czy ma sens kupno Mazdy6 w dieslu?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Caulif » 10 lis 2024, 18:26

Cześć wszystkim!
To mój 1 post (i mam nadzieję, że w odpowiednim dziale) mimo, że forum przeglądam od 10 lat. Jestem fanem mazdy i zaczynałem od 626, potem 6 z 2002 w benzynie i teraz 3bk w benzynie. Plany na 3 się trochę zmieniły i poszukuję nowego samochodu. Znam dobrze opinie o awaryjności dieslowych 6 i mam wątpliwości.
Jednak w mojej okolicy jest parę sztuk, które mi się podobają i mam wewnętrzną rozsterkę.

https://www.olx.pl/d/oferta/mazda-6-kom ... 2GsoM.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... GT05q.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... GEIox.html

Czy jest sens kupowania którejś z powyższych mazd, czy mimo wszystko wystrzegać się tych silników?

Obecnie jestem posiadaczem 3-ki w wersji amerykańskiej z silnikiem 2.3 benzyna. Kupiłem ją w słabym stanie blacharskim, miałem na nią plan, ale straciłem cierpliwość i fundusze. Aby nie zakładać kolejnego tematu szybkie pytanie odnośnie tej mazdy. Do regulacji są zawory, słychać cykanie specyficzne, w maju był wymieniany rozrząd i panewki. Czy jest sens próbowania sprzedania tego samochodu ( biorąc pod uwagę ze wszędzie rdzewieje praktycznie ) czy jedynie złom? Szkoda mi silnika bo ma przejechane trochę ponad 70tys mil ( ściągnięty w wieku 3 lat do Polski i jestem drugim właścicielem w Polsce ), jednak nie chcę już w nią inwestować więcej pieniędzy.

pozdrawiam serdecznie forumowiczów ;)
Początkujący

Od: 10 lis 2024, 17:50
Auto: mazda 3 bk 2.3b 2006r

Postprzez korniszon » 10 lis 2024, 19:39

Caulif napisał(a):awaryjności dieslowych 6
Miałem 6 z RF7J, zrobiłem nią z 70000 km (z 240000km łącznie) i silnik nigdy mnie nie zawiódł, Odpalał zawsze nawet w wielkim mrozie -18stC. Jak się rozgrzał, to pracował cichutko jak benzyna. Te legendy o awaryjności, to są efekty niedbania o silnik tzn regularne wymiany oleju. U mnie był Shell 5W40. Podkładki pod wtryskami. No i dobre paliwo, tu też Shell. Silnik odwdzięczył się bezawaryjnością.
Forumowicz

Od: 3 kwi 2014, 10:56
Auto: Nigdy więcej Mazdy...
Nawet za darmo!

Postprzez dobrzyn22 » 11 lis 2024, 19:27

Caulif napisał(a):mam nadzieję, że w odpowiednim dziale

no nie w odpowiednim, bo tu wrzucamy posty z problemami technicznymi ;)

Konkretne auta z ogłoszeń należy wrzucać w dziale " kupuję Mazdę ", a same pytania o sens, jak to ująłeś, to w dziale " Motorozmowy" ( i tam wątek przenoszę )

Co do wrzuconych ogłoszeń – pierwsza sztuka to przedlift.
Tak jak kolega powyżej wspomniał – jeżeli ktoś zadbał o wymianę podkładek pod wtryski i regularną wymianę oleju ( co 10-12 tys ),to dodać można jedynie ewentualne problemy z DPF i korozja ( głównie od spodu ). Powyższe rzeczy są łatwe do zweryfikowania.
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06