Wibracje podczas jazdy
Z wibracjami też mam takie obserwacje, są dni kiedy są niezauważalne, trzeba jechać po stole aby może je wychwycić a w inne dni wibruje jakbym jechał innym samochodem. Pech chciał że jak samochód odstawiłem na diagnostykę praktycznie nie wibrował więc nic nie stwierdzili.
Legendarny wał może być tylko składową wibracji, teraz myślę że są one wypadkową sztywnego zawieszenia, 20" kół i ich niezbyt precyzyjnego wyważenia, może opon i być może wału, na razie nie dopuszczam myśli że to skrzynia albo dyferencjał.
Dziwi mnie że mazda nic na to nie zaradziła, to niemożliwe że nie wiedzą ale możliwe że to grubszy temat i milczą.
Legendarny wał może być tylko składową wibracji, teraz myślę że są one wypadkową sztywnego zawieszenia, 20" kół i ich niezbyt precyzyjnego wyważenia, może opon i być może wału, na razie nie dopuszczam myśli że to skrzynia albo dyferencjał.
Dziwi mnie że mazda nic na to nie zaradziła, to niemożliwe że nie wiedzą ale możliwe że to grubszy temat i milczą.
Zrobiłem ostatnio prawie 2k na PHEVie. Też zauważyłem tą wibrację. Nie wiem czemu , ale za każdym razem na elektryku. Prędkość jakieś 60km/h. Wrażenie jakby się jechało po kostce granitowej bez efektów dźwiękowych.
Inna kwestia jest drżenie tyłu , która również zrzucana sprężystość zawieszenia.
Inna kwestia jest drżenie tyłu , która również zrzucana sprężystość zawieszenia.
Mam to samo i wiele innych problemów.
– uporczywa informacja o rozładowanym akumulatorze 12V
– problem z tankowaniem max 40 litrów i dziwne wskazania poziomu paliwa.
– zawieszenia
– dziwne odgłosy z przedniego zawieszenia przy skręcaniu w lewo -temp. 0
– wymieniona skrzynia biegów dalej jest szarpanie
– przy wyłączonej klimatyzacji i ustawieniach na LO wieje gorącym powietrzem nawet 32C
– dziwne odgłosy/ wał ? /przy 50km/h oraz od 70-83km/h
– brak wygłuszenia w bagażniku i zapewne w całym pojżdzie / brak mat wygłuszających/
– uporczywa informacja o rozładowanym akumulatorze 12V
– problem z tankowaniem max 40 litrów i dziwne wskazania poziomu paliwa.
– zawieszenia
– dziwne odgłosy z przedniego zawieszenia przy skręcaniu w lewo -temp. 0
– wymieniona skrzynia biegów dalej jest szarpanie
– przy wyłączonej klimatyzacji i ustawieniach na LO wieje gorącym powietrzem nawet 32C
– dziwne odgłosy/ wał ? /przy 50km/h oraz od 70-83km/h
– brak wygłuszenia w bagażniku i zapewne w całym pojżdzie / brak mat wygłuszających/
- Od: 16 cze 2016, 22:07
- Auto: CX5 2.0 6MT Sky Passion
u mnie aż pękła jedna strona gumy tuleji tylna ta na belce, W ASO zakup cześci 1265 zł
!!!!!! zamiennik kupiłem nie gumowy tylko poliurytan . Pan powiedział że sprzedają sie ja ciepłe bułeczki a sprzedaje na cała Europe. Ale wibracje nadal są ale mniejsze.
to jest dziwne że to wystepuje sporadycznie.
Mazda cx5 AWD
szukam informacji wszedzie na ten temat, i widze że to dotychy wszystkie modele Mazdy AWD

to jest dziwne że to wystepuje sporadycznie.
Mazda cx5 AWD
szukam informacji wszedzie na ten temat, i widze że to dotychy wszystkie modele Mazdy AWD
Ostatnio edytowano 20 lis 2024, 21:22 przez wojtek1210, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 28 paź 2024, 10:15
- Auto: Mazda 2018r 2.0 ben cx5 AWD manual
U mnie taż wibracje przy prędkości w przedziale 40-50 km/h
Nawet zauważyłem pęknięta guma w tulei tył tą w belce. Wymiana na nową nic nie dało.
Czy u was sprawa się wyjaśniła.
Nawet zauważyłem pęknięta guma w tulei tył tą w belce. Wymiana na nową nic nie dało.
Czy u was sprawa się wyjaśniła.
- Od: 28 paź 2024, 10:15
- Auto: Mazda 2018r 2.0 ben cx5 AWD manual
U nas wibracje mają prawdopodobnie inne podłoże. Moim zdaniem w cx60 wibracje idą od skrzyni biegów, a w cx5 jest całkowicie inny rodzaj skrzyni.
Tak twierdzono, ale ostatnia wariacja wału na jaki miałem wymieniony, miała mieć właśnie przekonstruowaną podporę wału. Niestety wymiana nie przyniosła kompletnie żadnego pozytywnego efektu.
