Mazda CX-30 2024, znikające opcje wyposażenia
Podgrzewana kierownica to powiedzmy bajer, ale patrzę teraz w konfigurator, dla X automat w najbogatszej wersji jest:
* Reflektory przednie (LED) i światła do jazdy dziennej (halogenowe) ze spryskiwaczami
* Kamera cofania
* System monitorowania martwego pola (BSM) oraz System monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu (RCTA)
Ani słowa o HUD, kamerach 360, ani światłach matrycowych. Do tego jak dobrze pamiętam w Hikari było też monitorowanie ruchu poprzecznego z przodu.
Albo to jakiś błąd w cenniku, albo.. nie wiem jak to nazwać, ale auto kosztuje 160 tysięcy
* Reflektory przednie (LED) i światła do jazdy dziennej (halogenowe) ze spryskiwaczami
* Kamera cofania
* System monitorowania martwego pola (BSM) oraz System monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu (RCTA)
Ani słowa o HUD, kamerach 360, ani światłach matrycowych. Do tego jak dobrze pamiętam w Hikari było też monitorowanie ruchu poprzecznego z przodu.
Albo to jakiś błąd w cenniku, albo.. nie wiem jak to nazwać, ale auto kosztuje 160 tysięcy
lulas napisał(a):Ani słowa o HUD, kamerach 360, ani światłach matrycowych. Do tego jak dobrze pamiętam w Hikari było też monitorowanie ruchu poprzecznego z przodu.
HUD jest w multimediach, przedni ruch poprzeczny to moim zdaniem kiepski element. Ale faktycznie kamery 360 czy adaptacyjne LED do grubo i na razie opcji tez nie ma aby dodać. Tylko, że te konfiguratory niestety są często nie na czasie.
Kamery 360 , przedni ruch poprzeczny jest w opcji – DRIVER ASSISTANCE & SOUND, a adaptacyjne ledy w -DESIGN
Rzeczywiście, są dostępne w Exclusive Line, która nie jest najdroższą wersją (ale staje się najdroższą, jak dobierzemy te rzeczy), w droższych nie ma nawet do dokupienia
źle sprawdzałem 
Trochę dziwnie to ogarnięte, chociaż auto i tak kupuję się w salonie, to jednak mało to przejrzyste.
Trochę dziwnie to ogarnięte, chociaż auto i tak kupuję się w salonie, to jednak mało to przejrzyste.
krzychun napisał(a):przedni ruch poprzeczny to moim zdaniem kiepski element
Moim zdaniem świetna sprawa – idealnie rozpoznaje samochody/rowerzystów/pieszych przy wyjeżdżaniu z miejsca/bramy etc.
Przydatne zwłaszcza przy cofaniu np. z pomiędzy dużych aut lub chodzących małych android zombi 

gutek_wrb napisał(a):Przydatne zwłaszcza przy cofaniu np. z pomiędzy dużych aut lub chodzących małych android zombi
Ale ja mówię o przednim ruchu poprzecznym, o tym samym mówimy? To z tego co rozumiem ten system bada obraz z kamery, a tylny ruch poprzeczny to prawilne radary i to działa. A przedni to jak już zgłosi to za późno na reakcję. Dodatkowo np. w CX-60 notorycznie mnie alarmował na rondach, że jest ruch poprzeczny, no jest widzę!
krzychun napisał(a):gutek_wrb napisał(a):Przydatne zwłaszcza przy cofaniu np. z pomiędzy dużych aut lub chodzących małych android zombi
Ale ja mówię o przednim ruchu poprzecznym, o tym samym mówimy? To z tego co rozumiem ten system bada obraz z kamery, a tylny ruch poprzeczny to prawilne radary i to działa. A przedni to jak już zgłosi to za późno na reakcję. Dodatkowo np. w CX-60 notorycznie mnie alarmował na rondach, że jest ruch poprzeczny, no jest widzę!
Front Cross Traffic Alert też używa radaru w CX-30, tak samo jak ten z tyłu.
A możesz jakieś wiarygodne źródło tej informacji przekazać? Ponieważ ja już szukałem w materiałach marketingowych i nigdzie o radarze nie ma mowy. Za to jeśli chodzi o monitorowanie tylnego ruchu poprzecznego od razu jest informacja o czujnikach radarowych...
No to wygląda, że faktycznie są tam czujniki tylko dla mnie to nadal bardziej rozprasza niż pomaga... Może jak ktoś ma bardzo niewidoczny wyjazd z posesji i się skupia czy te czujniki coś pokażą to się może przyda, ale tak normalnie to głownie niepotrzebne alarmy.
mariusz_70 napisał(a):https://owners-manual.mazda.com/gen/en/cx-30/cx-30_8hq1ee19i/contents/05284001.html – do cx30
Możliwe zakłócenia w działaniu systemu FCTA może powodować brud na powierzchni sensorów radaru, więc warto regularnie dbać o czystość auta. Ostatno po dłuższej trasie miałem dokładnie na takim czujniku pozostałości po chitynowym pancerzyku jakiegos owada
Może to wersja niżej? Hikari ma fizyczny przycisk podgrzewania kiery pod pokrętłem klimy.
Dopisano 23 wrz 2024, 19:13:
O ile dobrze pamiętam nazwę to kanJoy plus sport był bardzo podobny wyposażeniem ale bez podgrzewanej kierownicy i nie było Bose więcej nie pamiętam.
Dopisano 23 wrz 2024, 19:13:
O ile dobrze pamiętam nazwę to kanJoy plus sport był bardzo podobny wyposażeniem ale bez podgrzewanej kierownicy i nie było Bose więcej nie pamiętam.