Mazda 3 2020 – Skrzypienie w okolicy drzwi pasażera

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez szymonjakubsadowski » 7 lip 2024, 22:02

Witam,
Jestem posiadaczem Mazdy 3 Skyactive-X 2020 z AWD. Jednym problemem jaki występuje to skrzypienie w okolicy drzwi pasażera, najczęściej w dni słoneczne. Byłem już w kilku ASO z tym problemem jednak nikt nie potrafi tego naprawić, problemem jest też to że nie występuje ta usterka zawsze.

Najczęściej gdy auto stoi na zewnątrz to z okolic drzwi pasażera słychać skrzypienie najprawdopodobniej plastik o plastik. Nie jest to zawsze, ale na tyle często że jest to irytujące. Drzwi były rozbierane ( i podobno wszystko ok), konsola wraz z tabletem też rozbierana i doklejana. Nadal to samo. Powoli rozkładam już ręce, a w jednym ASO usłyszałem że jak nie chce słuchać skrzypienia to mam sobie kupić BMW.

Tutaj filmik, https://youtube.com/shorts/5Hm8Tl9OGpA?feature=share, jeżeli ktoś z was miał podobne problemy lub wie o co może chodzić proszę o pomoc.
Początkujący

Od: 7 lip 2024, 21:28
Auto: Mazda 3 IV 2020 Hatchback Skyactive-X AWD

Postprzez worn » 8 lip 2024, 19:40

szymonjakubsadowski napisał(a):w jednym ASO usłyszałem że jak nie chce słuchać skrzypienia to mam sobie kupić BMW

Obsługa klienta na najwyższym poziomie. <lol> Po takim tekście moja noga więcej by tam nie postała.
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 20:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez szymonjakubsadowski » 9 lip 2024, 09:12

worn napisał(a):
szymonjakubsadowski napisał(a):w jednym ASO usłyszałem że jak nie chce słuchać skrzypienia to mam sobie kupić BMW

Obsługa klienta na najwyższym poziomie. <lol> Po takim tekście moja noga więcej by tam nie postała.

moja też nie :D
Początkujący

Postprzez Maverick07 » 1 sie 2024, 14:56

Miałem identycznie. Skrzypiała obudowa wylotu powietrza (ten niby chrom z nawiewu). Rozwiązałem to w ten sposób, że wyciągnąłem całą część deski gdzie są wyloty powietrza i okleiłem tylko przy samych drzwiach taśmą izolacyjną miejsca styku.
Forumowicz

Od: 20 sie 2012, 21:50
Auto: M3 BP 2,5 Turbo 2022.
M3 BL 2011r. 2.0 DISI

Postprzez szymonjakubsadowski » 5 wrz 2024, 10:00

Maverick07 napisał(a):Miałem identycznie. Skrzypiała obudowa wylotu powietrza (ten niby chrom z nawiewu). Rozwiązałem to w ten sposób, że wyciągnąłem całą część deski gdzie są wyloty powietrza i okleiłem tylko przy samych drzwiach taśmą izolacyjną miejsca styku.

Masz jakąś instrukcje jak to zrobić? :O

Dopisano 5 Sep 2024, 10:00:

Maverick07 napisał(a):Miałem identycznie. Skrzypiała obudowa wylotu powietrza (ten niby chrom z nawiewu). Rozwiązałem to w ten sposób, że wyciągnąłem całą część deski gdzie są wyloty powietrza i okleiłem tylko przy samych drzwiach taśmą izolacyjną miejsca styku.

Masz jakąś instrukcje jak to zrobić? :O
Początkujący

Postprzez Maverick07 » 12 wrz 2024, 23:43

Nie mam, ale to jest naprawdę proste. Ten element z nawiewami z imitacji chromu po prostu wyciągasz (siedzi mocno na zatrzaskach). Najlepiej ciągnąć od strony drzwi pasażera. Nawet nie trzeba całego wyciągać tylko trochę żeby móc podkleić koniec elementu (obudowa kratki nawiewu od strony pasażera) taśmą izolacyjną albo czymś innym według uznania.

Przykładowy film z yt: youtube.com/watch?v=fvIqWiIqtKc
Forumowicz

Od: 20 sie 2012, 21:50
Auto: M3 BP 2,5 Turbo 2022.
M3 BL 2011r. 2.0 DISI