Pytania przed zakupem nowej CX-30

Mazda CX-30 2019–

Postprzez dark_luke » 20 lip 2024, 10:12

perot napisał(a):
stavros2002 napisał(a):Pozostanę przy swoim stanowisku, że jest do fajny nieduży crossover dla 2 osób i takiego tez bagażu. Rodzinny wyjazd na 2 tygodnie, gdzie trzeba oprócz walizek dla 4 osób zmieścić dodatkowo 2 supy, lodówkę i pierdylion innych wakacyjnych gadżetów, ogarniamy większym samochodem.

W dodatku muszę schylać głowę przy wsiadaniu, aby nie łupnąć o krawędź dachu (190 cm) ;)

Co do wzrostu mam 192 i nie widzę problemu przy wsiadaniu.

"Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy"

A tak na poważnie jak ktoś będzie szukał w dziury w całym to i CX-80 będzie za mała. <rotfl>
Forumowicz

Od: 28 paź 2020, 12:51
Auto: CX-30 Exclusive-line SkyActiv-X 2024
CX-30 Hikari
SkyActiv-X 2019

Postprzez dine » 20 lip 2024, 13:24

perot napisał(a):Podchodząc tak do sprawy to trzeba by mieć z trzy auta w domu.

Volvo miało (ma?) fajną ofertę. Kupujesz XC40 i dwa razy do roku możesz wypożyczyć nieodpłatnie inny model np. na wakacyjny wyjazd. Nie wiem jak to się sprawdzało w praktyce ale założenie fajne.
Forumowicz

Od: 8 paź 2020, 22:37
Auto: CX-30|SkyActiv-X|2019

Postprzez jender » 24 lip 2024, 20:44

dine napisał(a):
perot napisał(a):Podchodząc tak do sprawy to trzeba by mieć z trzy auta w domu.

Volvo miało (ma?) fajną ofertę. Kupujesz XC40 i dwa razy do roku możesz wypożyczyć nieodpłatnie inny model np. na wakacyjny wyjazd. Nie wiem jak to się sprawdzało w praktyce ale założenie fajne.

O tym handlowcy nam nie mówili. Możesz podrzucić jakiegoś linka do tej oferty?

Minął weekend, odbyły się mamy jazdy testowe. Patrząc na Wasze zaangażowanie w wątek uważam, że jestem Wam winny informację jaką decyzję podjęła moja rodzicielka.

Zdecydowała się kupić Volvo.

Najlepiej się w nim czuła, najłatwiej się jej do niego wsiadało i wysiadało.

I tu niestety Mazda poległa w jej oczach na całej płaszczyźnie. Pomimo tego, że na "papierze" CX-30 podobała się jej najbardziej, to po zobaczeniu jej na żywo stwierdziła "Jakaś niska jest". Rodzicielka nie należy do osób wysokich ("tzw. 1m 60 w kapeluszu") ale przy CX-30 wyglądała na osobę wyrośniętą. Nie to było jednak problemem, a to, że wsiadając do auta było jej niewygodnie. CX-30 jest w odbiorze dość niskim autem. Pomimo tego, że prześwit ma na poziomie ok. 18 cm to odczuwalne wrażenie jest jak w aucie typu "nie-suv albo nie-crossover". Ma się wrażenie, że siedzi się w normalnym, klasycznym aucie. Być może, że przez to, że fotele są dość nisko. Do tego wysoko poprowadzona linia drzwi, deski rozdzielczej i słaba widoczność do tyłu sprawiły, że rodzicielka zrezygnowała z jazdy testowej. Jak mi powiedziała, to auto było zbyt zabudowane jak na jej możliwości. Bała się nią jechać. Mina handlowca gdy się o tym dowiedział była bezcenna.

Potem była Q3. Jechało jej się bardzo dobrze. Nie było problemu z wsiadaniem i obsługą auta (podobne rozwiązania grupy VW ułatwiły zadanie). Aż przyszła kolej na XC 40...

Bezproblemowe wsiadanie (dla osoby 65+), bardzo wygodne fotele, świetna widoczność, intuicyjność obsługi (i to pomimo niewielkiej ilości fizycznych przycisków) i ogólny odbiór auta w czasie jazdy (i to pomimo amerykańskiego lusterka kierowcy – płaskie, nie-sferyczne) zadecydowały o takiej a nie innej decyzji.

Wam bardzo dziękuję za liczne odpowiedzi w temacie. Fajnie jest móc liczyć na tak zaangażowaną społeczność. Być może jeszcze kiedyś nasze losy się splotą na tym forum. Mi i żonie Mazdy bardzo się podobają i nie wykluczamy zakupu jakiejś w przyszłości.
Początkujący

Od: 10 lip 2024, 18:18
Auto: CX30

Postprzez perot » 24 lip 2024, 22:14

No i gitara ....niech służy jak najdłużej.
Fajnie za słowa wyjaśnienia.....mam nadzieję że post w dużym stopniu nakreślił jakim autem jest CX-30. Jakie ma wady i zalety....może ktoś jeszcze skorzysta w przyszłości.
Forumowicz

Od: 18 paź 2020, 23:45
Auto: Mazda CX-30 Skyactiv-X 6MT Hikari 2019

Postprzez dine » 1 sie 2024, 23:13

jender napisał(a):O tym handlowcy nam nie mówili. Możesz podrzucić jakiegoś linka do tej oferty?

