Naprawa panela sterującego nawiewem i klimą
Strona 1 z 1
Od 15lat jestem posiadaczem Mazdy 3 bk 2005r. Ostatnio byłem zmuszony rozebrać panel sterowania wentylacją w celu wymiany popalonych żarówek. Rozebrałem również pokrętła regulacji nawiewu i temperatury . Pokrętła te posiadają na obwodzie po parze styków. W jednym jak i w drugim pokrętle po jednym styku był obluzowane. Obluzowane styki oderwałem do końca i po oczyszczeniu ponownie wkleiłem w odpowiednie miejsca . Panel złożyłem i podłączyłem . Żaróweczki świecą pokrętła działają. I tu pojawił się problem , działają, jednak odwrotnie. Czyli jeśli kręcę w prawo "+" pokrętłem od regulacji szybkości wentylatora , wentylator zwalnia , a w lewo "–" wentylator przyspiesza . Podobna sytuacja jest z regulacją temperatury kręcę w prawo "+" temperatura maleje , a w lewo "–" temperatura rośnie. Nie mam pojęcia co się dzieję, zgłupiałem
. Przy składaniu nie ma możliwości pomylenia się , kość okablowania też wchodzi tylko w jednej pozycji. Proszę o poradę . Czy po odpięciu panela komputer zwariował ? Może trzeba go zresetować? Odpiąć na moment zasilanie. Niby to nie problem , można się przyzwyczaić , ale...... . Pomóżcie !
- Od: 6 sty 2025, 01:33
- Auto: mazda 3 1,6tdi BK 2005r
Kilkukrotnie w BK odpinałem aku i nic się nie działo.
Wręcz gdy zwariował mi rozrusznik jedynym wyjściem było odłączenie zasilania.
Odpinaj śmiało. Może pomoże.
Wręcz gdy zwariował mi rozrusznik jedynym wyjściem było odłączenie zasilania.
Odpinaj śmiało. Może pomoże.
Strona 1 z 1