Cześć!
Jestem posiadaczem Mazdy CX-5 z silnikiem diesla o pojemności 2.2 z 2015 roku. Po zakupie używanego auta wydawać by się mogło, że wszystko działa tak jak trzeba. W ostatnim czasie wybrałem się dalej niż jazda „wokół komina”. Jadąc ekspresówką zaintrygowało mnie to, że nie działa system LDWS. Po najechaniu na linie bądź zbliżeniu się do niej nie pojawiły się żadne komunikaty. Pogoda była idealna: sucho, pogodnie. Początkowo system ostrzegania w lusterkach normalnie działał. W sytuacji, kiedy postanowiłem wyprzedzić samochód i wjechałem na lewy pas zaraz za wyprzedzającym mnie samochodem pojawił się stos problemów i nagła reaktywacja na 1-2 sekundy komunikatów dźwiękowych, a na desce rozdzielczej zaświeciły się kontrolki(w załączniku) a na panelu informacyjnym komunikat: SCB forward Malfunction. Odnoszę wrażenie, że moc spadła a na pewno nie działał wskaźnik pokazujący czy trzeba już zmienić bieg, martwe pole nie działało, i-stop nie działał. Po wyłączeniu i włączeniu silnika nagle wszystkie błędy znikły, a system monitorowania martwego pola działa. W następstwie tego do tej pory nie działa: LDWS (pomimo wciśniecia przycisku pojawienia się „pasów” na desce rozdzielczej i jeździe powyżej 65km/h) i-stop (nowy akumulator) światła w trybie AUTO (w dzień, pod wieczór i nocą już działają)
Czy ktoś z Państwa miał kiedyś takie problemy?
Błąd działania LDWS, system monitorowania martwego pola
Strona 1 z 1
Strona 1 z 1