Jaki olej do Mazdy Cx5 2.0
Strona 1 z 1
Odpowiedź na pytanie, który byłby lepszy jest taką samą dywagacją jak wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocy albo odwrotnie. Oba są rekomendowane przez Mazdę i nie ma znaczenia, że 0W20 jest wymieniony jako pierwszy, bo jest to naturalna klasyfikacja, że najpierw wymienia się oleje o niższej lepkości a potem o wyższej. Co innego jak byłoby napisane tak jak w instrukcji np. Skody, że rekomendowany jest 0W20 a akceptowany 5W30. W przypadku Mazdy obie lepkości są rekomendowane. Sam musisz zdecydować, który chcesz. Żeby mój wpis nie był "o niczym" to moim bardzo skromnym i nieprofesjonalnym zdaniem, to przebieg nie ma znaczenia. Bardziej istotny jest sposób eksploatacji. Silniki Mazdy mają tendencje do "podlewania" oleju paliwem, zwłaszcza podczas jazdy na krótkich odcinkach, kiedy praktycznie jeździmy na niedogrzanym, a czasem wręcz zimnym silniku. Jeśli pokonujesz głównie krótkie i bardzo krótkie odcinki (takie do 10 km.) to osobiście zalecałbym 5W30. W przypadku podlewania paliwem będziesz miał zapas lepkości i w ten sposób lepiej będziesz chronił nie tylko silnik ale także rozrząd. Jeśli jednak pokonujesz głównie średnie i długie trasy, to zdecydowanie 0W20. Silnik będzie miał lżej i Madzia powinna ciutkę mniej palić. Nie bój się zerwania filmu olejowego. Przy wyborze oleju zwróć koniecznie uwagę nie tylko na lepkość, bo Mazda oprócz lepkości wymaga także określonej klasyfikacji jakościowej: SN lub wyższej według klasyfikacji API i A5/B5 według klasyfikacji ACEA. Jest to bardzo ważne, bo niektóre oleje są produkowane z normami określonymi przez konkretnych producentów np. norma dla samochodów koncernu VAG – 508.00/509.00. Musisz też zdecydować czy chcesz olej HC, GTL czy PAO, bo to wiąże się z ceną i w każdej z tych grup są oleje lepsze i gorsze. W przypadku GTL i PAO to złych smarowideł raczej nie ma, ale HC są różne. Olej OEM Mazdy nie jest zły i możesz go spokojnie stosować, tylko nie kupuj go w ASO, bo tam są ceny nieakceptowalne!!! Możesz go kupić u zaufanego dystrybutora, bo trzeba uważać na podróbki, najlepszym na to dowodem jest fakt, że na "czarnym rynku" dosyć chodliwe są puste opakowania po olejach, praktycznie wszystkich marek. Z tego co słyszałem (bo sam używam innego oleju) to OEM Mazdy można dostać w dobrej cenie w sieci Selgros. Tam raczej podróbek nie będzie. Ja osobiście jestem też zwolennikiem płukanek, a Ty zrobisz jak zechcesz.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam:)
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam:)
Cieszę się, że pomogłem, ale zapomniałem jeszcze o jednym aspekcie. Bez względu na to, jaki olej wybierzesz, zmieniaj raz w roku lub co 10 kkm. Będzie dobrze, 
PawełDX napisał(a):Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rozwiązałeś moje dylematy. Pozdrawiam
Co ostatecznie zalałeś ?
Gdzie jeszcze poza Selgrosem ( i ASO) można kupić oryginalny olej Mazdy? Chcę zalać 0W20
Druga sprawa, jaki filtr olejowy siedzi w tym silniku (2.0 165KM, 2021r)
- Od: 16 sty 2025, 23:27
- Auto: Mazda CX-5
2.0 Skyactivex-G 121KW
2021
Strona 1 z 1