Budowa domu / instalacje domowe-wentylacja mechaniczna / rekuperacja.

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.
PostTen post został usunięty przez TheMonster 31 sty 2024, 21:03.
Powód: dalsze dyskusje z powyższym

PostTen post został usunięty przez TheMonster 31 sty 2024, 21:03.
Powód: dalsza dyskusja

PostTen post został usunięty przez TheMonster 31 sty 2024, 21:04.
Powód: porządki

Postprzez Myjk » 6 lip 2024, 09:09

Udało się uruchomić, klarowanie 40000 litrów wody do poniższego stanu, z własnej zażelazionej studni, zajęło, filtrowi zasypanemu szkłem i pompie 11m3/h, ponad tydzień.

Obrazek

Wodę w basenie grzeje domowa pompa ciepła (w trzy dni ogrzała z 18 do 28), uruchomiłem też w końcu chłodnicę za reku. Czyli zgodnie z moimi założeniami projektowymi pompa grzeje basen/CWU a chłód odpadowy leci do bufora, z bufora ssie na chłodnicę i chłodzi nawiewane do domu powietrze. Taki trochę układ zamknięty, w przeciwieństwie do systemu w którym każde medium miałoby swoją pompę. Jak były upały po 32 stopnie, to do domu leciało powietrze 23. Teraz wylata 19. Moc chłodzenia jest niewielka, szacuję że niecały kW, ale daje to wyczuwalną różnicę, dom się powoli chłodzi (a już był przegrzany do 30sC bo mi się w reku bypass zaciął sic!). Muszę to tylko wysterować jeszcze, ktoś się zna na takich rzeczach i może podpowiedzieć rozwiązanie? Potrzebuję wysterować 6 pomp, 10 elektrozaworów w korelacji z 6 temperaturami. Sprzęt ma przełączać np. takie obiegi:

Obrazek

Obrazek
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Myjk » 23 gru 2024, 09:06

Jakby ktoś był w trakcie doboru/montażu źródła ciepła, to śpieszę dla zainteresowanych z informacją że ceny pomp ciepła w ostatnich tygodniach poleciały na mordę. Aktualnie np. pompę ciepła wodę-powietrze Rotenso (ale także Kaisai i inne) 8-10kW, komplet z zasobnikiem (200L) można kupić za 12 tys. netto (co oznacza że w 22 można się zamknąć z podpięciem i jeszcze 7 tys. z dotacji dostać wykonując system grzewczy na PC za 15 tys.). Panasonic też zwala ceny, i co prawda nie komplet, ale jednak samą pompę można kupić za 11-12 tys. netto gdy kosztowała 16-18. Ogólnie, widać pięknie jak nas dymali na cenach sprzętu, a drugie tyle dokładali instalatorzy -- dlatego jak pisałem (głównie na FB) że montuję pompy za 30 jak inni robią to samo za 45-55 to się hejcik lał na mnie.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Grzyby » 28 gru 2024, 00:32

Szyna napisał(a):Co do pomieszczeń też mamy sprecyzowane co dokładnie chcemy duży salon mała poręczna kuchni

Jak nie jest za późno, przyjmij jedną radę.
Nie rób małej kuchni. Zrób jak największą.
My w stosunku do projektu powiększyliśmy kuchnię o jakieś 3m2 (z 9 na około 12) ale dzięki temu przybyło 1,5m blatów i szafek (dolnych i górnych) zresztą i tak zajętych przez 2 ekspresy do kawy, czajnik el. mikrofalę, piekarnik, frytownicę beztłuszczową, saturator .... nie zostaje dużo miejsca <lol>
I uwierz, po prawie 20 latach mieszkania, uważam że kuchnię mamy zdecydowanie za małą.... a wszyscy sąsiedzi zazdroszczą że jest taka duża...
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Myjk » 28 gru 2024, 13:51

Grzyby napisał(a):
Szyna napisał(a):Co do pomieszczeń też mamy sprecyzowane co dokładnie chcemy duży salon mała poręczna kuchni

Jak nie jest za późno, przyjmij jedną radę.
Nie rób małej kuchni. Zrób jak największą.
My w stosunku do projektu powiększyliśmy kuchnię o jakieś 3m2 (z 9 na około 12) ale dzięki temu przybyło 1,5m blatów i szafek (dolnych i górnych) zresztą i tak zajętych przez 2 ekspresy do kawy, czajnik el. mikrofalę, piekarnik, frytownicę beztłuszczową, saturator .... nie zostaje dużo miejsca <lol>
I uwierz, po prawie 20 latach mieszkania, uważam że kuchnię mamy zdecydowanie za małą.... a wszyscy sąsiedzi zazdroszczą że jest taka duża...

Prawda. Ja mam kuchnię 20m2, z czego 7.5m2 to sam blat roboczy (w bloku miałem mniejszą całą kuchnię). ;) I koniecznie pogłębiane blaty, w sensie minimum 70-80cm, wtedy wszystkie graty stojąc pod ścianą nadal pozostawiają pełny blat roboczy. Nawet jeśli 6 osób się krząta w kuchni to każdy nadal znajdzie swoje miejsce na blacie, w sumie uważam że kuchnia to najważniejsze i najczęściej użytkowane pomieszczenie w domu. No chyba że ktoś tylko w restauracjach jada.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Grzyby » 28 gru 2024, 20:00

Myjk napisał(a):w sumie uważam że kuchnia to najważniejsze i najczęściej użytkowane pomieszczenie w domu

Mam podobne zdanie.
Jak dzieciaki były mniejsze, niedoceniałem. Teraz jak starszy ma 12 i sam coś tam pichci czy piecze, (młodszy ma 10) i obydwaj mają spore apetyty bo rosną, doceniam zalety powiekszenia kuchni. Niekoniecznie jedząc, spedzamy tam całkiem sporo czasu. bo kto powiedział że planszówki nie można rozłożyć na dużym kuchennym stole? :)
Większą bym nie pogardził ale tu mnie już reszta mieszkania trzymała.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Myjk » 8 lip 2025, 20:10

U mnie w końcu wylądowała trawa, z rolki. 400m2 koszt DIY 18 tys. zł brutto z nawodnieniem i wkopaną siatką na krety (za pomocą bobcata, po którym miałem chorobę lądową) ;P

Obrazek

Po roku od zakupu położyłem też kamień brzegowy w basenie, brakuje jeszcze deskowania wokół, i bez tego nie można zrobić zadaszenia które okazuje się w zasadzie musthave, bo ilość syfu jaka ląduje w basenie (w tym piachu przez te upierdliwe wiatry), jest niemiłosierna.

Obrazek

Przebudowałem też instalację hydrauliczną pompy ciepła po moim hydrauliku z 15-letnim doświadczeniem, w końcu pompa grzeje wodę w basenie powyżej 30sC i jest aktualnie 33 -- niby zupa, ale jak młody siedzi 2-3h w wodzie to i tak w końcu marznie...

Obrazek

Dopisano 8 lip 2025, o 19:30:

loockas napisał(a):Przecież puszek rozdzielczych się nie robi od lat. No chyba że masz elektryka, który powinien być dawno na emeryturze.

Tak sobie wrócę do tematu, znajoma kupiła nowego bliźniaka (budowa 2023, bez rekuperacji) ulicę dalej ode mnie, puszki "40", instalacja na puszkach zbiorczych, w puszkach rasowe skręty:

Obrazek

w rozdzielnicy makaron, w tym brak podziału PEN, RCD 3F do obwodów 1F

Obrazek

i wisienka na torcie, kable montowane na drewnianych kołkach.

Obrazek

Do tego elektryk ewidentnie był daltonistą

Obrazek

O braku poziomicy żeby puszki były na ten samej wysokości nie wspomnę, różnice dochodziły do 5 cm.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20