Irytujące rzeczy/usterki w BP

Mazda3 BP 2019–

Postprzez MarcinJ » 20 lut 2025, 14:55

robgordon napisał(a):
dobrzyn22 napisał(a):pewnie oczywiste...ale dla pewności, że to nie żadne twoje rzeczy powyciągaj wszystko zarówno ze schowka przed pasażerem, schowka na okulary nad głową jak i z samych drzwi.
PS . u mnie dźwięki potrafi wydawać okolica ekranu na środku – po lekkim dociśnięciu ustaje

Tak, to była pierwsza rzecz. Zresztą jak ASO sprawdzało co stuka/skrzypi też w pierwszej kolejności pozbyli się wszystkiego ze schowków.

U mnie te same objawy – dociśnięcie szyby i cisza. W ASO w Zabrzu dwa razy byłem, za drugim razem zrobili, co dokładnie nie wiem, tam jakaś uszczelka chyba szwankuje ( albo na YT ktoś pisał o jakimś plastiku na drzwiach). Samo ASO twierdziło, że problem im znany, czyli powinno inne ASO też o tym wiedzieć.

U mnie (5000km) skrzynia jest OK, jedynie czasami 6 wchodzi z lekkim oporem.
Początkujący

Od: 7 lip 2021, 20:44
Auto: Mazda 2 2019 90KM Skyactiv
Mazda 3 2024 150KM eSkyactivG

Postprzez mskgs » 21 lut 2025, 16:07

perot napisał(a):Nie wiem co Ci Aso mówi ale jeśli coś nie działa tak jak powinno to niestety ale podlega wymianie lub naprawie. Masz system za który zapłaciłeś i nie działa tak jak powinien, więc nie wiem w czym problem .

Po kilku tygodniach użerania się z betonem już wiem w czym problem. Mazda po prostu nie chce dłużej płacić za naprawę niedziałających klamek. Co gorsza, klient musi użerać się z ciągłym ignorowaniem jego wiadomości oraz zwalaniem winy z jednej strony na drugą. Centrala twierdzi, że ona nie jest od stwierdzania usterki, więc swoje roszczenia powinienem kierować do ASO. Problem w tym, że to samo ASO mówi mi, że oni stwierdzają usterkę, ale centrala uważa, że to nie usterka i odmawia naprawy. Mniejsza z tym. Umyłem samochód, pojechałem do serwisu, klamki nie działają, widzą to pracownicy serwisu, nie ma już żadnych wątpliwości. Centrala łaskawie wyraża zgodę na naprawę w ramach gestu handlowego. <lol> <lol> <lol> Nie będę drążył tematu, bo swoje wywalczyłem. Fascynuje mnie, że goście nie potrafią się przyznać do błędu. Chcą chyba po prostu wydymać klienta. Nie wiem też jak można mówić o geście handlowym, kiedy samochód jest na gwarancji, coś nie działa i jest to ich obowiązek usunąć usterkę. :D
Forumowicz

Od: 7 lip 2022, 12:28
Auto: Mazda3 Kanjo 2.0 150 KM AT6

Postprzez ratoschlaff » 26 lut 2025, 16:15

Jeśli chodzi o trzeszczące drzwi kierowcy, podkleiłem taśmą parcianą róg uszczelki drzwi i temat trzeszczenia zniknął :)
Załączniki
image.jpg
Forumowicz

Od: 4 maja 2015, 20:29
Auto: Mazda 3 BP 2024
HB 2.0 122KM 6AT
ExclusiveLine

Postprzez worn » 27 lut 2025, 22:48

Nie będzie to gniło po deszczu?
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 20:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez cebularz » 28 lut 2025, 09:00

Wygląda profesjonalnie <płacze> , ale trzeszczenie to jeszcze nic w porównaniu z gwizdem w żony cx-5. Po przekroczeniu prędkości 130 gwizd był nie do zniesienia, a powodem felerna uszczelka. O dziwo, albo się zapchało, albo przy niskich temperaturach nie gwiżdże, zobaczymy latem. Gdyby to była Dacia, to bym się nie dziwił, nawet klamki bym sobie z drewna wystrugał, ale Mazda?!
Forumowicz

Od: 10 gru 2019, 12:49
Auto: Mazda 3 BP 2.0 2022r
Mazda CX-5 2.5 2019r

Postprzez ratoschlaff » 28 lut 2025, 10:42

Jeżdżę już tak kilka miesięcy i nic nie gnije, jedynie odkleja się, co widać :P
Na początku drażniło mnie, jak to wygląda ale dopóki nie skrzypi, jest git <spoko>
Forumowicz