Cześć Państwu!
podpinam się pod Wasz wątek. Dopiero dziś zacząłem szukać w internecie informacji o problemach któe trapią moją CX-60 PHEV (prod 2022, odbiór 12.2023). Auto w obecnym roku było już w serwisie z mocno wyczuwalnymi wibracjami całego nadwozia, stukami z tylnej klapy, skrzypieniem zawieszenia przód, metalicznych stuków z szyberdachu. Dealer (Mazda Bołtowicz, W-wa Ursynów) solidnie podszedł do sprawy – po analizach i oczekiwaniu na części – wymienili wał napędowy, prowadnice otwieranego dachu, jakieś elementy zawieszenia z przodu, amortyzatory tylne, zamek klapy bagażnika. Do tego standardowa akcja serwisowa z układem kierowniczym – wymiana jakichś elementów przy maglownicy, zdaje się. To wszystko w wakacje bieżącego roku.
Stuki z klapy i skrzypienie zawieszenia ustało, wibracje zmieniły nieco charakter, stały się mniej uciążliwe, ale pojawiły się już po kilku dniach po wymianie wału. No ale to był stan na kilka miesięcy temu – obecnie wibracje wróciły mocno i występują dokładnie tak, jak u kliku kolegów wyżej – głównie przy prędkościach 50-70, mocno się nasilają przy zdjęciu nogi z gazu. Najbardziej wyczuwalne kiedy auto jest zimne (celowo zostawiłem samochód pod serwisem wieczorem, żeby oddawać 'zimne'). Skrzypienie z przodu zawieszenia także wróciło – ale jest ponoć jakaś nowa akcja serwisowa, która wymienia elementy zawieszenia przedniego (nie znam jeszcze szczegółów, coś tam mają wymieniać).
Dam znać po odbiorze auta z serwisu, czy i co ewentualnie zrobili z wibracjami. Martwi trochę to, że pomimo wielu Waszych wpisów – nigdzie nie widzę jakiegoś rozwiązania problemu – a podobnie jak u kogoś wcześniej – zamiast radości z korzystania z nowego auta, jest codzienna poranna frustracja. Słabo, nie tego oczekiwałem :/
Aha – z plusów – w serwisie dostałem deser mango-chia z okazji przeglądu. Także chyba spoko
Pozdrowienia dla Forumowiczów
P.
podpinam się pod Wasz wątek. Dopiero dziś zacząłem szukać w internecie informacji o problemach któe trapią moją CX-60 PHEV (prod 2022, odbiór 12.2023). Auto w obecnym roku było już w serwisie z mocno wyczuwalnymi wibracjami całego nadwozia, stukami z tylnej klapy, skrzypieniem zawieszenia przód, metalicznych stuków z szyberdachu. Dealer (Mazda Bołtowicz, W-wa Ursynów) solidnie podszedł do sprawy – po analizach i oczekiwaniu na części – wymienili wał napędowy, prowadnice otwieranego dachu, jakieś elementy zawieszenia z przodu, amortyzatory tylne, zamek klapy bagażnika. Do tego standardowa akcja serwisowa z układem kierowniczym – wymiana jakichś elementów przy maglownicy, zdaje się. To wszystko w wakacje bieżącego roku.
Stuki z klapy i skrzypienie zawieszenia ustało, wibracje zmieniły nieco charakter, stały się mniej uciążliwe, ale pojawiły się już po kilku dniach po wymianie wału. No ale to był stan na kilka miesięcy temu – obecnie wibracje wróciły mocno i występują dokładnie tak, jak u kliku kolegów wyżej – głównie przy prędkościach 50-70, mocno się nasilają przy zdjęciu nogi z gazu. Najbardziej wyczuwalne kiedy auto jest zimne (celowo zostawiłem samochód pod serwisem wieczorem, żeby oddawać 'zimne'). Skrzypienie z przodu zawieszenia także wróciło – ale jest ponoć jakaś nowa akcja serwisowa, która wymienia elementy zawieszenia przedniego (nie znam jeszcze szczegółów, coś tam mają wymieniać).
Dam znać po odbiorze auta z serwisu, czy i co ewentualnie zrobili z wibracjami. Martwi trochę to, że pomimo wielu Waszych wpisów – nigdzie nie widzę jakiegoś rozwiązania problemu – a podobnie jak u kogoś wcześniej – zamiast radości z korzystania z nowego auta, jest codzienna poranna frustracja. Słabo, nie tego oczekiwałem :/
Aha – z plusów – w serwisie dostałem deser mango-chia z okazji przeglądu. Także chyba spoko
Pozdrowienia dla Forumowiczów
P.
- Od: 2 gru 2024, 11:53
- Auto: Mazda CX-60 PHEV 2022
Ja będę stał cały czas na stanowisku, że wibracje idą od skrzyni biegów i tylko przenoszą się dalej na wał napędowy, które ewentualnie może je potęgować.
Mam zamontowany hak, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić związku.
Podobno chodziło o zbyt luźne mocowanie osłon. Ktoś to poprawił i twierdził że pomogło, a może inne czynniki jak temp. zewn. która też ma wpływ na drgania.
Ciekawe czy ktoś sprawdzał wywarzenie wału i jarzma.
Ciekawe czy ktoś sprawdzał wywarzenie wału i jarzma.