Witam.
Proszę o pomoc: W Mojej BL założyłam gaz 3 lata temu, przy przebiegu 130 tys pojechałam do mechanika, żeby wyregulować zawory, gość rozebrał i następnego dnia dzwoni, że w tym aucie zaworów się nie reguluje, (oczywiście uszczelka, olej itd musiałam zapłacić). Ucieszyło mnie to jako, ze w poprzedniej 323f po 125 tys na gazie wypaliło gniazda. Teraz robiłam badanie techniczne i inny gostek, mnie pyta czy były regulowane zawory, twierdzi, że są tutaj zawory do regulacji.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak jest na prawdę?
Regulacja zaworów.
Strona 1 z 1
Witajcie,
Mam wersję BL z 2012r 1.6 105 KM z gazem od ponad 60 000 kilometrów. Chyba czas na regulację bo zapewne nigdy nie była robiona, aktualny przebieg 196 000, nie ma żadnych objawów czy problemów. Czy ktoś może mi z czystym sumieniem polecić kogoś kto zna się na rzeczy i zrobi taką regulację w okolicach granicy Małopolski i Śląska?
Dzięki wielkie za wszelką pomoc w temacie!
Serdecznie pozdrawiam
Jacek
Mam wersję BL z 2012r 1.6 105 KM z gazem od ponad 60 000 kilometrów. Chyba czas na regulację bo zapewne nigdy nie była robiona, aktualny przebieg 196 000, nie ma żadnych objawów czy problemów. Czy ktoś może mi z czystym sumieniem polecić kogoś kto zna się na rzeczy i zrobi taką regulację w okolicach granicy Małopolski i Śląska?
Dzięki wielkie za wszelką pomoc w temacie!
Serdecznie pozdrawiam
Jacek
- Od: 3 lut 2023, 20:38
- Auto: Mazda 3 1.6 MZR 105KM 2012r hatchback
Polecić nie polecę bo z Kielc jestem ale właśnie odbieram swoją 1.6 z regulacji i przy okazji wymiany rozrządu.
Wcześnie za sam pomiar i ogólny przegląd kondycji silnika wziął 300zl. Wymierzył ma dwóch zaworach luz po 10. Dałem do sprawdzenia bo zaczął czekać na gazie, później na benzynie. Teraz z rozrządem 2,8k. Łańcuch już grzechotka na zimnym.
Mazdę kupiłem w październiku 2024 z przebiegiem 245tys bez tych objawów. Pojawiły się po jakiś 5 tys przejechanych km na gazie. Gaz 4 lata, jakieś 50tys przejechane bez regulacji chyba przez poprzedniego właściciela
Także... Luz sprawdź, bo jak zawory strzeli to kaplica przy aktualnej wartości auta.
Wcześnie za sam pomiar i ogólny przegląd kondycji silnika wziął 300zl. Wymierzył ma dwóch zaworach luz po 10. Dałem do sprawdzenia bo zaczął czekać na gazie, później na benzynie. Teraz z rozrządem 2,8k. Łańcuch już grzechotka na zimnym.
Mazdę kupiłem w październiku 2024 z przebiegiem 245tys bez tych objawów. Pojawiły się po jakiś 5 tys przejechanych km na gazie. Gaz 4 lata, jakieś 50tys przejechane bez regulacji chyba przez poprzedniego właściciela
Także... Luz sprawdź, bo jak zawory strzeli to kaplica przy aktualnej wartości auta.
- Od: 7 sie 2010, 18:37
- Auto: Była: Mazda 323F BA 1840cm3 96/97r LPG
Jest 3 BL 1.6 LPG 2009
jacus86 napisał(a):aktualny przebieg 196 000, nie ma żadnych objawów czy problemów
Jak pojawią się pierwsze objawy, to może być już późno na reakcję.
Najczęściej pojawia się gaśnięcie na zimnym krótko po odpaleniu, jak np zatrzymujesz się na światłach, czasami są inne symptomy.
Nie czekaj na "klepanie zaworów" bo raczej się nie pojawi..
Dobra rada i niespecjalnie drogo, to znaleźć uczciwy zakład mechaniczny i zrobić kontrolę luzów zaworowych. Sam pomiar nie jest wymagającą interwencją, ale musi być zrobiony na zimnym silniku.
Nawet przy odrobinie zacięcia można samemu sprawdzić luzy.
Jeśli mieszczą się w limitach, to po kolejnym przebiegu – np 30tys znowu skontrolować i wówczas można już określić sobie czy luzy mocno się na takim przebiegu rozjeżdżają, czy nie.
Każdy przypadek jest inny.
Bardzo dużo zależy od tego jak dobrze dostrojona jest instalacja gazowa.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Strona 1 z 1