Czateria 2025

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Grzyby » dzisiaj, 13:15

Pierwsza usterka instalacji LPG w Dacii. Pierwszy raz coś się zepsuło od 352kkm (pomijam zużyty i wymieniony przy 300kkm parownik).
Auto paliło bezpiecznik i nie przełączało się na gaz.
Odstawiłem rano do serwisu BRC (niestety banan nie ma do nich oprogramowania). Przed chwilą gość zadzwonił, gotowe. Kwota do zapłaty – 100 (sto) złotych hahaha
Kurna, życzyłbym sobie żeby wszystkie auta były tak bezawaryjne i niskokosztowe jak Dokker.
Od nowości usterki jakie były to:
– uszkodzona stacyjka – ASO na gwarancji wymieniło na nową razem z wszystkimi zamkami
– przy 60-70kkm uszkodzony włącznik świateł (wymiana na używkę za 150zł – wytrzymała chyba 30kkm, potem było z 5 zamienników chińskich po 50zł)
– gdzieś w okolicach 100 czy 120kkm padła cewka zapłonowa. Wymieniona na NGK za 260zł.
– w okolicach 200kkm wymieniłem wszystkie łożyska w kołach – koszt niecałe 600zł (niepotrzebnie jak się okazało bo żadne nie pracowało gorzej, a
– chwilę po tym zaczęło wyć łożysko ... w skrzyni biegów. Koszt 1400zł.
– pry 250kkm zaczęła po trochu gubił płyn od wspomagania. Okazało się że rurka alu przepuszcza na łączeniu. Wymiana za 180zł.
– w zasadzie równocześnie zgubiła cały gaz z klimy. 2 dziury w przewodach. Zalepienie i napełnienie 900zł
– przy 300kkm wymieniony parownik LPG (nie trzymał wolnych obrotów i ciężko zbierał się z dołu) 700zł
– przy 345kkm padła cewka NGK (może nie tyle padła co trochę niedomagała ale wymieniłem na nowe NGK). Cena spadła z 260 do 145zł...
– No i dzisiaj coś się spsuło w instalce LPG. Koszt 100zł
W sumie łącznie wszystkie usterki przez 12 lat i 352kkm przebiegu zamknęły się w kwocie poniżej 4,5kzł.

P.S. Auto cały czas jeździ na oryginalnym sprzęgle.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 22:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Neonixos666 » dzisiaj, 16:42

Grzyby napisał(a):W sumie łącznie wszystkie usterki przez 12 lat i 352kkm przebiegu zamknęły się w kwocie poniżej 4,5kzł.

Ja usterek miałem dość mało gorzej z eksploatacją bo sporo robiłem.
Forumowicz

Od: 9 wrz 2009, 23:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez zadra » dzisiaj, 16:45

Krzemol napisał(a):U mnie dziadek obok wyciągał baniaki 10L z bagażnika. Akurat widzialem bo miałem rezerwę żeby nie było <czarodziej>

Ja bym dzisiaj takiego baniaka nie dźwignął może nawet z pustym bym się nie wyprostował..
Jak w człowieka nerw kulszowy uderzy, to nic już nie jest takie samo.
Ubierałem się rano niespełna 35min (najgorsze skarpetki – bo najdalej <lol> ) to i tak chyba nieźle, bo dekadę temu żeby na 6-tą do roboty zdążyć, to budziłem się przed 4'tą i walczyłem ponad godzinę z ciuchami..
Kurna, w piątek miałem transport robić (meble, pralka i kilka innych) a tu życie psikusy płata..
Było wczoraj nie szarpać..
No cóż – znowu na mocnej chemii przez kilka dni i może los się odwróci..
Dobrze, że teraz na popołudniówki chodzę.. <ok>

Oczywiście, nie lałem do zbiornika..
Chyba wleje max 10literków najdroższej co powinno starczyć do jesieni.
Iran już będzie odbudowany i Wenwzuela spokojna.. <nie powiem>
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Klubowicz

Od: 27 cze 2007, 17:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez Neonixos666 » dzisiaj, 16:56

Jak miałem rwę kulszową to dzieci mi skarpetki i buty ubierały, więc inwestycja się zwraca :P
Ogólnie to nie zazdroszczę, w maju prałem mamie dywany i od tego czasy nie jest najlepiej ale sporo pomogło mi wykupienie masaży.
Forumowicz

Od: 9 wrz 2009, 23:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M