pilot kluczyk, brak reakcji po wymianie baterii

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez jerzyWU » 14 sty 2025, 22:17

Pozdrawiam wszystkich fanów mazdy cx 3.Mam w sumie mazdę niecałe dwa tygodnie, więc uczę się cały czas u mnie problem. Ostatnio wystąpił u mnie problem, który jest dla mnie dziwny. Mianowicie podczas jazdy zapaliły się mi lampka sygnalizacyjna systemów zabezpieczenia przed kradzieżą (kłódka).Myślałem, że to jest oznaka słabej baterii w kluczyku-pilocie. Co zresztą było prawdą, bo bateria miała 2,7 v. Instrukcja jaki i filmik na YouTube pokazują jak wymienić baterie w takim pilocie. I tak zrobiłem, no i niestety pilot nie działa. Muszę kluczykiem otworzyć drzwi, a potem uruchomić auto z przyłożeniem kluczyka do startera. Wtedy silnik się uruchamia. Byłem już u dwóch ludków którzy dorabiają kluczyki, i na razie nic mi nie doradzili. Dziwne to. Miałem z 10 samochodów i nigdy takiego problemu.
Instrukcje zgrywania pilota z samochodem dotyczą wersji ze stacyjką. Tutaj nie ma stacyjki. Pilot normalnie mruga diodami, ale nic poza tym. Brakuje synchro.
Początkujący

Od: 4 sty 2025, 20:13
Auto: Mazda CX3 z 2019 roku

Postprzez krzychun » 14 sty 2025, 22:23

Wygląda jakby kluczyk nie nadawał sygnału... Więc albo bateria na którą wymieniłeś jest lipna (widziałem już takie historie na forum) albo kluczyk się popsuł. Co z drugim kluczykiem?

Jak do odpalenia potrzebujesz trzymać kluczyk blisko stacyjki to moim zdaniem działa ta standardowa plastyka immobilajzera do którego nie jest wymagana bateria.

Ja wymieniałem baterię w kluczyku i bez problemu wszystko poszło. Pytanie też czy nie masz omegi (dodatkowe zabezpieczenie) i czy tam nie trzeba wymienić baterii?

Ps. Popraw sobie profil nie xc3 czy tylko CX-3
Moderator

Od: 22 paź 2018, 14:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez jerzyWU » 14 sty 2025, 22:29

drugi komplet działa bez problemu. A co to ta omega?. Bateria sprawdzona 3,5 v. Jutro kupie nową. Nie wiem co ten samochód ma w sobie, bo mam go krótko. Jak znajdę przyczynę to napisze na forum.Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez krzychun » 14 sty 2025, 22:31

No to jak jeden kluczyk nie działa to raczej coś nie łączy bateria lub się popsuł... 3,5V to raczej dobry wynik...

Omega to dodatkowe zabezpieczanie montowane w większości samochodów z polskich salonów. Często sprawia problemy. Taka dodatkowa "pastylka" lub karta przy kluczach.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 14:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez jerzyWU » 14 sty 2025, 22:35

Ta mazda jest z salonu z Danii. Ma coś zamontowane dodatkowo pod maska ale nie wiem co to jest

Dopisano 16 sty 2025, 23:32:

jest ok. Przyczyna prozaiczna – bateria. Ale miernik pokazywał że jest ok :|
Początkujący

Postprzez Speedo1 » 15 mar 2025, 13:38

jerzyWU napisał(a):Pozdrawiam wszystkich fanów mazdy cx 3.Mam w sumie mazdę niecałe dwa tygodnie, więc uczę się cały czas u mnie problem. Ostatnio wystąpił u mnie problem, który jest dla mnie dziwny. Mianowicie podczas jazdy zapaliły się mi lampka sygnalizacyjna systemów zabezpieczenia przed kradzieżą (kłódka).Myślałem, że to jest oznaka słabej baterii w kluczyku-pilocie. Co zresztą było prawdą, bo bateria miała 2,7 v. Instrukcja jaki i filmik na YouTube pokazują jak wymienić baterie w takim pilocie. I tak zrobiłem, no i niestety pilot nie działa. Muszę kluczykiem otworzyć drzwi, a potem uruchomić auto z przyłożeniem kluczyka do startera. Wtedy silnik się uruchamia. Byłem już u dwóch ludków którzy dorabiają kluczyki, i na razie nic mi nie doradzili. Dziwne to. Miałem z 10 samochodów i nigdy takiego problemu.
Instrukcje zgrywania pilota z samochodem dotyczą wersji ze stacyjką. Tutaj nie ma stacyjki. Pilot normalnie mruga diodami, ale nic poza tym. Brakuje synchro.
Rzuć o ziemię może zadziała.hahhah. A tak serio sprobuj jeszcze z nowa bateria.
Początkujący

Od: 21 gru 2024, 18:33
Auto: 2009

Postprzez ozgamesio » 10 sty 2026, 05:12

U mnie było bardzo podobnie w CX-3. Pilot migał, ale auto w ogóle nie reagowało po wymianie baterii. Okazało się, że nowa bateria była po prostu wadliwa (napięcie OK, ale słaba pod obciążeniem). Po wymianie na inną, markową, wszystko wróciło do normy bez żadnego programowania.
Slope 2
Sprawdź też drugi kluczyk – jeśli działa normalnie, to masz praktycznie pewność, że problem leży w pilocie, a nie w aucie. No i warto upewnić się, że bateria jest dobrze dociśnięta i styki nie są zabrudzone.
Początkujący

Od: 10 sty 2026, 05:08