Mazda 3 BM Nakama problem z radiem

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez Macarena » 30 mar 2025, 21:42

Witajcie.

Problem z moją Mazda jest w moim przekonaniu dość rozległy, więc postanowiłem napisać nowy post, gdyż nie wiedziałem gdzie go przykleić.
Głównym problemem wydaje mi się radio. Przy temperaturach poniżej 4 stopni potrafi się wyłączyć nawet 2 razy na początku po uruchomieniu silnika, dopóki auto się nie rozgrzeje. Mechanik stwierdził, że trzeba wymienić radio i zakodować. Widziałem wiele modułów na Ali i zastanawiam się nad kupnem i wymianą samodzielnie, jednak wolę się Was spytać, czy to ma sens. Czytałem też o odblokowywaniu opcji co mnie również zainteresowało. Dodatkowo mam takie funkcje jak np. Doświetlanie drogi do domu i jak zgaszę auto to światła świecą, jednak jak otworzę drzwi, to wszystko gaśnie. Czy to faktycznie może być od radia?

Jeśli faktycznie radio jest tu głównym winowajcą, to mam taki plan:

Zaktualizować obecny soft. Mam wersję 56.00.230 EU N
Wymienić radio na to z Ali z AA.
Dołożyć kilka opcji.

Tylko jest problem taki, że elektroniką samochodowa nie mam doświadczenia i nie chciałbym od razu "zablokować" sobie auta.
Początkujący

Od: 16 kwi 2024, 06:19
Auto: Mazda 3 Bm 2.0 120 KM 6 MT

Postprzez darrecki » 31 mar 2025, 09:18

Czym objawia się to "wyłączenie"? Znika tylko dźwięk czy ekran się resetuje?
Trochę mylisz tutaj pojęcia, bo moduł radia ze wzmacniaczem to nie to samo co system multimedialny (ekran). To są 2 oddzielne moduły. Jeden zintegrowany jest z ekranem, drugi jest w nogach pasażera.

Wymiana któregokolwiek z nich nie wymaga żadnego kodowania, wymieniasz i już.

O jakich modułach z Ali piszesz? Do każdej stacji multimedialnej można dołożyć AA, do tej co masz (jeśli sprawna) również. Trzeba tylko zmienić porty USB (tak w skrócie).
Dodać zaś możesz tylko to, co jest w przypiętym wątku o MZD i co obsługują moduły FCBM/RCBM w twoim aucie. Światła, ryglowanie drzwi itp nie mają nic wspólnego z radiem – ono tylko pokazuje to, co jest dostępne w modułach wspomnianych powyżej.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Macarena » 31 mar 2025, 10:01

Ekran się resetuje. Robi się czarny, po czym pojawia się logo Mazdy i uruchamia ponownie.
Załączniki
Screenshot_20250331_095555_AliExpress.jpg
Myślę o takim module
Początkujący

Od: 16 kwi 2024, 06:19
Auto: Mazda 3 Bm 2.0 120 KM 6 MT

Postprzez darrecki » 31 mar 2025, 10:17

no to potrzebujesz coś takiego.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/mzd-connect-ekran-lcd-cd-komplet-mazda-cx5-lift-2018rok-kb8m669c0

Czy to z 2/3/6/CX3/CX5 nie ma znaczenia – wszędzie było to samo. Ważny jest rok, bo gdzieś w okolicach 2017 chyba zmienili rozmiar wtyczek (nie wiem czy w każdym modelu).
Poszukaj wideo na YT jak się dobrać do modułu z ekranem, rozbierz, sprawdź numer, szukaj takiego samego.

To z Ali dołożysz przy okazji. Nie bierz żadnych wireless i tym podobnych wynalazków, bo to g. warte. Tylko zamiennik oryginału i potem moduł AAWireless gdzie możesz dowolnie zmieniać wielkość interfejsu AA (i będzie bezprzewodowo)
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D