Komendy głosowe
1, 2
Drodzy Forumowicze,
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak poprawnie się używa asystenta głosowego? Jeżdże już kilka miesiący, a z nawigowania głosowego udało mi się skorzystać tylko raz. Dzwonienie działa "jako tako" jednak ostatecznie korzystanie z tego udogodnienia powoduje sporo frustracji. Jakie są wasze doświadczenia, korzystacie?
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak poprawnie się używa asystenta głosowego? Jeżdże już kilka miesiący, a z nawigowania głosowego udało mi się skorzystać tylko raz. Dzwonienie działa "jako tako" jednak ostatecznie korzystanie z tego udogodnienia powoduje sporo frustracji. Jakie są wasze doświadczenia, korzystacie?
Dzień dobry,
poprzednia CX-5, od 11.09.2021. CX-30.
Panu sprzedającemu samochód udało się dodzwonić do mojej żony wywołując jej imię, ale był to jeden jedyny raz. Wielokrotnie próbowałem zmieniając formę imienia, różne zdrobnienia i i pseudo (typu myszka, kotek, itp), ale zawsze wyświetlają się różne inne kontakty poza żoną. Dałem sobie z tym spokój.
Panu sprzedającemu samochód udało się dodzwonić do mojej żony wywołując jej imię, ale był to jeden jedyny raz. Wielokrotnie próbowałem zmieniając formę imienia, różne zdrobnienia i i pseudo (typu myszka, kotek, itp), ale zawsze wyświetlają się różne inne kontakty poza żoną. Dałem sobie z tym spokój.
- Od: 25 sie 2014, 09:36
- Auto: Mazda CX 5 2,0 AT Skypassion, 2014
hmm. u mnie bez problemów i dzwonienie i podawanie adresów. A jak wywołujecie asystenta. Ja wciskam przycisk na kierownicy do trybu głośnomówiącego i "witam" asystenta ok. google. Po czym od razu albo podaję adres albo do kogo ma dzwonić lub inne polecenie. Poza tym trzeba go najpierw skonfigurować w telefonie pod "niby"swój głos-instrukcja w necie. Chociaż syn też z nim gadał i bez uwag. Oczywiście telefon musi być sparowany pod adroid auto ale to chyba wiadomo. Ostatnio asystent wykazał się nawet dowcipem. Przez kilka dni trochę z niego korzystałem jeżdżąc po kraju i gdy rano wsiadłem i powiedziałem ok. .g... to stwierdził "No myślałem, że się już nie odezwiesz". Żona dostała ataku śmiechu.
pawcho napisał(a):hmm. u mnie bez problemów i dzwonienie i podawanie adresów. A jak wywołujecie asystenta. Ja wciskam przycisk na
Tyle że my nie o asystencie google tylko o wbudowanej "pani Maździe"
cezzah napisał(a):Panu sprzedającemu samochód udało się dodzwonić do mojej żony wywołując jej imię, ale był to jeden jedyny raz. Wielokrotnie próbowałem zmieniając formę imienia, różne zdrobnienia i i pseudo (typu myszka, kotek, itp), ale zawsze wyświetlają się różne inne kontakty poza żoną. Dałem sobie z tym spokój.
Z wybieraniem kontaktów akurat nie mam problemów. Jedynie adresy. Co ciekawe, za pomocą komend głosowych można w najprostszy możliwy sposób zmienić źródło dzwięku np na bluetoot. Bez zbędnego klikania przez kolejne poziomy menu. Tak, wiem z kierownicy też można
A faktycznie nie załapałem
Zaś p. Magda miewa humory. Jak polecam zadzwonić to chyba na złość albo jak to kobieta lubi pogadać, bo wyświetla mi ze 2 czy 3 te same numery telefonu i domaga się odpowiedzi który wybrać. Samo wybieranie i rozmowa bez zarzutu. Najbardziej zaś wkurza mnie wbudowana nawigacja tzn. wybieranie, toż trzeba mieć nerwy ze stali
Przy wiebieraniu głosowym pani madzia dopiero pokazuje swoje możliwości. Ile się już ona ode mnie nasłuchała brzydkich słów
. Jednak to ona mnie przetrzymała i przerzuciłem się na stałe na androida i googla. Mimo, że same mapy nie są złe i są wyświetlane na szybie.

Zaś p. Magda miewa humory. Jak polecam zadzwonić to chyba na złość albo jak to kobieta lubi pogadać, bo wyświetla mi ze 2 czy 3 te same numery telefonu i domaga się odpowiedzi który wybrać. Samo wybieranie i rozmowa bez zarzutu. Najbardziej zaś wkurza mnie wbudowana nawigacja tzn. wybieranie, toż trzeba mieć nerwy ze stali

cezzah napisał(a):W nawigacji adresy odsłuchuje bezbłędnie. Aż się zdziwiłem.
A możesz nagrać filmik i wrzucić do sieci jak wybierasz głosowo by nawigowało do miejscowości gdzie nie ma nazw ulic? Już nie proszę o nawigownie po nazwach własnych POI, bo to większego sensu nie ma.
Dopisano 8 paź 2021, 11:24:
cezzah napisał(a):W nawigacji adresy odsłuchuje bezbłędnie. Aż się zdziwiłem.
A możesz nagrać filmik i wrzucić do sieci jak wybierasz głosowo by nawigowało do miejscowości gdzie nie ma nazw ulic? Już nie proszę o nawigownie po nazwach własnych POI, bo to większego sensu nie ma.
Witam, ja już nawet nie próbuję korzystać z asystenta głosowego bo cholery dostaję. U mnie był problem nawet z książką telefoniczną i dzwonieniem ale rozłączyłem (usunąłem) telefon z pamięci, połączyłem ponownie i teraz działa pięknie. Pozdrawiam
cezzah napisał(a):Dzień dobry,
czy to nie dziwne, że jemu tak a Tobie nie?

Adax napisał(a):Cześć wszystkim, od tygodnia posiadam CX-5 2023 i poszukuję dobrego forum -to jakieś nieużywane?
Cześć. Najprościej poszukać odpowiedzi, względnie zadać odpowiednie pytanie we właściwym dziale:
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewforum.php?f=358
U mnie "jak cie mogę". Czyli dzwonienie prawie bez problemu chociaż faktem jest, że trzeba dokładnie wymawiać nazwę kontaktu zapisanego w telefonie. A jeśli chodzi o nawigację to jeszcze nie udało mi się dogadać z moją Mazdą poza znalezieniem trasy po wypowiedzeniu komendy "nawiguj do domu". Próby znalezienia trasy do jakiegokolwiek innego adresu wypowiadanego w różnej kolejności wiążą się z odpowiedzią "nie rozumiem".
Aż dziwi, że asystent google nie ma z tym żadnego problemu.
Aż dziwi, że asystent google nie ma z tym żadnego problemu.
Przede wszystkim – i tu cytat z manuala nawigacji fabrycznej – Gdy podłączony jest Apple CarPlay™ lub Android Auto™, aktywna jest funkcja Siri® lub funkcja rozpoznawania głosowego Android Auto™, ale nie
działa funkcja rozpoznawania głosowego systemu Mazda Connect.. Z akcentem na "nie działa". Tak więc nie da się jednocześnie korzystać z komend głosowych Mazdy Connect i Apple CarPlay/Android Auto, a dokładniej, wybieranie głosowe Mazda Connect jest w takim przypadku nieaktywne.
Co do wybierania połączeń telefonicznych, jeśli w książce adresowej kontakt zapisany jest jako – z góry przepraszam – Nowak Jan, polecenie powinno brzmieć "Zadzwoń do Nowak Jan", a nie do Nowaka Jana, Jana Nowaka.
W nawigacji fabrycznej jest podobnie, wydając komendę głosową i podając adres nie używamy dopełniacza. Najprościej jest użyć przycisku na kierownicy, ale pierwsze komenda to nie "Jedź do... (i tu adres), bo zarezerwowana jest ona tylko dla "Domu" i dla "Pracy" (jeśli mają przypisane adresy lub lokalizację) i powinna brzmieć "Jedź do dom" lub "Jedź do praca". Zaś pierwsza komenda (po wywołaniu fabrycznej nawigacji oczywiście) dla innych celów podróży to "Wyszukiwanie adresu" i dopiero potem podajemy – w kolejności – ulicę, numer budynku, a na końcu miasto. W mianowniku.
W przypadku wykonywania połączeń telefonicznych, telefon musi być rzecz jasna sparowany i połączony ze stacją multimedialną przez Bluetooth.
działa funkcja rozpoznawania głosowego systemu Mazda Connect.. Z akcentem na "nie działa". Tak więc nie da się jednocześnie korzystać z komend głosowych Mazdy Connect i Apple CarPlay/Android Auto, a dokładniej, wybieranie głosowe Mazda Connect jest w takim przypadku nieaktywne.
Co do wybierania połączeń telefonicznych, jeśli w książce adresowej kontakt zapisany jest jako – z góry przepraszam – Nowak Jan, polecenie powinno brzmieć "Zadzwoń do Nowak Jan", a nie do Nowaka Jana, Jana Nowaka.
W nawigacji fabrycznej jest podobnie, wydając komendę głosową i podając adres nie używamy dopełniacza. Najprościej jest użyć przycisku na kierownicy, ale pierwsze komenda to nie "Jedź do... (i tu adres), bo zarezerwowana jest ona tylko dla "Domu" i dla "Pracy" (jeśli mają przypisane adresy lub lokalizację) i powinna brzmieć "Jedź do dom" lub "Jedź do praca". Zaś pierwsza komenda (po wywołaniu fabrycznej nawigacji oczywiście) dla innych celów podróży to "Wyszukiwanie adresu" i dopiero potem podajemy – w kolejności – ulicę, numer budynku, a na końcu miasto. W mianowniku.
W przypadku wykonywania połączeń telefonicznych, telefon musi być rzecz jasna sparowany i połączony ze stacją multimedialną przez Bluetooth.
Jarol30 napisał(a):Komendy głosowe podczas włączonego trybu AA działa znacznie lepiej niż oryginalne Mazda conect.
Powiem więcej, podczas włączonego trybu AA oryginalne Mazda cinect nie działają w ogóle. Więc jak u Ciebie mogą działać lepiej? Zresztą, Forumowicz-założyciel wątku nie pytał o to, który asystent głosowy jest lepszy, tylko jak ogarnąć asystenta Mazdy.
yedi napisał(a):Jarol30 napisał(a):Komendy głosowe podczas włączonego trybu AA działa znacznie lepiej niż oryginalne Mazda conect.
Powiem więcej, podczas włączonego trybu AA oryginalne Mazda cinect nie działają w ogóle. Więc jak u Ciebie mogą działać lepiej? Zresztą, Forumowicz-założyciel wątku nie pytał o to, który asystent głosowy jest lepszy, tylko jak ogarnąć asystenta Mazdy.
"yedi" tak, doskonale wiem kiedy Komendy głosowe Mazdy są włączone bo wtedy szlag mnie trafia kiedy próbuje jakiegoś wyboru głosowego, więc uruchamiam AAi moje nerwy topnieją.
Nie mam AA, więc pozwól, że zapytam. Jeśli dobrze rozumiem, próbujesz skorzystać z asystenta Mazdy przy nie podłączonym telefonie albo nie uruchomionym AA, trafia Cię szlag, więc uruchamiasz AA. Jak to robisz?
1. Masz ustawione automatyczne uruchamianie AA po podłączeniu telefonu do stacji multimedialnej, więc podłączasz telefon i korzystasz z asystenta głosowego AA?
2. Nie masz ustawionego automatycznego uruchamiania AA po podłączeniu telefonu do stacji multimedialnej, więc przy podłączonym telefonie uruchamiasz go ręcznie, albo podłączasz telefon, uruchamiasz AA ręczenie i korzystasz z jego asystenta głosowego?
3. Masz ustawione automatyczne uruchamianie AA po podłączeniu telefonu do stacji multimedialnej, masz podłączony telefon do stacji multimedialnej i po prostu przechodzisz z interfejsu Mazdy Connect i jej asystenta głosowego na interfejs AA i jego asystenta głosowego?
W tym trzecim przypadku asystent głosowy Mazdy nie zadziała. No chyba że w najnowszym oprogramowaniu Mazdy Connect jest inaczej
1. Masz ustawione automatyczne uruchamianie AA po podłączeniu telefonu do stacji multimedialnej, więc podłączasz telefon i korzystasz z asystenta głosowego AA?
2. Nie masz ustawionego automatycznego uruchamiania AA po podłączeniu telefonu do stacji multimedialnej, więc przy podłączonym telefonie uruchamiasz go ręcznie, albo podłączasz telefon, uruchamiasz AA ręczenie i korzystasz z jego asystenta głosowego?
3. Masz ustawione automatyczne uruchamianie AA po podłączeniu telefonu do stacji multimedialnej, masz podłączony telefon do stacji multimedialnej i po prostu przechodzisz z interfejsu Mazdy Connect i jej asystenta głosowego na interfejs AA i jego asystenta głosowego?
W tym trzecim przypadku asystent głosowy Mazdy nie zadziała. No chyba że w najnowszym oprogramowaniu Mazdy Connect jest inaczej
1, 2