Brak ciśnienia na 1 cylindrze, salonowy, przebieg 30 tys km !!!

Mazda CX-30 2019–

Postprzez zadra » 19 maja 2025, 09:01

Leonidas napisał(a):NIE ZDJĄŁEM głowicy, czekałem na to, że zrobi to serwis.

Gdzie ten serwis miał to zrobić?
U Ciebie na podwórku, czy pod blokiem?

Auto powinno się znaleźć u nich, żeby mogli coś zrobić.
Czy zdjęcie uszkodzonego zaworu które przesłałeś miało jakieś cechy charakterystyczne? np vin pojazdu wypalony na trzonku albo choć nr rejestracyjny na przylgni?

No weź się zastanów co Ty zrobiłbyś na ich miejscu.
W pierwszym momencie już zapala się czerwona lampka – dzwoni ktoś i opowiada niestworzone historie o uszkodzonym silniku, nie chce go podstawić do serwisu i mailem przysyła zdjęcia które mógł wykonać w silniku jakiegoś punto..

Szkoda słów – temat do zamknięcia..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez Leonidas » 22 maja 2025, 06:08

Powodzenia z hondą i serio nie życzę ci podobnych dylematów i czytania podobnych mądrości.
Początkujący

Od: 16 mar 2025, 17:48
Auto: Cx-30 2.0 150KM 2021

Postprzez zadra » 22 maja 2025, 07:29

Leonidas napisał(a):Powodzenia z hondą i serio nie życzę ci podobnych dylematów i czytania podobnych mądrości.

Ja nawet nie pomyślałbym, żeby naprawy prawie 20-o letniej hondy zlecać ASO a tym bardziej, żeby obwiniać ASO, że nie uwierzyli mi na gębę w opowieści telefoniczne o awariach. <oczy>

Różnica w przebiegach też dziesięciokrotna, więc nie spsuje się do 30tys km, no chyba ze do 330tys..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez czik3n » 18 cze 2025, 15:12

Zupełnie nie rozumiem pretencji autora i niektórych tu osób do Mazda Polska. Na własną rękę autor zrobił zdjęcia " zbadał " kamerką auto napisał @ i chyba liczył na cud w postaci odpowiedzi " szanowny Panie już szykujemy dla Pana nowy silnik, proszę powiedzieć gdzie i kiedy przysłać pracowników którzy wymienią Panu silnik na zupełnie nowy". No ludzie kochani, przecież Mazda odpisała jasno – wstaw auto do jednego z punktów ASO byśmy mogli sprawdzić co dokładnie stało się z samochodem. To że ASO Łódź przerzuca odpowiedzialność na ASO Poznań to nie wina samej MAZDY !!!! Przecież to dyrektor jednego z Aso chciał się pozbyć problemu i przerzucić to na inny serwis :D. Autorze czy Ty sobie wyobrażasz że każde ASO to jest 1:1 jeden i ten sam serwis którym zarządza odgórnie jakiś Japończyk z Mazdy? Otóż nie, na wszystko są procedury, poza tym na gębę i zdjęcia z @ żadne ASO ( tym bardziej bez zgody MAZDY odgórnie) nie wyłoży swoich pieniędzy na naprawę, skoro Tobie autorze szkoda było zapłacić za ściągnięcie głowicy w ASO i lawetę no to teraz nie płacz jaka mazda jest zła. Jestem pewien że gdyby ASO poznań rozebrało silnik i zrobili własną dokumentacje podpinając do tego historię serwisową Mazda podjęła by się wymiany/naprawy silnik i pewnie podpiąć by pod to można było nawet i to lawetowanie auta. No ale autorze wybrałeś jak wybrałeś, a teraz żal bo mazda jako marka jest be.
Forumowicz

Od: 27 mar 2021, 18:49
Auto: 3BP
2.0 Skyactive-G 122KM
KAI

Postprzez Leonidas » 19 cze 2025, 19:34

Sądzę, że jednak nie czytasz, ze zrozumieniem całości, albo pracujesz w Mazda Polska:)
Tak czy inaczej nawet kompletny i... powinien zwrócić uwagę, że chciałem "wstępnej aprobaty" w udzieleniu pomocy, po przesłaniu zdjęcia ewidentnej usterki. Nie wystawiłbym do serwisu auta bez niej :D gdyż by się nie dało...
Życzę ci powodzenia w podobnej sytuacji.
Miałem wiele różnych aut, widziałem bezradność i dyletanctwo mechaników w serwisach, kiedy chodziło o cokolwiek skomplikowanego. Lubię wiedzieć sam jak najwięcej, żeby znaleźć najlepsze i najtańsze wyjście i ze 30 lat temu remontowałem hobbistycznie silnik w swoim starym range roverze. Potrafię zrobić czynności obsługowe, jak wymiana oleju samodzielnie, ale nie muszę – kiedy ty wymieniasz uwagi o skuteczności wycieraczek z aliexpress i wiedza o aucie kończy się na pojemności silnika i ilości KM.
Nie płacę jak za zboże w serwisie, potraktowałem ich jak partnera we wstydliwej dla Mazdy wtopie. Jednak pojęcie wstydu zanika.

Dopisano 19 Jun 2025, 19:36:

Każdy ma prawo do własnych ocen. Uważam temat za definitywnie zamknięty, już tylko trolling wymądrzajacy pozostał.
Początkujący

Od: 16 mar 2025, 17:48
Auto: Cx-30 2.0 150KM 2021

Postprzez krzychun » 19 cze 2025, 21:45

Miałem podobna sytuację, samochód zgłaszał błąd z ładowaniem. Mogło się skończyć rachunkiem na 10 koła i jeszcze pewnie plus zastępcze (w sumie 3 różne) przez wiele dni (nawet na urlop na lotnisko pojechałem zastępczym) , znajdziesz na forum historie jak poszukasz. Oj dużo nerwów i czasu czy paliwa mnie to kosztowało ponieważ trudno było zdiagnozować ta usterkę. Finalnie wszystko na siebie wzięła Mazda Polska jako goodwill. To tak jakbyś chciał powiedzieć, że nikt nie był w podobnej sytuacji.

Ale teraz jak komuś wyskakują konkretne bledy to wiadomo co wymienić, powstała też wpis serwisowy możliwe że przez moje przeboje.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 15:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion