Czateria... 2021
Jak nie będziesz kosił krótko, to nie musisz tak czesto podlewać. Łąk nikt nie podlewa i rosną :P
U mnie jeszcze to trudno trawnikiem nazwać. Wstaje to powoli po rozjechaniu przez koparki. Kosze zwykłą kosiarką akumulatorową. O robocie będę myślał w przyszłym sezonie może, ale z racji psa, krzaczków, dodatkowych ogrodzeń, itd. chciałbym robota bez drutu ograniczającego. Jeszcze to drogie jest, ale już zdecydowanie bardziej dostępne niż kiedyś.
U mnie jeszcze to trudno trawnikiem nazwać. Wstaje to powoli po rozjechaniu przez koparki. Kosze zwykłą kosiarką akumulatorową. O robocie będę myślał w przyszłym sezonie może, ale z racji psa, krzaczków, dodatkowych ogrodzeń, itd. chciałbym robota bez drutu ograniczającego. Jeszcze to drogie jest, ale już zdecydowanie bardziej dostępne niż kiedyś.
loockas napisał(a):Jak nie będziesz kosił krótko, to nie musisz tak czesto podlewać.
Wydaje mi się, że 2x jest optymalnie – pewnie gdybym zrobił raz, to z kolei musiałbym 2x dłużej, więc na jedno wychodzi.
loockas napisał(a):U mnie jeszcze to trudno trawnikiem nazwać.
Ja się mordowałem parę lat i chyba ze 3 lata temu kupiłem gotową. Nie potrafiłem wyhodować, żeby to jakoś wyglądało

Dziś wychodzę z jednego mieszkania na klatkę a tam jakiś sąsiad wychodzi z psem, bydle chyba amstaff, łeb jak wiadro, tylko się patrzył na mnie i widać że był mocno zainteresowany. Właściciel nie miał siły wciągnąć go do mieszkania, wręcz go prosił. Nie wiem po co trzymać takie coś w mieszkaniu, przecież to nawet się nie słucha. Morda ogromna strach obok przejść, wystraszyłem się konkretnie. 
Dramat, ja nie rozumiem takich ludzi. W bloku jeszcze... Ale ogólnie po co taki agresywny pies?
Dziś miałem ciekawą sytuację w pracy. Przebierałem się i zadzwonił do mnie koleś w trakcie. Odebrałem w samych gaciach (bez kamery) i mnie gość tak przetrzymał przez 2,5 h
.
Dziś miałem ciekawą sytuację w pracy. Przebierałem się i zadzwonił do mnie koleś w trakcie. Odebrałem w samych gaciach (bez kamery) i mnie gość tak przetrzymał przez 2,5 h

nemi napisał(a):Dramat, ja nie rozumiem takich ludzi. W bloku jeszcze... Ale ogólnie po co taki agresywny pies?
Nie wiem, w bloku można sobie trzymać jakiegoś pieska małego typu York itp nie mam nic przeciwko ale jak sąsiad miał ogromnego Owczarka niemieckiego w kawalerce to już była przesada a tu taka krowa i widać że nie był łagodnie do mnie ustosunkowany... Ogólnie nie boje się psów ale obok tego nie przeszedłbym na klatce bo nawet właściciel nie zapanował by nad nim oczywiście bez kagańca bo po co ,,przecież on nie gryzie" a potem to tragedia.
Raczej paralizator bo te bydle może waży nie wiele mniej ode mnie.
Ostatnie szlify i mieszkanie będzie można wynająć, jeszcze umyję kuchnie i łazienkę, zawiesić oświetlenie i jakieś łóżko do małego pokoju. Drobne rzeczy zostały a schodzi się że masakra. Szkoda że nie ja tu decyduje o meblach i ustawieniu bo mieszkanie fajne no ale ja jestem tylko od roboty.
Ostatnie szlify i mieszkanie będzie można wynająć, jeszcze umyję kuchnie i łazienkę, zawiesić oświetlenie i jakieś łóżko do małego pokoju. Drobne rzeczy zostały a schodzi się że masakra. Szkoda że nie ja tu decyduje o meblach i ustawieniu bo mieszkanie fajne no ale ja jestem tylko od roboty.
loockas napisał(a):nemi napisał(a):Przy okazji:
Tak to wiem, już się orientowałem. Właśnie zamierzam od razu to załatwić skoro i tak muszę do nich jechać.Beny napisał(a):Sprawdzałeś są platformy na 4 rowery? Bo u Ciebie chyba też 2+2?
Yep. Znalazłem Inter Pack New Spider 4. Są jeszcze z Thule takie 3 + 1, ale ten 1 jest na mniejszy rower – dla dziecięcego powinno być ok. Ten inter pack wyglada dość ciekawie. Niestety spore bydle z niego i wolałbym to najpierw przymierzyć i zobaczyć na żywo.
Wszedłem na czaterię po wielu latach przypadkiem...i o, taki temat.
2 tygodnie temu sprzedałem interpacka TRIO (na 3 rowery) i kupiłem thule na 3 rowery (z możliwością dostawki +1, bo właśnie nie chcę takiego bydlaka wielkiego wozić zawsze jak nie ma potrzeby).
Z interpackiem byłem w barcelonie i strasznie mnie denerwowało, że w lusterku widziałem bujające się rowery/platformę. Ale to ponoć norma, więc po powrocie sprzedałem go i kupiłem używkę thule g6...no i bajka, już wiem czemu te bagażniki są takie drogie. Ale serio warto, dużo bardziej przemyślana konstrukcja zaczynając od systemu montażu, idąc przez system uchylania platformy etc.
Najlepsza opcja to się przymierzyć albo w jakimś sklepie z bagażnikami (choć teraz polecają często bagażniki polskiej firmy Aguri) albo na olx.
I dostawka do mojego jest na rower fullsize, o tak jak na zdjęciu. I można ją dorwać za 400 zł na olx nieużywaną
nemi napisał(a):Dramat, ja nie rozumiem takich ludzi. W bloku jeszcze... Ale ogólnie po co taki agresywny pies?
Mam takiego przez płot, od małego nie może się przyzwyczaić, że ma sąsiadów i zawsze mam wrażenie, że jak kiedyś da radę to przeskoczy ten płot i mnie zabije. A sąsiad ma pod płotem nastawiane rzeczy i w sumie tylko chęci psu jeszcze brakuje by tego dokonać, bo mordę potrafi mieć już na wysokości mojej głowy :/
Dopisano 19 cze 2024, 17:06:
slisman napisał(a):Wszedłem na czaterię po wielu latach przypadkiem...i o, taki temat.
Częściej na żywo Cię widuje niż na czaterii

Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
slisman napisał(a):thule g6...no i bajka, już wiem czemu te bagażniki są takie drogie.
Kurde dobrze to wygląda... warte rozważenia. Faktycznie ta dostawka nie jest taka mała jak mi się wydawało po zdjęciach w sieci.

Opinie ma dobre. Cena też spoko.
Dopisano 19 cze 2024 23:59:
Jeszcze takie rzeczy przy okazji znalazłem...

To już można naprawdę sporo przewieźć, na kemping idealne
Ja mam 565 bagażnik + chyba 420 albo 460 litrów box dachowy + jeszcze gdyby dać 340, to już naprawdę można szaleć z bagażem
Moim faworytem stał się Thule VeloCompact 926. Często będe potrzebował przewozić 1-2 rowery, wiec może faktycznie lepiej kupić mniejszy + dostawka. Widzę że w 3200-3300 da się zmieścić, a jakby faktycznie dostawki poszukać na olx, to jest szansa się w 3k zmieścić z całością.
slisman napisał(a):Wszedłem na czaterię po wielu latach przypadkiem...i o, taki temat.
Częściej na żywo Cię widuje niż na czaterii

A to się zgadza
loockas napisał(a):Moim faworytem stał się Thule VeloCompact 926. Często będe potrzebował przewozić 1-2 rowery, wiec może faktycznie lepiej kupić mniejszy + dostawka. Widzę że w 3200-3300 da się zmieścić, a jakby faktycznie dostawki poszukać na olx, to jest szansa się w 3k zmieścić z całością.
Ja właśnie dlatego też 3miejscowy kupiłem.
A najlepiej pojedź gdzieś pomacać te bagażniki. Jak będziesz mieć w rękach Interpacka vs. Thule/Aguri to się zdziwisz jaka różnica jest na żywo!
Btw. doceniam teraz łatwość montażu. W interpacku było dużo kręcenia i poprawiania żeby siedział (w miarę) sztywno. W thule wszystko robisz jedną wajchą. Potem jak W hiszpani bagażnik z 5 razy ściągałem i zakładałem (bo ponoć kradną i na miejscu parkingowym się nie mieściłem) to mnie system Interpacka już zmęczył. Trzeba tam pilnować żeby ten dzwonek co wchodzi na kule nie wystawał i chyba z 10 razy zawsze to musiałem korygować, potem dokręcić śrubę boczną.
Dostawka ma jeszcze jedną zaletę. Szyna jest troszkę wyżej niż reszta, więc kąt zejścia nie jest taki fatalny przy tak długim zwisie
Czy bagażnik rowerowy można zamiast montażu rowerów wykorzystać do spakowania dodatkowego bagażu? np zamiast bagażnika na dach?
45kg niby to dużo i mało, no ale jakaś opcja jest szczerze to nie widziałem żeby ktoś z tym jechał ale jak już mamy bagażnik na rowery to można zabrać dodatkowy bagaż.