Niestety nie potrafię tego znaleźć. To było już jakiś czas temu. Być może już tego nie oferuja. Mama dokonała właściwego wyboru. Ja jeszcze mogę polecić Subaru XV/Crosstrek dla osób starszych. Moja mama jest wyjątkowo zadowolona XV :)
Forumowicz

Od: 8 paź 2020, 22:37
Auto: CX-30|SkyActiv-X|2019

Postprzez franus122@gmail.com » 11 lis 2024, 10:49

Dzień dobry panowie i panie którzy urzytkują mazde cx30 Jestem tutaj nowy na forum jeżeli cos źle napiszę to przepraszam Prosiłbym bardzo o szczere odpowiedzi Jestem na kupnie nowego samochodu Byliśmy z żoną w salonie Mazdy by zobaczyć cx30 2.0186 w manualu no i była jazda Wszystko pięknie ładnie Poczytałem tu tak trochę i jak widzę problem jest z akumulatorem lakierem Czy jest to prawda bo nie chcę wtopić i później z salonem się użerać Wiem że z każdym mogą być problemy Proszę o szczere odpowiedzi czy kupić to auto?
Początkujący

Od: 11 lis 2024, 10:14

Postprzez dark_luke » 11 lis 2024, 11:11

franus122@gmail.com napisał(a):Dzień dobry panowie i panie którzy urzytkują mazde cx30 Jestem tutaj nowy na forum jeżeli cos źle napiszę to przepraszam Prosiłbym bardzo o szczere odpowiedzi Jestem na kupnie nowego samochodu Byliśmy z żoną w salonie Mazdy by zobaczyć cx30 2.0186 w manualu no i była jazda Wszystko pięknie ładnie Poczytałem tu tak trochę i jak widzę problem jest z akumulatorem lakierem Czy jest to prawda bo nie chcę wtopić i później z salonem się użerać Wiem że z każdym mogą być problemy Proszę o szczere odpowiedzi czy kupić to auto?

Jeśli ma to pomóc to wymieniłem Mazdę Cx-30 na Mazdę Cx-30 <rotfl> <serduszka> .

A tak konkretnie. Jeśli poczytasz fora innych marek to one też mają swoje bolączki.

Jak dla mnie przyjemność jazdy z manualem. Wiem co piszę.

Pierwsza Mazdą zrobiłem 90.000km głownie w trasie.

Dlatego kupiłem kolejna.

Przed zakupem jeździłem Cupra , Honda , Nissanem , Fordem , Ssayoungiem nawet Fiatem.
Forumowicz

Od: 28 paź 2020, 12:51
Auto: CX-30 Exclusive-line SkyActiv-X 2024
CX-30 Hikari
SkyActiv-X 2019

Postprzez arturch1977 » 11 lis 2024, 11:19

Miałem CX-30 2.0 122 manual z 2021 w wersji Hikari – lakier (Titanium Flash-brązowy metalik) po trzech latach wyglądał jak nowy, żadnych problemów z akumulatorem. Przy odsprzedaży do salonu sprawdzano go w każdym zakamarku, nie było śladów korozji, wszyscy myśleli że miałem oklejony folią, bo to nie możliwe, że tak lakier wyglądał po 3 latach, szczególnie że auto latało w większości po trasach szybkiego ruchu. Przejechałem nim 55000 km bez żadnej usterki, poza jedną mechanizm lusterka (ale to norma), zresztą jak zacząłem przy myciu je składać to więcej problemu nie miałem. Serwis odwiedzałem tylko na przeglądy i wymianę kół lato/zima (bo tam miałem przechowalnię kół).
Teraz kupiłem nową CX-30 2.0 186 automat Takumi (Platinum Quartz, chciałem jasny kolor) z szyberdachem, można powiedzieć, wziąłem wszystko z wyposażenia co było w cenniku. Jestem mega zadowolony. Moje spostrzeżenia po przejechaniu 1500 km to faktycznie między G122 a X186 jest spora różnica. W G122 były czasem wibracje ale to dlatego że był system odłączania cylindrów. Spalanie na korzyść mocniejszego wcale nie jest większe, ostatnio robiłem trasę z prędkością około 120 km/h i nie wyszło więcej jak 6 l/100km. Porównując np. aktywny tempomat i utrzymanie w pasie to też jest o wiele lepiej. W poprzednim tempomat miał szerszy kąt widzenia i przy większej ustawionej odległości widział samochody na pasie obok szczególnie przy skrętach. Teraz w nowym tego zjawiska już nie ma. Poza tym utrzymanie w pasie w poprzedniej wersji odbijał się od linii a teraz fajnie jest utrzymywany pośrodku pasa. Wczoraj jechałem nocą zwykłą leśną drogą i zauważyłem że matrycowe LEDy jak się włączą długie światła to wiązka podąża za skrętem kierownicy, w poprzedniej wersji tego nie widziałem mimo matrycowych świateł. W nowym jest nawigacja hybrydowa i pokazuje online ruch drogowy, porównując z Google Maps to nawet mniej więcej się zgadza.
Reasumując zmieniając samochód przeglądałem także konkurencję i miałem ochotę na Nissan Qashgai ale tam jest 1.3 158 i nie było to samo podczas jazdy to CX-30 2.0 186. Przymierzałem się jeszcze do Lexus UX ale z pełnym wyposażeniem wychodziło dużo więcej. No i w CX-30 jest 6 lat gwarancji lub 150000 km.
Ja ogólnie jestem zadowolony z CX-30 mimo czytania jakie to problemy mają inni posiadacze.
Forumowicz

