Łożyska MC Persona
Strona 1 z 1
Witam Od jakiegoś czasu przy bardzo wolnej jeździe na równej drodze slysze z lewej strony z przodu jakby trzeszczenie chrobotanie skrzypienie...przy normalnej jeździe nie słychac tego.
Niestety nie występuje to cały czas ,oczywiscie najmniej lub wcale kiedy jestem w serwisie . . Jakis czas temu udało się to zademonstrowac .Wymienione zostało łożysko MC Persona . Po około dwóch miesiącach dźwiek powrócił. Serwis sprawdzał nic nie znaleźli , zmienili jakieś śruby mocujące – taką informację znaleźli w systemie. Niestety to nie pomogło . Teraz jestem umówiony na wymianę amortyzatora .
Na moją sugestię że to może jakaś tuleja gumowa lub plastikowe , stwierdzili ze raczej nie
Czy ktoś miał podobny problem i zna przyczynę . Byc możę w maździe 3 ktoś to przerabiał?
Dziękuję
Niestety nie występuje to cały czas ,oczywiscie najmniej lub wcale kiedy jestem w serwisie . . Jakis czas temu udało się to zademonstrowac .Wymienione zostało łożysko MC Persona . Po około dwóch miesiącach dźwiek powrócił. Serwis sprawdzał nic nie znaleźli , zmienili jakieś śruby mocujące – taką informację znaleźli w systemie. Niestety to nie pomogło . Teraz jestem umówiony na wymianę amortyzatora .
Na moją sugestię że to może jakaś tuleja gumowa lub plastikowe , stwierdzili ze raczej nie
Czy ktoś miał podobny problem i zna przyczynę . Byc możę w maździe 3 ktoś to przerabiał?
Dziękuję
Hej, u mnie występuje podobnym problem. Zaczął się przy przebiegu około 90 tys, byłem w dwóch serwisach, niestety panowie niczego nie stwierdzili. W jednym serwisie niczego nie słyszano a w drugim podobnie. Powiedzieli jeździć i obserwować a gwarancja się kończy. W Internecie niczego nie znalazłem. Raz słychać mocnej raz słabiej a czasami w ogóle . Auto prowadzi się dobrze, opon też nie ścina. Gdzieś wyczytałem, że ten dźwięk pochodzi z hamulców. Trudną sprawą. Daj znać czy znalazłem rozwiązanie. Pozdrawiam
- Od: 20 lis 2024, 00:18
- Auto: CX30
Potwierdzam. Taki dźwięk może być generowany przez układ hamulcowy. Spróbuj jadąc pozwoli delikatnie hamować i zobacz czy ten dźwięk się nasila czy jest taki sam. U mnie trochę trzeszczało przy hamowaniu przy małej prędkości / manewry parkingowe/. Teraz mam 60 tysia nalotu i trzeszczenie ustąpiło. Może to kwestia położenia klocków?
Czesc. Dźwięk ten występuje tylko przy niskich prędkościach, najczęściej podczas parkowania, podczas kręcenia kierownicą. Czasami jest lekko słyszalny a czasami dosyć głośny. Nie mam pojęcia co ma na to wpływ. To jakby dźwięk przeskakującej sprężyny. Podczas kręcenia kierownicą na postoju nic nie słychać. Najczęściej dźwięk/ grzechotanie występuje podczas parkowania gdy samochód jest przechylony. Pozdrawiam
Kamilg15 napisał(a):Czesc. Dźwięk ten występuje tylko przy niskich prędkościach, najczęściej podczas parkowania, podczas kręcenia kierownicą. Czasami jest lekko słyszalny a czasami dosyć głośny. Nie mam pojęcia co ma na to wpływ. To jakby dźwięk przeskakującej sprężyny. Podczas kręcenia kierownicą na postoju nic nie słychać. Najczęściej dźwięk/ grzechotanie występuje podczas parkowania gdy samochód jest przechylony. Pozdrawiam
Dokładnie. U mnie zmienili amortyzator. Jest cicho , ale tuz przed jego wymianą tez sie uciszyło , prawdopodobnie z powodu spadku temperatur . Zobaczymy co będzie dalej. Powiedzieli ze nic tam wiecej nie ma do wymiany. Robili to w ramach przedłużonej gwarancji .
Jesteś pewny, że serwis dokonał wymiany amortyzatora? Albo tylko zamontowali silikonową podkładkę żeby wygłuszyć te dźwięki. Nie raz się postukałem, że serwis mówił, że coś wymienił a tego nie robił. Najczęściej spotkana sytuacja jest wymiana filtra powietrza, za którą seria Mazdy dobrze kasuje a jej nie wykonuje.
Kamilg15 napisał(a):Najczęściej spotkana sytuacja jest wymiana filtra powietrza, za którą seria Mazdy dobrze kasuje a jej nie wykonuje.
Masz dowody czy tak tylko rzucasz oczerniania? A po drugie nie dostajecie filmików z przeglądów?
Kamilg15 napisał(a):Jesteś pewny, że serwis dokonał wymiany amortyzatora? Albo tylko zamontowali silikonową podkładkę żeby wygłuszyć te dźwięki. Nie raz się postukałem, że serwis mówił, że coś wymienił a tego nie robił. Najczęściej spotkana sytuacja jest wymiana filtra powietrza, za którą seria Mazdy dobrze kasuje a jej nie wykonuje.
