CX-30 2,5 2023 AWD sprowadzona z USA.
W samochodzie zmieniłem automatyczną skrzynią biegów i półoś TL.
Poprzednia skrzynia bez oleju, stopione el. plastykowe w środku – zjarana. Półoś urwana. Brak możliwości uruchomienia silnika – skrzynia umarła w położeniu D.
Po wymianie skrzyni:
– samochód zapala, bez problemu jeździ NA WPROST przód-tył.
– skrzynia błędy z CAN – brak komunikacji ze sterownikiem ABS oraz kolumny kierowniczej (zakładam że należy wymienioną skrzynię zakodować w pojeździe – KOGO POLECACIE W ŚLĄSKIEM, OKOLICE RYBNIKA?)
– przy skręcie zaczyna blokować napęd, obojętnie czy w prawo, lewo, jazda przód, tył. Da się jechać powoli ale czuć jakby blokował się mechanizm różnicowy/skrzynia. Czym mocniej skręcam tym szybciej i mocniej odczuwa się blokadę.
– nie blokują hamulce
– odpięcie wtyczek z tylnego dyferencjału nic nie zmienia
– po podniesieniu pojazdu na podnośniku, wszystko działa jak należy zarówno przy wyłączonym pojeździe jak i po włączeniu na D (ale wiadomo że nie ma takiego obciążenia jak postawiony na kołach)
– sam dyfer sprawdzony w zewnętrznym zakładzie
– problem występuje zarówno przy jeździe z włączonym silnikiem jak i po wyłączeniu silnika i zjechaniu na luzie
Mam plan odłączyć jeszcze wał – jeśli problem zniknie – to dalej nie będzie odpowiedzi czy wina leży po stronie skrzyni czy sprzęgła wisko przy dyfrze. Jeśli nie zniknie – to zakładam że zakład źle zdiagnozował mechanizm różnicowy w dyfrze.
Pytania:
– jak sprawdzić to sprzęgło z tyłu? mam ogólnie wrażenie że napęd przód-tył jest spięty na sztywno. Co się z nim najczęściej dzieje? widziałem na Ru kanałach że wymieniają ten element. No i ta urwana półoś mnie utwierdza w tym przekonaniu że coś jest nie tak z tym sprzęgłem.
– może ma ktoś "na próbę" lub do odsprzedaży tylny dyfer/samo sprzęgło?
No i proszę o polecenie specjalisty ze sprzętem do tej marki w mojej okolicy