Bląd przy próbie aktualizacji nawigacji

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez rafalcz » 14 kwi 2025, 18:30

Cześć,
dopiero co zakupiłem swoją Mazdę 3 z 2015 roku i chciałem sprawdzić czy mam aktualną nawigację, po podpięciu do komputera w programie Mazda Toolbox wyświetla się następujący komunikat :
"Karta SD z mapą, z której korzystasz była przedmiotem niezgodnego z prawem użytku. Zwróć kartę wraz z dowodem zakupu do autoryzowanego punktu sprzedaży, w którym została ona zakupiona, aby otrzymać nową kartę"... bla bla bla. Wychodzi na to, że jest piracka. Czy jeśli kupię nową kartę z aktualniejszą nawigacją z alledrogo, to system w samochodzie bez problemu ją przyjmie?
Początkujący

Od: 12 kwi 2025, 19:44
Auto: Mazda 3 BM 2.0 120 km, 2015 rok

Postprzez koolczas » 15 kwi 2025, 18:00

Cześć,
Znasz historię tej Twojej karty która się zablokowała? Masz ją od nowości czy dokupowałeś? Po tej próbie działa w samochodzie czy już kaplica? Co do kart z allegro zastanawia mnie czy to są jakieś klony i przy próbie aktualizacji są one uwalane czy to jeszcze inny jakiś mechanizm. Sam mam taką kartę z allegro, wszystko od prawie roku działa, mapy niby aktualne jak kupowałem, ale mam obawy przed próbą aktualizacji ;P

Możesz jeszcze spróbować zrobić reset tableta z wyjętą kartą albo zrobić przy okazji aktualizacji oprogramowania i później spróbować włożyć ją ponownie i sprawdzić czy odpali czy już jej koniec...
Forumowicz

Od: 26 gru 2015, 09:57
Auto: Mazda3 BL MPS '11 2.3T
Mazda3 BM '16 2.0 [*]

Mazda3 BN '18 2.0

Postprzez rafalcz » 18 kwi 2025, 09:55

karta była juz w pojeździe jak go kupiłem, podłączyłem do laptopa w mazda toolbox żeby spróbowac zaktualizować, ale nie zablokowała się, dalej działała w aucie. Zakupiłem nową z alledrogo za 150zl z aktualniejszymi mapami i śmiga od razu po włożeniu, więc polecam
Początkujący

Od: 12 kwi 2025, 19:44
Auto: Mazda 3 BM 2.0 120 km, 2015 rok