Procedura czyszczenia wtrysków silnika (diesel)
Strona 1 z 1
Jak często zdarza się u Was procedura czyszczenia wtrysków silnika na postoju (komunikat na wyświetlaczu plus wysokie obroty)? Jak długie odcinki jeździcie? Czy po przerwaniu procedury pojawia się ponownie po uruchomieniu silnika?
Miałem 2 razy procedurę. Trudno stwierdzić czy przez krotkie trasy czu raczej delikatne obchodzenie się z samochodem ( wydaj mi się, ze to drugie) Aktualnie jeżdżę bardziej dynamicznie i póki co nie pojawiło sie. Jak już wyjadę z garażu to robię średnio 10 km ale są i dużo dłuższe trasy
Procedura wróci jeśli sie nie zakończyn- gasiłem pojazd i odpalałem (odbierałem córkę ze szkoły)
Na postoju trwalo to okolo 15 min a gdy ruszyłem drugim razem w trasę ze żwawszą nogą już bylo po
Procedura wróci jeśli sie nie zakończyn- gasiłem pojazd i odpalałem (odbierałem córkę ze szkoły)
Na postoju trwalo to okolo 15 min a gdy ruszyłem drugim razem w trasę ze żwawszą nogą już bylo po
Jeżdżę kilka dni (na razie po mieście) i "delikatnie". Po 214km na postoju włączyła mi się procedura czyszczenia wtrysków. Byłem "na mieście" więc poczekałem 30 sekund, a że nie miałem czasu to zgasiłem auto. Wysiadłem, zrobiłem zakupy, odpaliłem auto i pojechałem 2km z powrotem do chaty. Po zatrzymaniu auta kontynuacja procedury czyszczenia. Wysiadłem i zostawiłem auto odpalone. Po ok 3-4 minutach obroty spadły, procedura się zakończyła i wyłączyłem auto.
Tak to u mnie wyglądało.
Tak to u mnie wyglądało.
Wypalanie DPF, oczyszczanie wytrysków... To już nie jest śmieszne, ekologia pełną gębą.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
A przeciez za rura wydechowa w trakcie wypalania nie stoi kransludek z azbestowa folijka i nie zbiera tego syfu aby go zutylizować, tylko zebrany syf trafia do atmosfery.
Hipokryzja a nie ekologia.
MikiMazury napisał(a):A przeciez za rura wydechowa w trakcie wypalania nie stoi kransludek z azbestowa folijka i nie zbiera tego syfu aby go zutylizować, tylko zebrany syf trafia do atmosfery.
również nie jestem zwolennikiem wymuszonej ekologii, ale wiem, że praca dpf ogranicza smrody wychodzace z rury a procedura jego wypalania nie jest tylko "wyrzuceniem zebranych wcześniej smieci" lecz zmniejszeniem ich toksycznosci i ilości w procesie chemicznym.
W teorii i laboratoriach ma to prawo działać, natomiast rzeczywistość jest zupełnie inna..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
zadra napisał(a):MikiMazury napisał(a):A przeciez za rura wydechowa w trakcie wypalania nie stoi kransludek z azbestowa folijka i nie zbiera tego syfu aby go zutylizować, tylko zebrany syf trafia do atmosfery.
również nie jestem zwolennikiem wymuszonej ekologii, ale wiem, że praca dpf ogranicza smrody wychodzace z rury a procedura jego wypalania nie jest tylko "wyrzuceniem zebranych wcześniej smieci" lecz zmniejszeniem ich toksycznosci i ilości w procesie chemicznym.
W teorii i laboratoriach ma to prawo działać, natomiast rzeczywistość jest zupełnie inna..
a swoją drogą to nie slyszalem o czyszczeniu wtryskow w innych markach, moze wiazac się to z wysoką temp spalania z powodu ubogiej mieszanki – chociaz wysoka temp powinna wypalac wszystko..
skutkami ubocznymi bedzie pewnie podlewanie auta ropą, podobnie jak w przypadku dpfa i jego wypalania.
Automatyczna rekalibracja wtrysków to normalna rzecz, występuje w dieslach Mazdy od co najmniej 20 lat. Ale czyszczenie to nowość, o której pierwsze słyszę. W jaki sposób to ma działać? Jaki to ma cel? Kompresja w 3.3 jest zdaje się taka sama jak w 2.2 – 14:1, a jedyna poważna różnica to ilość cylindrów. Występuje w 3.3 może deaktywacja cylindrów przy niskim obciążeniu? Może przy spokojnej jeździe w nieaktywnych cylindrach buduje się tyle nagaru, że trzeba to jakoś usunąć i stąd to czyszczenie?
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Jeżdżę dieslami od kilkunastu lat (ostatnio Subaru) i w żadnym nie miałem takiego cuda.
Jeżdżę 50/50 trasy i po mieście i od początku posiadania tego dieselka pojawia mi się mniej lub bardziej regularnie ta procedura. Ostatnio dzisiaj po zaparkowaniu auta przed chatą, a zaledwie 3 dni temu zrobiłem ciągiem 1200km z prędkością 140km/h.
Więc nie wiem za bardzo o co chodzi...
Jeżdżę 50/50 trasy i po mieście i od początku posiadania tego dieselka pojawia mi się mniej lub bardziej regularnie ta procedura. Ostatnio dzisiaj po zaparkowaniu auta przed chatą, a zaledwie 3 dni temu zrobiłem ciągiem 1200km z prędkością 140km/h.
Więc nie wiem za bardzo o co chodzi...
Chyba nie przybywa nowych klientów diesla mazdy, albo trafił mi się nad wyraz "ekologiczny" egzemplarz...
Od przebiegu ok 16,5kkm komunikat "Czyszczenie silnika... zaczęło być upierdliwe.
Tuż przed przeglądem 20kkm to już był dramat – co drugi dzień wymagał Czyszczenia...
Zgłosiłem przed przeglądem, że mam taki problem i...
Auto stało 5 tygodni w serwisie. Wymienili rurę wydechową z jakąś przepustnicą, bo niby była jakaś usterka i...
Następnego dnia po odbiorze z serwisu i zrobieniu 160km komunikat: Czyszczenie silnika...
Qwa! Widzę, że chyba mazda nie wie z czym ma problem.
Podobno mogę ignorować ten komunikat, ale za każdym razem przy wrzucaniu P silnik zaczyna zasuwać na wysokich obrotach i to cię wqr...ia. Czyli przy odpalaniu hałas i przed zgaszeniem hałas.
Co to jest???
Auto prawie za 300kPLN!!!!!!!!!!!!

Od przebiegu ok 16,5kkm komunikat "Czyszczenie silnika... zaczęło być upierdliwe.
Tuż przed przeglądem 20kkm to już był dramat – co drugi dzień wymagał Czyszczenia...
Zgłosiłem przed przeglądem, że mam taki problem i...
Auto stało 5 tygodni w serwisie. Wymienili rurę wydechową z jakąś przepustnicą, bo niby była jakaś usterka i...
Następnego dnia po odbiorze z serwisu i zrobieniu 160km komunikat: Czyszczenie silnika...

Qwa! Widzę, że chyba mazda nie wie z czym ma problem.
Podobno mogę ignorować ten komunikat, ale za każdym razem przy wrzucaniu P silnik zaczyna zasuwać na wysokich obrotach i to cię wqr...ia. Czyli przy odpalaniu hałas i przed zgaszeniem hałas.
Co to jest???
Auto prawie za 300kPLN!!!!!!!!!!!!

Strona 1 z 1