paweł_TBU napisał(a):jakie usterki i dlaczego tak szybko ci się znudziło?
Auta kupuję sercem a nie rozumem, no i tym razem chyba pada na rozczarowanie. To moja czwarta mazda, a poprzedni samochód (nie mazda) przez 6 lat nie odwiedził ani raz serwisu z usterką stąd teraz moje zgrzytanie zębami.
SkyX – jak dla mnie osiągi są ok, nie liczyłem na więcej, vs skyG ze 150KM przy wyższych prędkościach czuć sporą różnicę, natomiast rozczarowuje mnie ekonomia tego silnika. W trasie jest tylko jakotako, bo powiedzmy okolice 7l, natomiast w mieście, w korkach po prostu żłopie, ostatnio powrót z pracy, 8km/50 minut, wystawił laurkę z wynikiem 20l
chyba że to ten egzemplarz. Średnio w mieście nie schodzę poniżej 10-12l
Usterki: czekam na sprężarkę do trzeciej naprawy klimatyzacji, dwa razy wymieniony skraplacz, układ nieszczelny i w ciągu miesiąca znika gaz.
Druga rzecz, na początku istop działał fenomenalnie, niezauważalnie i szybko, z takim to można nawet jeździć, aż zerwało mi pasek i spod maski poszedł dym – myślałem że hajczy się aku
Wymieniono pasek oraz napinacz, ISG został stary
Teraz z iStop, gdy zgasi silnik i zatrzymanie trwa powiedzmy minutę, to ma laga z odpaleniem, czasami 2-3 sekundy. A najgorsze jest to, że w momencie gdy wciśnie się gaz i powinien odpalić to on odpuszcza hamulec, więc do czasu rozruchu samochód się może stoczyć
Na razie nie ma pomysłu co jest nie tak, typowany jest immobilizer dogblock.