Od: 11 gru 2021, 20:34
Auto: MAZDA CX-30 2.0 186 KM automat, TAKUMI, 2024, Platinum Quartz

Postprzez gutek_wrb » 12 lis 2024, 08:57

Witam.

franus122@gmail.com

Też mam już 2-gą CX-130 pierwsza była 122 i z jednym napędem :D
obecną możesz zobaczyć ,ma najechane obecnie 55 tysi i 2 rok obchodziła w październiku <serduszka>
Co mogę podpowiedzieć Manual jak robisz trasy jeździsz w Góry <faja>
Codzienne użytkowanie i miasto to droższa z automatyczną skrzynią i nie musisz mieć AWD :P
Spalanie w AWD przy tych 190 kucach to średnio 6 miasto a 5,5 trasa jadąc 110/120 km/H
Forumowicz

Od: 13 mar 2010, 23:52
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez Jarol30 » 12 lis 2024, 09:27

W mojej cx30 wystąpił problem z akumulatorem ale po trzecim zgłoszeniu w serwisie mam nowy. Po za tym żadnych zastrzeżeń do samochodu nie mam, już prawie czwarty rok zero awarii. Akumulator wymieniony po trzech latach w ramach gwarancji oczywiście.
Forumowicz

Od: 4 paź 2022, 18:53
Auto: Mazda CX30 Skyactiv-G 110kW 2021r Hikari

Postprzez franus122@gmail.com » 12 lis 2024, 20:09

Witam i dziękuję za odpowiedzi na moje zapytanie Ale jak tak czytam to wszystko to jaki akumulator wsadzili do tego auta Mam Hundai Tuscona z 2019 r motor 1.6 gdi zero problemów z akumulatorem nawet po 10 dniach auto odpala i jadę Chciałem kupić to auto ale za dużo problemów z nim jest jak to czytam i wiem że każde auto ma wady Doradźcie co robić albo zaryzykować i kupić
Początkujący

Od: 11 lis 2024, 10:14

Postprzez krzychun » 13 lis 2024, 02:25

Wygląda że cześć problemów poprawiono oprogramowaniem. Trzeba też pamiętać, że samochód jak nie uśpi systemu (odejście z kluczykiem od samochodu) to potrafi brać sporo prądu i można nieświadomie rozładowywać akumulator ogarniając samochód na myjni. A patrząc na prąd ladowania w porównaniu do poprzednie generacji to naładowanie w samochodzie będzie trwało dość długo. Wydaje się, że jak się normalnie użytkuje samochód to problemów nie ma. A wymiany akumulatorów mogły być spowodowane pierwotnym problemem z softem.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 15:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez gutek_wrb » 13 lis 2024, 08:47

Jarol30 napisał(a):W mojej cx30 wystąpił problem z akumulatorem ale po trzecim zgłoszeniu w serwisie mam nowy. Po za tym żadnych zastrzeżeń do samochodu nie mam, już prawie czwarty rok zero awarii. Akumulator wymieniony po trzech latach w ramach gwarancji oczywiście.

Witam ,

Jak już pisałem ma 2-gą Cx-30 ,jeżeli np. nie balujemy przy muzie z auta na ful to akumulator spokojnie jest ładowany <faja>

Wielokrotnie stały na dworze po parę dni przy ujemnych temperaturach oraz po paręnaście dni nie jeżdżone i wracałem z urlopu cyk odpalałem i 00000 problemów na trasie :D <czytaj>
Obecnie idzie jej teraz 3 rok i ma prawie 60 000 km i tez nic <lol>
Forumowicz

Od: 13 mar 2010, 23:52
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez Jarol30 » 13 lis 2024, 10:28

Akumulator który został u mnie wymieniony był made in Meksyk i myślę że nie dawał rady w naszych temperaturach bo z tym wymienionym już nie ma kłopotu, drugie moje auto to volvo xc60 D5 z 2017r i tam aku od nowości bez żadnych problemów do tej pory.
Forumowicz

Od: 4 paź 2022, 18:53
Auto: Mazda CX30 Skyactiv-G 110kW 2021r Hikari