Czateria... 2021
To zależy od garażu, sąsiad mówi że ma straszną wilgoć i musi go wietrzyć, a drugi obok ma wyremontowany i nic nie mówi, trzyma furę cały rok.
Fajnie zajechać sobie do garażu a jeszcze lepiej jak garaż jest lekko ogrzewany i wsiadasz nie do zamarzniętej puszki przebijając się przez śnieg tylko do normalnego auta i jedziesz do pracy.
Fajnie zajechać sobie do garażu a jeszcze lepiej jak garaż jest lekko ogrzewany i wsiadasz nie do zamarzniętej puszki przebijając się przez śnieg tylko do normalnego auta i jedziesz do pracy.
I ta panika przed wulkanizacją 

Szyna napisał(a):Ja we wszystkich wielosezony
Na obecną chwilę nie widzę sensu zakładania sezonowych, no ale jak kto woli, jak sporo się jeździ i wiele wymaga od opony to zmiana jest warta świeczki. Przy moim trybie jazdy to nie ma sensu, więcej czasu ta opona widzi goły asfalt niż śnieg zimą. Dziś dopiero coś więcej spadło ale nie wróżę dłuższego poleżenia.
Lexa kupiłem na świeżym Verdstein Quatrac (pro?), jestem ciekawy jak się sprawdzą zimą.
Do Clio kupiłem wielosezon bez zastanowienia. Przy obecnych cenach za wymianę opon na wulkanizacjach to do mieszczuchów nie opłaca się mieć 2 kompletów opon...
Do Clio kupiłem wielosezon bez zastanowienia. Przy obecnych cenach za wymianę opon na wulkanizacjach to do mieszczuchów nie opłaca się mieć 2 kompletów opon...
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Najlepsza jest jazda na 10 letnich zimówkach bo przecież bieżnik jeszcze dobry 

Ale NB wywaliły. Jak kupowałem trzy lata temu to za 13 można było przebierać, teraz ledwie kilka sztuk za te pieniądze. Miałem swoją sprzedawać jako niesprawną (ostatecznie słabła, potem już tylko chodziła na wolnych a dodanie gazu ją dusiło a ostatecznie teraz rzuciła palenie całkiem
) ale raczej zakasam rękawy i będę robił. Zaliczę może pożegnalny sezon i we wrześniu sprzedam. Podobnie zresztą jak 166, doszedłem do wniosku że dwa auta to mi są potrzebne jak świni siodło w międzyczasie zbierając na coś świeższego. Albo też Mazdę sprzedam a Alfę jeszcze potrzymam jak nic się nie będzie działo tak jak do tej pory w międzyczasie odkładając dalej na konto typu zaskórniak. W Maździe obstawiam faktycznie ten rozrząd. Korci mnie wykręcić świece, zdjąć czapkę i sprawdzić. Jak silnik to gorzej... Ale jak już zalawetuję do mechanika to szkoda będzie płacić za diagnostykę bez naprawy a silników jest trochę za trójkę.
Dopisano 20 lis 2023, 19:02:
Kupiłem Colta kiedyś na pełnoletnich Stomil Olsztyn
Dopisano 20 lis 2023, 19:02:
Neonixos666 napisał(a):Najlepsza jest jazda na 10 letnich zimówkach bo przecież bieżnik jeszcze dobry
Kupiłem Colta kiedyś na pełnoletnich Stomil Olsztyn
Krzemol napisał(a):(ostatecznie słabła, potem już tylko chodziła na wolnych a dodanie gazu ją dusiło a ostatecznie teraz rzuciła palenie całkiem
Pompa paliwa padła a Ty już jej wróżysz nie wiadomo co
Neonixos666 napisał(a):Krzemol napisał(a):(ostatecznie słabła, potem już tylko chodziła na wolnych a dodanie gazu ją dusiło a ostatecznie teraz rzuciła palenie całkiem
Pompa paliwa padła a Ty już jej wróżysz nie wiadomo co
Zaczęła jakby nieregularnie kręcić, ciężko mi to opisać. Znajomemu wysłałem filmik to mówi że jakby rozrząd przeskoczył. Pompę mam w domu ale po tym kręceniu nie robię sobie nadziei że to ona. Ale może faktycznie spróbuję wymienić. Cewka zapłonowa nowa, to nie ona.
Przecież ten silnik prosty jak budowa cepa, najpierw weryfikacja ustawienia rozrządu, potem czy wszędzie jest iskra, następnie czy dochodzi paliwo i działaś musi, no chyba że kompresja się skończyła to będzie grubiej ale przecież nie na wszystkich garach na raz.
Krzemol napisał(a):Moje mechaniczne umiejętności też są proste
Dasz radę to nie prom kosmiczny, potrzebne są 4 rzeczy, iskra, kompresja, paliwo i powietrze. Jak wszystko będzie ok a dalej nie będzie chodził to na zielono i do rzeki.

Krzemol napisał(a):Chciałem kupić tańszy zestaw do pomiaru kompresji ale sporo opinii że to zabawka i się nadaje do tarcia chrzanu a nie sprawdzenia.
Problem jest w tanich miernikach że nie mają zaworka a to zmienia odczyt ale różnica jest na tyle mała że to nie ma różnicy na małych pojemnościach cylindra. Jeden gościu porównywał odczyt w piłach między drogim a tanim miernikiem i praktyczni nie było różnicy. Jak siedziałem w piłach to chciałem sobie taki kupić ale wolałem kupić miernik obrotów bo kompresję to już na szarpaku czułem czy coś z tego będzie.
Moi sąsiedzi sprawili, że nienawidzę pił spalinowych 

------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Ja mieszkam na osiedlu domków, działki po 500-600m2 i sami zbieracze. Nie dość, że palą czym popadnie, to zabieraja całe podwórka drewna i napierniczają całe dnie miedzy budynkami. Ani okna otworzyć latem, ani na podwórku posiedzieć :/
Budynki gęsto stoją, i kilka dni w tygodniu ktoś za oknem tnie. Przeginka :/
Mnie najbardziej martwią te składowiska, bo jak sąsiadowi się to zajmie to spali się mój dom i 3 dookoła.
Budynki gęsto stoją, i kilka dni w tygodniu ktoś za oknem tnie. Przeginka :/
Mnie najbardziej martwią te składowiska, bo jak sąsiadowi się to zajmie to spali się mój dom i 3 dookoła.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium