Na 10x użycia wyskakuje mi średnio tak 3x błąd hamulca ręcznego, pomarańczowa ikonka i mrugająca czerwona hamulca ręcznego. Po wyłączeniu i włączeniu silnika błąd znika aż do ponownego występowania.
Mam wrażenie, kiedy występuje ten błąd, to lewe koło nie jest blokowane, muszę to jeszcze sprawdzić na podnośniku.
Hamulce są sprawne, tłoczek się nie blokuje. Klocki wymienione 1500 km temu, zgodnie z procedurą (tryb serwisowy, czyszczenie, wymiana, tłoczek na właściwej pozycji, wyprowadzenie z trybu serwisowego)
Na logikę, gdyby by był popsuty silniczek lewego koła to nie działał by permanentnie, a nie raz na kilka razy.
Miał ktoś podobna sytuacje. W internecie piszą, że pomogła wymiana akumulatora, bateria co prawda ma prawie 5 lat, ale działa bez zarzutu (brak problemów z odpalaniem i I-stop)
Jeszcze po głowie mi chodzi kupno urządzenia do diagnostyki i skasowanie błedu, możliwe, że to załatwi problem?
Dopisano 27 maja 2024, 11:30:
2 dni od napisania tego postu problem zniknął sam z siebie. Niestety pojawił się 1 dzień temu.
Wystąpił w ten sam sposób co za pierwszym razem, stroma górka, hamulec nożny wciśnięty w podłogę i "pociągnięty ręczny".
1.Odłączanie akumulatora na noc nie pomogło
2. Naładowanie akumulatora do pełna też nie
Zostają teraz oględziny mechaniczne.
Dopisano 14 sie 2024, 14:05:
Może potomnym się przyda.
Kupiłem skaner który pokazał "błąd mechaniczny prawego siłownika hamulca elektrycznego"
Skasowanie błędu pomagało na chwilę, błąd wracał jak zwykle.

Zdemontowałem koło wyjąłem klocki. Tłoczek był na właściwej pozycji otwory na 12,3,6,9. Ale zauważyłem że ta nazwijmy to wystająca "wypustka" na klocku która zapobiega obracaniu się tłoczka jest rozklepana przez co nie mieściła się w otworze który jest w tłoczku.

Z racji tej że klocki prawa lewa są zamienne postanowiłem podmienić klocki z lewej strony i sprawdzić czy błąd zniknie.
Po zdemontowany lewej strony, ukazał mi się obrócony tłoczek i tak samo rozklepana wypustka na klocku hamulcowy.
Ustawiłem tłoczek, podmieniłem klocki tak że wypustki wchodzące w tłoczek były nie uszkodzone. Przed wyprowadzenie z trybu serwisowego podpompowałem hamulec. Problem z błędem zniknął i nie pojawia się już od miesiąca.
Podejrzewam że po zmianie klocków, odrazu wyprowadziłem hamulec z trybu serwisowego bez wcześniejszego podpompowania co prawdopodobnie musiało obrócić tłoczek który po czasie zaczął powodować błąd.