Czateria... 2021
Łociec sobie auto zażyczył od Gwiazdora.
Preferencje nijakie.
Z jednej strony "cinquecento" co by do mniasta.. Z drugiej pytanie, "Czy to ma klimę" "czy centralny z pilota" itp..
Idę chyba w kierunku jedynej słusznej marki i jedynego słusznego silnika.
1,2 MPI w VW FOX.
Znacie? Polecacie ?
Preferencje nijakie.
Z jednej strony "cinquecento" co by do mniasta.. Z drugiej pytanie, "Czy to ma klimę" "czy centralny z pilota" itp..
Idę chyba w kierunku jedynej słusznej marki i jedynego słusznego silnika.
1,2 MPI w VW FOX.
Znacie? Polecacie ?
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
zadra napisał(a):1,2 MPI w VW FOX.
To ten 3 cylindrowy?
nie pradziad, dziad tylko boomerloockas napisał(a):nemi się przestał odzywać i czateria umarła...
Nemi wróć, bo nam forum wyłączą
---
Mała anegdotka. Wiecie że próbuje sprzedać RX-8. No i gadam z różnymi ludźmi "ze środowiska" czyt z grup RX/MX na FB. Wyobrażacie sobie że oni nie wiedzą co to jest klub Mazdaspeed? Mało tego... oni nie wiedzą że jest takie forum (co to jest forum?)Czuje się jak staruch, pradziad internetu...
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
loockas napisał(a):nemi się przestał odzywać i czateria umarła...
Nemi wróć, bo nam forum wyłączą
---
Mała anegdotka. Wiecie że próbuje sprzedać RX-8. No i gadam z różnymi ludźmi "ze środowiska" czyt z grup RX/MX na FB. Wyobrażacie sobie że oni nie wiedzą co to jest klub Mazdaspeed? Mało tego... oni nie wiedzą że jest takie forum (co to jest forum?)Czuje się jak staruch, pradziad internetu...
Wszystko opiera się na głupich pytaniach na grupach FB gdzie ludzie piszą ,,jaki mam rozmiar opon bo zamawiam przez neta i nie chce mi się iść do samochodu". Poziom wiedzy o motoryzacji jest strasznie niski ludzie pytają o podstawy podstaw a najlepsze ,, ile wyniesie remont mojego silnika" kto to ma wiedzieć. Żałosne to jest. Patrzę na to i nie wieże, mi zajmuje wyszukanie części 3 minuty a oni czekają na odpowiedzi 2 dni.
W złą stronę to idzie, zdecydowanie wolałem czasy życia for dyskusyjnych jak te śmieszne grupki na FB 
U mnie awaria dźwignią tuningu i przy okazji roboty łączników stabilizatora i prawego wahacza okazało się, że mam pękniętą sprężyne lewy przód. Więc idą już do mnie obniżające Eibachy. A co za tym idzie zacząłem się rozglądać za 19 na lato... Wiedziałem że tak będzie
U mnie awaria dźwignią tuningu i przy okazji roboty łączników stabilizatora i prawego wahacza okazało się, że mam pękniętą sprężyne lewy przód. Więc idą już do mnie obniżające Eibachy. A co za tym idzie zacząłem się rozglądać za 19 na lato... Wiedziałem że tak będzie

Ostatnio edytowano 16 lis 2024, 23:10 przez Krzemol, łącznie edytowano 1 raz
Zgadza się. Te grupy w większosci to jest rak internetu... Zwłaszcza te popularnych marek i modeli. Jestem na dwóch grupach Cupry, to tam w większości jest śmietnik. Pytania na które w 95% odpowiedź jest w instrukcji obsługi auta. Natomiast w grupach MX5/RX jest zdecydowanie wyższy poziom. Może dlatego że użytkownicy tych aut są bardziej świadomi co mają i wiedzą jak działa samochód.
btw. RX dzisiaj odjechał w kierunku stolicy. Będę miło wspominał to auto, ciekawa przygoda
btw. RX dzisiaj odjechał w kierunku stolicy. Będę miło wspominał to auto, ciekawa przygoda
Z grupy Giulietty zapamiętałem sytuację sprzed kilku miesięcy. Gość napisał "kupię Giuliettę QV do 40tys". Odpowiedź – za mały budżet. Inny kilka dni później wystawił na sprzedaż za 39500. Odpowiedź – "za drogo" 
Te grupy w większosci to jest rak internetu
Miło słyszeć że również nie jestem odosobniony w takiej opinii. Jeszcze jakieś z poradami od wielkiego dzwona jakichś ma użytkowników kumatych co piszą z sensem, ale w grupach sprzedażowych to jest po prostu cyrk... Wystawiasz coś za grosze, rezerwujesz jednemu typowi po czym przestaje się odzywać... albo ktoś ma całe auto na części – piszesz co potrzebujesz to najczęściej cisza w temacie... Fora niestety przegrywają z tymi grupkami jeśli chodzi o aktywność, ale są prawdziwą skarbnicą wiedzy i nie można pozwolić żeby upadły...
