*ilość miejsca na tylnej kanapie dla 3 dzieci/nastolatków
*duży bagażnik lub wystarczająca ilość miejsca by bez problemu spakować się na dłuższy wyjazd
*prosta i bezobsługowa opcja ładowania podczas podroży
Tutaj kilka modeli odrzuciłem jak np Hyundai czy Kia bo w drugim rzędzie był brak wystarczającej ilości miejsca dla trzech osób, do tego słabe cargo.
Skoda Enyaq spełniała dwa pierwsze punkty ale małżonka powiedziała stanowcze nie
Q8 E-tron był nawet OK ale tutaj musiałbym dołożyć jakieś 20-25K by mieć podobne wyposażenie co w Modelu Y.
EV9 był na liście ale mieli duże opóźnienie a do tego cena wiec na tamten moment odpuściłem.
Kolejna rzeczą którą brałem pod uwagę były updaty softu ( OTA ) które w Tesli robimy sami, w przypadku np Audi, VW, Kia czy Hyundai trzeba jechać do serwisu i nie zawsze są w stanie zrobić update ( wiem to od kilku ludzi z pracy czy z netu ze właśnie OTA średnio funkcjonuje w przypadku innych marek ).
Konieczność odwiedzania ASO na coroczny przegląd. Tutaj to koszt 300-400E za podpięcie samochodu i ewentualnie łyk darmowej kawy.
ID Buzz jako rodzinny i kultowy bus był fajna opcja ale w tamtym momencie czas oczekiwania min 9-12 miesiecy, slaby soft i średni zasięg.
Z rzeczy które wkurzają T wkurzające są wycieraczki i automatyczne światła. Tak jak pisał brii prowadzenie na duży plus i do tego świetne przyspieszenie.
Co do ostatniego punktu mamy coraz więcej stacji ładowania w połączeniu z niskimi cenami ( porównując z GreenWay czy Ionity itd ) Tesla tutaj wygląda świetnie i w połączeniu z całym ekosystemem samochodu świetnie sprawdza się to w trasie.
Chińczyki wypuszczają coraz więcej fajnych modeli, na mojej liście są np. NIO ET5 czy Zeekr 007, faja opcja rodzinna jest np XPeng X9 czy nowe LiAuto Mega z 800V architektura, tylko szkoda ze są ona stosunkowo drogie w EU w porównaniu z ich odpowiednikami cenowymi w Chinach. .
Podsumowując, dla osoby bez garażu i braku możliwości ładowaniu po ludzku EV jak dla mnie odpada do tego mieszkając np na jakimś większym blokowisku nie widzę jakoś tego w najbliższej przyszłości chyba ze każdą lampę czy drzewo wyposażą w ładowarkę
Co do kosztów to taka trasa jak ostatnio koszt rzędu 34zl na 100km, u mnie po 20Kkm koszt przejechania 100km to jakieś ~12PLN