.

- Od: 10 gru 2021, 10:07
- Auto: CX-5 2016
Poproszę o jakiś przykład bezawaryjnego sedana lub kombi do 4,7m nie większego z przestrzenią i bagażnikiem jak w cx5 i w cenie nie większej jak cx5. Nie moja wina że ciężko kupić taniego dużego sedana w środku i małego z zewnątrz.
Superb czy camry ceny większe i auta 25 cm dłuższe więc parkowanie to dramat a w środku wcale nie sa wieksze od cx5. Dawna 6 czy 3 dużo mniejsze w środku niż cx5 a mimo to 6stka duzo dluzsza.
taki to paradoks.
Dla mnie cx5 mogłaby mieć po prostu prześwit 10cm zamiast 20 i tyle. Połowa problemów z moich odczuc z jazd by zniknęła. ale czesc osob krzyczy ze w teren jezdzi raz na 10lat. dlatego fajnie jakby powstaly dwa rodzaje cx5. jedna z przeswitem 10cm fwd dla ludzi jezdzacych tylko po asfaltach a jedna jak obecnie 20cm z 4x4 dla ludzi majacych potrzebe jezdzenia po lesie. i klienci sami by sobie wybierali czego oczekuja.
Superb czy camry ceny większe i auta 25 cm dłuższe więc parkowanie to dramat a w środku wcale nie sa wieksze od cx5. Dawna 6 czy 3 dużo mniejsze w środku niż cx5 a mimo to 6stka duzo dluzsza.
taki to paradoks.
Dla mnie cx5 mogłaby mieć po prostu prześwit 10cm zamiast 20 i tyle. Połowa problemów z moich odczuc z jazd by zniknęła. ale czesc osob krzyczy ze w teren jezdzi raz na 10lat. dlatego fajnie jakby powstaly dwa rodzaje cx5. jedna z przeswitem 10cm fwd dla ludzi jezdzacych tylko po asfaltach a jedna jak obecnie 20cm z 4x4 dla ludzi majacych potrzebe jezdzenia po lesie. i klienci sami by sobie wybierali czego oczekuja.
Takie moje lekkie OT.
Dokładnie 15 miesięcy temu byłem anty SUV. Zawsze jeździłem sedanami, miałem 6 GG, CX-3, 2 DJ, 3BM. Szwagier miał (w sumie nadal ma) CX5, wg mnie jeździło się tym dziwnie – za wysoko, całkiem inne odczucie prędkości. CX3 miałem chyba pół roku – nie dałem rady bo była w automacie. To jednak była odległa przeszłość
Ale te wspomniane 15 miesięcy temu, w sumie z głupa kupiłem CX60 – PHEV, będę za "frajer" do roboty jeździł. Jak to bujało, jak wysoko się siedziało, jakie niewygodne fotele to miało. A teraz? Wsiadam do 3, mam obecnie też BP – jakie to małe, jak muszę się zginać żeby wsiąść, jak dziwnie się siedzi, jaki niewygodny fotel... I jeszcze jedna rzecz – kufa, biegi muszę zmieniać
Jedyny "–" CX60 to nadal zawieszenie.
Także z przyzwyczajeniem można wygrać, a z czasem największy wróg może stać się przyjacielem.
Podsumowanie – SUVy nie są takie złe, w szczególności jak się dobija 50
A tu już podziękuj EU, takich aut po prostu nie opłaca się sprzedawać w Europie
Mazda 2.5T w automacie to na rynku US czy AUS nic nadzwyczajnego. Skrzynia też daje radę.
Dokładnie 15 miesięcy temu byłem anty SUV. Zawsze jeździłem sedanami, miałem 6 GG, CX-3, 2 DJ, 3BM. Szwagier miał (w sumie nadal ma) CX5, wg mnie jeździło się tym dziwnie – za wysoko, całkiem inne odczucie prędkości. CX3 miałem chyba pół roku – nie dałem rady bo była w automacie. To jednak była odległa przeszłość
Ale te wspomniane 15 miesięcy temu, w sumie z głupa kupiłem CX60 – PHEV, będę za "frajer" do roboty jeździł. Jak to bujało, jak wysoko się siedziało, jakie niewygodne fotele to miało. A teraz? Wsiadam do 3, mam obecnie też BP – jakie to małe, jak muszę się zginać żeby wsiąść, jak dziwnie się siedzi, jaki niewygodny fotel... I jeszcze jedna rzecz – kufa, biegi muszę zmieniać
Jedyny "–" CX60 to nadal zawieszenie.Także z przyzwyczajeniem można wygrać, a z czasem największy wróg może stać się przyjacielem.
Podsumowanie – SUVy nie są takie złe, w szczególności jak się dobija 50

chrris napisał(a):Brak doplaty za wersję np z turbo i 200km total to w moim odczuciu poważna wtopa Mazdy (choć skrzynia by mogla tego nie wytrzymać)
A tu już podziękuj EU, takich aut po prostu nie opłaca się sprzedawać w Europie
Mazda 2.5T w automacie to na rynku US czy AUS nic nadzwyczajnego. Skrzynia też daje radę.

