Witam
Od około roku walczę z problemem moim zdaniem związanym z układem klimatyzacji głównie, ale nie wykluczam, że to pochodna innych problemów.
Mianowicie wydaje z siebie głośny dźwięk, przypominający tarcie i pisk jednocześnie. Do sytuacji dochodzi kiedy włączam A/C pokrętłem , przyciskiem , dosyć często latem od razu pojawia się ten dźwięk, trwa różnie ułamek sekundy czasem kilka sekund i ustępuje i pojawia się znowu jakiś czas później , różnie. Z obserwacji widać, że ten dźwięk występuję kiedy sprzęgiełko sprężarki się załącza, ale nie zawsze wtedy występuję ten dźwięk. Zimą sprężarka pracuje lżej i rzadziej się uruchamia, ale dźwięk też potrafi występować, jest krótszy mniej uciążliwy. Podczas jazdy dźwięk można wywołać wchodząc na wyższe obroty , powiedzmy 3000-4500 gdzie podczas ( najczęściej redukcji ) zmiany biegu słychać ten dźwięk. Przy niskich obrotach też się pojawi losowo rzadziej, ale żeby celowo go wywołać to właśnie połączenie wyższych obrotów oraz redukcji najczęściej daje efekt.
w załączniku dźwięk nagrany z wnętrza samochodu, przy 15 sekundzie uruchamiam sprężarkę
https://limewire.com/d/lwwip#I1hXvuiu7G
Dotychczas wymieniono :
pasek napędzający sprężarkę, jakiś zamiennik , a później OEM
koło pasowe
sprężarka nowa, zamiennik, modelu nie mam jak podać , kosztował mnie około 1100 zł , później ta sama nowa trafiła na reklamację, po 4 tyg zamontowano nową kolejną sprężarkę, tamtą reklamację nie wiem czy uznali, dostałem od mechanika nową kolejną
I teraz co z tym zrobić ? Już trochę kasy poszło na wydawałoby się prosty problem.
Może ktoś miał podobnie ? Albo może nakieruje co robić ? Na zimę sobie już odpuściłem , ale od wiosny chcę do tego wrócić.
za wszelkie wskazówki byłbym wdzięczny
Uciążliwy problem z układem klimatyzacji – Mazda 3 , 2009r, 2.0 150KM, automat
Strona 1 z 1
Strona 1 z 1