Tak jestem pewien . Przecież wystarczy skręcić koło i amor jest widoczny .
Co do wymiany w serwisie elementów podczas serwisu można poprosić o wydanie wymienionych części ale dostajemy możliwość sprawdzenia inspekcji na filmikach,ale jak ma się wątpliwości powinno taką sprawę zgłosić do kierownika danego serwisu w celu wyjaśnienia sprawy a twierdzenie że nie wymienili bez udowodnienia trochę dziwi gdyż to ty poniosłeś koszty tak nie powinno być.
Jeśli chodzi o te dziwne chrobotanie przy niskich prędkościach i parkingowych manewrach mam to samo i udało mi się znaleźć że był ten sam problem w cx-3, a mianowicie na samej górze sprężyny jest plastikowy element który ma za zadanie ułożyć ciasno sprężynę w łożysku i często gęsto ten plastikowy element pęka i dzieją się takie rzeczy sam u siebie musze to sprawdzić. Panowie z amerykańskiego forum nakładają na końcówkę sprężyny węże ogrodowy i mają po problemie ma nawet o tym filmik na YT Fix and Drive można zobaczyć o co chodzi.
matijas1994 napisał(a):Jeśli chodzi o te dziwne chrobotanie przy niskich prędkościach i parkingowych manewrach mam to samo i udało mi się znaleźć że był ten sam problem w cx-3, a mianowicie na samej górze sprężyny jest plastikowy element który ma za zadanie ułożyć ciasno sprężynę w łożysku i często gęsto ten plastikowy element pęka i dzieją się takie rzeczy sam u siebie musze to sprawdzić. Panowie z amerykańskiego forum nakładają na końcówkę sprężyny węże ogrodowy i mają po problemie ma nawet o tym filmik na YT Fix and Drive można zobaczyć o co chodzi.
Podaj linki kolego, nie mogę nic na ten temat znaleźć.
Marek 60 napisał(a):Kamilg15 napisał(a):Czesc. Dźwięk ten występuje tylko przy niskich prędkościach, najczęściej podczas parkowania, podczas kręcenia kierownicą. Czasami jest lekko słyszalny a czasami dosyć głośny. Nie mam pojęcia co ma na to wpływ. To jakby dźwięk przeskakującej sprężyny. Podczas kręcenia kierownicą na postoju nic nie słychać. Najczęściej dźwięk/ grzechotanie występuje podczas parkowania gdy samochód jest przechylony. Pozdrawiam
Dokładnie. U mnie zmienili amortyzator. Jest cicho , ale tuz przed jego wymianą tez sie uciszyło , prawdopodobnie z powodu spadku temperatur . Zobaczymy co będzie dalej. Powiedzieli ze nic tam wiecej nie ma do wymiany. Robili to w ramach przedłużonej gwarancji .
Witam wszystkich. U mnie niestety problem powrócił .
Przy temp poniżej 15 stopni nie słychać – trudniej i wychwycić, Natomiast pow. 20stopniu już jestem w stanie "wywołać . sprowokować " ten dźwięk.
Wystarczy aby lewe koło wjechało za krawężniki bardzo wolno cofając kiedy , lewa strona zawieszenia napina sie , aby wjechac na krawężnik słychać trzeszczenie .Dziwne ale tylko z jednej strony.
Czekam aż sie znowu ociepli i będę jechal do serwisu przedstawic im sytuację.
Pozdrawiam
Hej,
Mam podobnie w CX-5, słyszane tylko podczas typowych manewrów parkingowych, oraz podczas kręcenia kierownicą na postoju. Skrzypi jak stara szafa
Wydawało mi się, że ma to coś wspólnego z hamulcami i skrzynią AT ale sam już nie wiem...
Marek, prośba daj znać jak będziesz po diagnozie
Mam podobnie w CX-5, słyszane tylko podczas typowych manewrów parkingowych, oraz podczas kręcenia kierownicą na postoju. Skrzypi jak stara szafa

Wydawało mi się, że ma to coś wspólnego z hamulcami i skrzynią AT ale sam już nie wiem...
Marek, prośba daj znać jak będziesz po diagnozie
sevecc napisał(a):Wydawało mi się, że ma to coś wspólnego z hamulcami i skrzynią AT ale sam już nie wiem...
U mnie słychać takie prykanie podczas hamowania na skręconych kołach. Coś jak uszkodzony przegub ale jednak nie do końca. Masz to również?
To pykanie to plastikowe łożysko na 100%. Przerabiałem w Mazda 2 i 6. Z doświadczenia, amiennik SKF jest kiepskiej jakości, polecam coś innego. W 2/3/6 są identyczne, podejrzewam że u Was również.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
dine napisał(a):sevecc napisał(a):Wydawało mi się, że ma to coś wspólnego z hamulcami i skrzynią AT ale sam już nie wiem...
U mnie słychać takie prykanie podczas hamowania na skręconych kołach. Coś jak uszkodzony przegub ale jednak nie do końca. Masz to również?
Rzeczywiście coś takiego zdarzyło się ale tylko raz i więcej się nie powtórzyło.
Generalnie zawieszenie jest cichutkie, układ kierowniczy "zwarty", nic nie stuka, nic nie puka.
Umówię się gdzieś ze swoją na porządną diagnozę, zobaczymy.
Strona 1 z 1