- Od: 26 gru 2015, 09:57
- Auto: Mazda3 BL MPS '11 2.3T
Mazda3 BM '16 2.0 [*]
Mazda3 BN '18 2.0
zadra napisał(a):Idę chyba w kierunku jedynej słusznej marki i jedynego słusznego silnika.
1,2 MPI w VW FOX.
Znacie? Polecacie ?
Ja mam dla żony Polo 1.4 tdi z 2003 roku, to chyba prawie to samo co Fox.
Spoko fura, trwała, nic nie kosztuje w utrzymaniu, dosc przestronna w środku jak na takie małe autko. Jezdzi sie jakos 28x lepiej niz Clio 2 lift brata

Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Neonixos666 napisał(a):zadra napisał(a):1,2 MPI w VW FOX.
To ten 3 cylindrowy?
zaiste, tenże
40kW, 3 gary mocy...
ten na zdjęciu z 2009r jest.
MrShaleck napisał(a):zadra napisał(a):Idę chyba w kierunku jedynej słusznej marki i jedynego słusznego silnika.
1,2 MPI w VW FOX.
Znacie? Polecacie ?
Ja mam dla żony Polo 1.4 tdi z 2003 roku, to chyba prawie to samo co Fox.
Spoko fura, trwała, nic nie kosztuje w utrzymaniu, dosc przestronna w środku jak na takie małe autko. Jezdzi sie jakos 28x lepiej niz Clio 2 lift brata
właśnie zastanawiałem się, jak z jakością, czy np drobiazgi nie utrują życia.
No i do tego korozja.. Śwagier miał polówkę taką jak Ty chyba rok starszą i poszła na złom przez brak progów i błotników, ale jak kupował to już bąbel ..
Grupy na FB to dno dna.
Chamstwo i złośliwości
Ale forum robi się powoli śmietniskiem jak pobieżnie przejrzałem działy...
Chamstwo i złośliwości
Ale forum robi się powoli śmietniskiem jak pobieżnie przejrzałem działy...
zadra napisał(a):ten na zdjęciu z 2009r jest
Ten na zdjęciu nie sprostał wymaganiom.
Okazało się, że łociec lubi ciemne
Szukamy dalej
Opony trochę naleśnik (225/35R19) i da radę
. Tutaj akurat 19 z 159 Ti, ja raczej szedłbym w coś innego. Dwóch świrów poszło w 20 ale tam już jakieś kombinacje trochę były, 19 wchodzi bez bólu. Właściwie to teraz albo nigdy bo bez sensu byłoby kupować opony na 18 a za rok albo dwa zmieniać znowu, do wiosny będę dumał.
Somsiad miał takiego foxa odkupił od kogoś kto gdzieś wygrał a w zasadzie nie potrzebował auta, ogólnie mówił że spodziewał się czegoś lepszego po VW (oni go chyba w Brazylii produkowali). I puścił dalej a auto prawie nowe.
A mi się zachciało "taniego" upgradu kompa i korzystając z okazji że na AM4 jeszcze można coś sensownego kupić stałem się posiadaczem Ryzena 7 5700X. Już piąty dzień walczę z resetami w najmniej spodziewanych momentach. Bios zaktualizowany, zasilacz podmieniony. Stary 5 2600 hulał na tym setupie aż miło...a ten się wysrywa w W10 od patrzenia na ekran, o jakimkolwiek teście obciążeniowym można zapomnieć. Reset krócej niż sekundę od naciśnięcia guzika start
. Natomiast puściłem go na ubuntu i przez 15 minut nic się nie stało, testowałbym dłużej ale wkur... mnie już szum chłodzenia. Dam mu jeszcze chwilę a potem odsyłam i zwrot kasy i chyba trzeba będzie AM5 kupić czego chciałem uniknąć.
A mi się zachciało "taniego" upgradu kompa i korzystając z okazji że na AM4 jeszcze można coś sensownego kupić stałem się posiadaczem Ryzena 7 5700X. Już piąty dzień walczę z resetami w najmniej spodziewanych momentach. Bios zaktualizowany, zasilacz podmieniony. Stary 5 2600 hulał na tym setupie aż miło...a ten się wysrywa w W10 od patrzenia na ekran, o jakimkolwiek teście obciążeniowym można zapomnieć. Reset krócej niż sekundę od naciśnięcia guzika start
Stała pod ścianą prężąc kakao
zadra napisał(a):właśnie zastanawiałem się, jak z jakością, czy np drobiazgi nie utrują życia.
No i do tego korozja.. Śwagier miał polówkę taką jak Ty chyba rok starszą i poszła na złom przez brak progów i błotników, ale jak kupował to już bąbel ..
No jest korozja, nie ma co mówić. Moją widać, że ktoś łatał, raczej mniej udolnie, ale podłoga itp zaskakująco zdrowe.
Ogólnie spoko auto. Wiele lat hejtowałem, ale teraz doceniam. Taki miejski wojownik, do bólu poprawny jak to VW
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):Jak zdrowa buda to polecam
Spoko, dzięki za polecajki.
W sumie, to już sprawa rozwiązana pozytywnie