Od: 4 maja 2015, 20:29
Auto: Mazda 3 BP 2024
HB 2.0 122KM 6AT
ExclusiveLine

Postprzez zabo » 16 mar 2025, 22:27

W moim e-skyactivX praktycznie od samego początku trzeszczy coś, a niby "najbogatsza" wersja... Za schowkiem obkleiłem filcami parę punktów to nawiększe trzeszczenie zniknęło. Nadal zostaje regulacja pasa pasażera, najprawdopodobniej przedni głośnik środkowy, trzęszczący tunel środkowy w okolicy cupholdera(ze strony pasażera) i coś jakby z okolicy prawego koła (podejrzewam, że to źle zamontowane przez ASO "podświetlenie nóg").
Jutro telefon do ASO i zobaczymy co powiedzą. Trochę słabo wygląda wygląda to jak na niecałe 2k km... <glupek2>
Liczę, że nie tylko wymienią mi moje filce na coś porządniejszego, a też resztę postarają się poprawić. Próbował ktoś z was rozwiązać problem z trzeszczeniem w pro-moto w Katowicach?
Początkujący

Od: 10 sty 2025, 13:16
Auto: Mazda 3 BP 2.0 186KM (2024/2025)

Postprzez zabo » 20 mar 2025, 23:27

Podzielę się z wami rezutlatami z pro-moto. Generalnie jestem strasznie zawiedziony...
Panowie podczas przeprowadzanego serwisu nic nie usłyszeli.
Dźwięk ze słupków wrócił dosłownie po przejechaniu bramy, zauważyłem, że jest głównie podczas większego przyspieszania/ hamowania, podobnie jak dźwięk z prawej strony (jakby z przodu drzwi od pasażera).
Dźwięki skrzypiącego tunelu jak były, tak są.
O dziwo przestało skrzypieć w desce rozdzielczej, ale podejrzewam, że to kwestia podłożonych przeze mnie filców i optymalnej temperatury, gdyż panowie nic nie poprawiali. Jestem trochę zniesmaczony, że pomino próśb zaizolowania stukających miejsc i wskazania elementów do których przykleiłem filc, to nikt nawet tam nie spojrzał.
No cóż, jutro zgłaszam kolejny raz, tym razem przejadę się do Mirai w Sosnowcu, obsługa wydawała się trochę bardziej "techniczna" i zainteresowana.

edit: jak chodzi o pro-moto to kolejnym niesmakiem jest inna cena za wymianę oleju na fakturze niż podana telefonicznie i brak wpisu serwisu olejowego do "dziennika serwisów" w systemie
Początkujący

Od: 10 sty 2025, 13:16
Auto: Mazda 3 BP 2.0 186KM (2024/2025)

Postprzez MM4zda » 21 mar 2025, 07:30

Ktoś wie jak dostać się do silniczka składania lusterek? Nie chce mi się jechać do ASO poraz 10 o wymianę lusterka, po myjkach chyba smar z silniczka się zmywa i dlatego tak się przycina to składanie.
Forumowicz

Od: 19 wrz 2019, 15:00
Auto: Mazda 3 BP Hikari + Luxury Black 2019

Postprzez paweł_TBU » 21 mar 2025, 12:15

MM4zda napisał(a):Ktoś wie jak dostać się do silniczka składania lusterek? Nie chce mi się jechać do ASO poraz 10 o wymianę lusterka, po myjkach chyba smar z silniczka się zmywa i dlatego tak się przycina to składanie.

wymień na gwarancji smar nic nie da a są filmy na yt jak sie rozbiera lusterko
Forumowicz

Od: 30 sie 2019, 14:05
Auto: Mazda 3 BP sedan Hikari AT /Alfa Romeo Mito TB MA.

Postprzez volvorico » 1 kwi 2025, 15:46

Widzę, że kilka osób pisało już na ten temat – od jakiegoś czasu jak skręcam z nogą na hamulcu albo jak auto stoi to słychać z przedniego zawieszenia, że coś skrzypi/trzeszczy. w ASO wymienili już podkładki i śruby wahacza, łożyska amortyzatorów, ale to nic nie pomogło. Widziałem post gdzie pomogło wyczyszczenie i przesmarowanie zacisku hamulcowego. Czy ktoś walczył jeszcze z podobnym problemem?
Początkujący

