Sens zakupu diesla
sprawdzałem zamek na własną rękę, zdjąłem plastik tylnej klapy od środka i wszystko wygląda Ok, dzis np prawie wcale nie brzęczało 
Olej wymieniłem sam, jak byłem na urlopie w PL, posiadam garaż z kanałem. W serwisie koszt 950zł. Zamówiłem olej Mazda SUPRA DPF 0W30 7L przez allegro z serwisu Mazdy z Krakowa za 450zł razem z filtrem i podkładką pod korek spustowy. Dostęp jest super od spodu robota lekka i przyjemna z browarkiem w ręku 1h

Olej wymieniłem sam, jak byłem na urlopie w PL, posiadam garaż z kanałem. W serwisie koszt 950zł. Zamówiłem olej Mazda SUPRA DPF 0W30 7L przez allegro z serwisu Mazdy z Krakowa za 450zł razem z filtrem i podkładką pod korek spustowy. Dostęp jest super od spodu robota lekka i przyjemna z browarkiem w ręku 1h
Aleście mnie zdołowali :/
Miałem nadzieję, że przesiądę się jednak na diesla (z braku benzyny w ofercie), a tu wychodzi, że przy moim trybie krótkich tras, to jak strzał w kolano.
Ok, robię ok. 15-20k rocznie i dłuższych tras też trochę jest (weekendowo), ale najczęściej to takie krótkie 10-20 km lub jeszcze krótsze po mieście.
Krótko mówiąc, nie ma w tej chwili Mazdy, na którą mógłbym zmienić moją wysłużoną już szóstkę :/
P.S.
Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
Miałem nadzieję, że przesiądę się jednak na diesla (z braku benzyny w ofercie), a tu wychodzi, że przy moim trybie krótkich tras, to jak strzał w kolano.
Ok, robię ok. 15-20k rocznie i dłuższych tras też trochę jest (weekendowo), ale najczęściej to takie krótkie 10-20 km lub jeszcze krótsze po mieście.
Krótko mówiąc, nie ma w tej chwili Mazdy, na którą mógłbym zmienić moją wysłużoną już szóstkę :/
P.S.
Witam wszystkich po dłuższej przerwie.

- Od: 30 wrz 2009, 11:16
- Auto: Mazda 3 BK 2006 1.6 MZR 105 HB Comfort
Mazda 3 BL 2009 1.6 MZR 105 HB Exclusive Plus
Mazda 3 BM 2014 2.0 120 SkyMOTION HB
Mazda 6 GJ 2015 2.0 165 SkyENERGY SDN
Mazda CX-30 2024 Skyactiv-X 2.0 186
Absolutnie nie :/ To dla mnie taki tablet na kółkach jak wszystkie chińczyki, do tego silnik słabszy od obecnego w 6 (nie chcę się "cofać").
Zdecydowanie nie jestem zwolennikiem tabletozy w autach. Nie ma to, jak fizyczne przyciski przynajmniej w niektórych funkcjach.
Całe szczęście, że w EURO NCAP mają teraz brać pod uwagę, ile czasu będzie potrzebne np. na zmianę klimy itd. i jeśli zajmie to zbyt dużo czasu to punkty minusowe będą lecieć czy jakoś tak. Jest szansa na zmianę trendu z tabletami.
Niestety CX-5 przy CX-60 wygląda licho. Sześćdziesiątka jednak robi robotę.
Zdecydowanie nie jestem zwolennikiem tabletozy w autach. Nie ma to, jak fizyczne przyciski przynajmniej w niektórych funkcjach.
Całe szczęście, że w EURO NCAP mają teraz brać pod uwagę, ile czasu będzie potrzebne np. na zmianę klimy itd. i jeśli zajmie to zbyt dużo czasu to punkty minusowe będą lecieć czy jakoś tak. Jest szansa na zmianę trendu z tabletami.
Niestety CX-5 przy CX-60 wygląda licho. Sześćdziesiątka jednak robi robotę.

- Od: 30 wrz 2009, 11:16
- Auto: Mazda 3 BK 2006 1.6 MZR 105 HB Comfort
Mazda 3 BL 2009 1.6 MZR 105 HB Exclusive Plus
Mazda 3 BM 2014 2.0 120 SkyMOTION HB
Mazda 6 GJ 2015 2.0 165 SkyENERGY SDN
Mazda CX-30 2024 Skyactiv-X 2.0 186
Co do wyglądu czy wnętrza nie będę się wypowiadał. Ale ten silnik ma mniej koni, ale w normalnym ruchu będzie bardziej żwawy przez większą ilość Nm w niskim i średnim zakresie obrotów. Więc wbrew temu co wielu myśli moim zdaniem będzie dawał lepsze wrażenie.
krzychun napisał(a):Ale ten silnik ma mniej koni, ale w normalnym ruchu będzie bardziej żwawy przez większą ilość Nm w niskim i średnim zakresie obrotów. Więc wbrew temu co wielu myśli moim zdaniem będzie dawał lepsze wrażenie.
też tak myślę. Ale też nie wiem czy to byłaby dobra alternatywa wobec PHEV w CX-60. Ja zasadniczo nie narzekam na działanie napędu jako takie. Jazda na samym prądzie zimą zawodzi, ale wciąż jest dostępna (do tego tryb hybrydowy przy niższym stanie baterii) w porównaniu do jej całkowitego braku w nowej cx-5.