- Od: 14 cze 2006, 00:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
moze potrzebowalem tego posta. ale raczej zrobie to co Ty czyli pojdzie auto na glebe.
Piwo, masz 3 dlaczego nie zmienisz na nowszą? Za 150 tys masz najwyższą opcję wyposażenia z manualem? Zaraz ktoś napiszę, że za mała dla rodziny…wnioskuję ze zdjęć, że masz rodzinę 2+2? Już nie przesadzajmy z tą pogonią za miejscem. Ja wiem, że fajnie mieć auto którym przewieziemy choinkę, rowery w środku i lodówkę ale i tak przez większość czasu wozimy powietrze za które płacimy w paliwie. Ja też mam rodzinę 2+2 i czekam na odbiór 3 hatchback, mocno zastanawiałem się nad sedanem ale wygrało burgundowe wnętrze. Co do miejsca w środku to w porównaniu do wcześniejszego xedosa9 wiadomo nie ta klasa, ale teraz jeżdżę mustangiem’96 i też się mieścimy…wózek do bagażnika też wchodził jak jeszcze był potrzebny. Pamietam jak miałem w drodze drugie dziecko to ktoś mnie pytał: „to co na wiosnę jakieś duże kombi kupujesz czy vana”? Wcale nie rozumiem tego podejścia. W stylizacji nowej 3 i jej prowadzeniu jestem w stanie doszukać się znamion hot hatchacha i to dla mnie robi robotę. Fajnie ktoś zauważył grupę wiekową do której nowa cx5 czy może większość suvów jest kierowana, po co się tak postarzać(?) i nie ujmując nikomu jak ktoś nie wozi wnuków ani dzieci to może warto się jakimś nieoczywistym pojazdem odmłodzić? Dodatkowo podobno łatwo się wsiada? Dobry argument dla auta dla listonosza lub kuriera…może przedstawiciela handlowego.
Bo jest mniejsza w srodkuu od starej bm. Myślisz że tam nie wsiadałem? Jeden wielki dramat z miejscem, pozabierali przestrzeni względem poprzednika to parę cm tu to tam. . Po co mi downgrade. Ja przysiadłem się z mojej trójki BM do BN i do mazdy 6 kombi kilkukrotnie i zawsze stwierdzałem że zmiana na te auta nie ma kompletnie sensu. Nawet do starej cx5 też i to samo odczucie braku potrzeby zmiany na tak ciasne auto. Nie dają nic więcej niż mam obecnie w trójce sedan bm. Nowa Cx5 oferuje coś więcej. Więcej miejsca na bagaże i dla dzieciaków. A i teściowa między fotelikami w razie w będzie miała więcej miejsca. Więc tu widzę różnicę na plus to wszystko przy jakiejś normalnej cenie zakupu. I tyle. Ok możesz się nie zgadzać ale ja już to znam z autopsji gdzie dzieciaki ciągle butami smyraja po oparciach przednich foteli. Wszystko zafajdane a jak chce się dziecko uśpić i pochyli fotelik to fotelami z przodu trzeba podjeżdżać do przodu. Dramat. Cx5 jednak oferuje więcej łatwe wkładanie walizy i dzieciaki też mają ogrom przestrzeni. A gwint -5cm to nie powinien być jakiś duży koszt więc pewnie da się coś tam poprawić z tą wysokością. Nie moja wina że nie robi się niższych przestronnych aut już. Taka nowa 6e to z miejscem w środku jest dramat. Gorzej jak w starej 6stce. Camry sporo droższa i też parę rzeczy w środku z miejscem mnie męczyło. Superb niewygodna kanapa z tyłu i 1,5tsi a i tak droższa. Nie ma na rynku jakiegoś fajnego auta które by było tanie a fajne. Każde ma jakieś wady większe lub mniejsze.
183
Piwo
Czytając Twoje ostatnie posty, myślę, że najlepszym wyborem jest Skoda Octavia. Ma bardzo zróżnicowaną ofertę, włącznie z manualem. Wielkość jest idealna pod Ciebie. Cena – sprawdziłem – duuużo niższa, niż Mazda cx5. W zasadzie za kwotę zbliżoną do cx5 ok. 160000,– miałbyś Octavię Sportline 2,0 ponad 200 kucy. Jak po taniości to za ok. 120000,– masz wszystko co potrzeba i nie martwisz się o zabezpieczenie antykorozyjne
Czytając Twoje ostatnie posty, myślę, że najlepszym wyborem jest Skoda Octavia. Ma bardzo zróżnicowaną ofertę, włącznie z manualem. Wielkość jest idealna pod Ciebie. Cena – sprawdziłem – duuużo niższa, niż Mazda cx5. W zasadzie za kwotę zbliżoną do cx5 ok. 160000,– miałbyś Octavię Sportline 2,0 ponad 200 kucy. Jak po taniości to za ok. 120000,– masz wszystko co potrzeba i nie martwisz się o zabezpieczenie antykorozyjne
jezdizlem sluzbowa octawia i nie uwazam jej za dobre auto. siedzialem tez w nowej superb kombi w salonie i tez nie uwazam jej za dobre auto. niewygodne siedzenia. takze to tyle. moje subiektywne zdanie. dodatkowo turbina w aucie ktore uzytkuje to pewne problemy bo nigdy w zyciu nikt nie bedzie studzil turbiny i znajac moje szczescie 20 tys maks i turbina bedzie do wymiany. w pracy mamy flote skod to troche dziwnych awarii sie naogladalem choc fakt sporo skod dozywa 400tys km i jezdza.
Tak wygląda podstawowa wersja