Od: 1 kwi 2025, 15:32

Postprzez AmcieK » 3 lip 2025, 12:06

Powtórzę pytanko miał ktoś problem z temopmatem, losowo nie działa, dziś trasa nad morze i nic zero wcześniej myślałem, że może to forma jakiegoś oszczędzania energii przez słaby Aku ale 500 km i nic... Błędów na desce brak, nie działa także zwykły po wyłączeniu radaru... Auto też w tym samym czasie nie odłącza dwóch cylindrów ma problem z opuszczeniem automatycznie ręcznego przy ruszaniu i jakby nienodzyskiwalo energii z hamowania o ile te wizualizacje są prawdziwe.. Wiem że czeka mnie aso ale może ktoś miał jakiś podobny cyrk i coś nakieruje
Początkujący

Od: 16 lut 2025, 22:49
Auto: 3BP 2024

Postprzez G0rdon » 10 sie 2025, 23:21

volvorico napisał(a):Widzę, że kilka osób pisało już na ten temat – od jakiegoś czasu jak skręcam z nogą na hamulcu albo jak auto stoi to słychać z przedniego zawieszenia, że coś skrzypi/trzeszczy. w ASO wymienili już podkładki i śruby wahacza, łożyska amortyzatorów, ale to nic nie pomogło. Widziałem post gdzie pomogło wyczyszczenie i przesmarowanie zacisku hamulcowego. Czy ktoś walczył jeszcze z podobnym problemem?

Dawno mnie tu nie było, ale będę się też przyglądał niedługo temu problemowi – u mnie niestety to samo.
Trzeszczenie przy kręceniu na postoju, ale wyłącznie kiedy pedał hamulca jest wciśnięty.
Z drugiej strony to samo skrzypienie jest kiedy zjeżdżasz ze stromej góry i zatrzymasz się. Wtedy delikatne popuszczanie hamulca powoduje takie samo skrzypienie.

Tarcze i klocki już wymieniałem,nic nie zmieniło, więc ewidentnie wygląda na naprężenia samego zacisku podczas pracy,a już w ogóle przy zmianie kierunku na postoju. Chyba,że ktoś już może rozgryzł to?
Forumowicz

Od: 29 sie 2020, 22:14
Auto: Mazda 3 BP Kanjo

Postprzez veriberry » 16 sie 2025, 11:34

Czy u was to jest taki odgłos jak na moim filmiku? Zaczęło się 2 tygodnie temu. W ASO podczas rocznego serwisu powiedzieli, że czasem mogą się tak odzywać przeguby, ale jak dla mnie to brzmi jak opisywany tu często problem z górnymi mocowaniami amorytyzatorow. Tylko przy manewrach parkingowych to się pojawia i tylko przy jeździe tyłem… mam się stawić jak problem będzie się nasilał, ale mam wrażenie, że to na razie zbywanie tematu. Przez 1,5 roku była cisza w aucie. Może osoby którym udało się to na gwarancji wymienić powiedzą, w jakich ASO podeszli do tego poważnie? :)
https://youtube.com/shorts/GVKux8PXfJk?feature=shared
Początkujący

Od: 14 sie 2025, 17:23
Auto: MAZDA 3 Skyactiv x 2024

Postprzez Fasiol » 16 sie 2025, 15:22

Na wiosnę zgłosiłem dziwne niezbyt głośne skrzypienie (chrobotanie) przy manewrach parkingowych. ASO nie chciało nawet tego sprawdzać tylko od razu zapisali mnie na wymianę górnych mocowań amortyzatorów. Temat znamy w serwisach, usługę wykonali gratis choć auto było już pół roku po zakończeniu pięcioletniej gwarancji. Zadecydował fakt że auto jest u nich regularnie serwisowane. (ASO Białystok)
Forumowicz

Od: 31 maja 2021, 16:57
Auto: Mazda 3 BP Hikari 2019

Postprzez G0rdon » 16 sie 2025, 22:11

U kolegi Volvorico łożyska amortyzatorów zostały zmienione a trzeszczenie zostało, i dla mnie ma to sens, bo wystarczy puścić nogę z hamulca,aby skrzypienie ustało, co wykluczałoby na wstępie łożyska amorków.
Niedługo może będę miał okazję podnieść samochód na podnośniku, to sprawdzę,czy nie idzie to przypadkiem od jakiegoś wahacza, bo skrzypienie wydaje się być skorelowane z naprężeniami jakie powstają właśnie przy kręceniu w miejscu. U mnie było to od nowości.
No cóż,szukamy Panowie...
Forumowicz

Od: 29 sie 2020, 22:14
Auto: Mazda 3 BP Kanjo