Naprawa pokręteł climatronica Mazda 3
https://www.youtube.com/watch?v=wkd_Yc9 ... L&index=51
https://www.youtube.com/watch?v=cyXT1l- ... Q&index=70
https://www.youtube.com/watch?v=cyXT1l- ... Q&index=70
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Witam,
Odświeżam trochę temat, a w zasadzie mam następujący problem (chodzi o Mazdę 3 BK 2004 r.): przestało działać pokrętło regulacji siły nawiewu (od temperatury działa). Kupiłem używany panel i po wymianie okazało się, że dalej jest ta sama usterka! I teraz pytanie, czy miałem pecha i trafiłem na uszkodzony egzemplarz akurat z taką samą wadą jaką posiadał mój panel, czy problem leży jednak gdzie indziej?
Pozdrawiam
Odświeżam trochę temat, a w zasadzie mam następujący problem (chodzi o Mazdę 3 BK 2004 r.): przestało działać pokrętło regulacji siły nawiewu (od temperatury działa). Kupiłem używany panel i po wymianie okazało się, że dalej jest ta sama usterka! I teraz pytanie, czy miałem pecha i trafiłem na uszkodzony egzemplarz akurat z taką samą wadą jaką posiadał mój panel, czy problem leży jednak gdzie indziej?
Pozdrawiam
Prawdopodobne, że masz uszkodzony rezystor dmuchawy, a nie pokrętło. Od złej strony zacząłeś rozwiązywać problem.. Rezystor znajduje się w obudowie filtra kabinowego.
P. S.
Wymieniłeś w ogóle filtry kabinowe w swoim autku?
P. S.
Andrzej414 napisał(a):Prawdopodobne, że masz uszkodzony rezystor dmuchawy, a nie pokrętło. Od złej strony zacząłeś rozwiązywać problem.. Rezystor znajduje się w obudowie filtra kabinowego.
P. S.
Dzięki za odpowiedź. Hmm może masz rację... A co do filtra kabinowego – to tak, zleciłem wymianę filtrów w warsztacie wraz z wymianą panelu klimatyzacji... A żeby było "śmiesznie" to po tej wymianie pojawiła się usterka w postaci piszczenia podczas otwartych drzwi kierowcy (pomimo wyłączonych świateł). Dopiero po włączeniu i wyłączeniu (czasem jednokrotnie, czasem kilkukrotnie) świateł, przestaje piszczeć

Wyciągali moduł, żeby się dostać do filtra i stąd może go uszkodzili. Może nawet akumulatora nie odłączali do tego...
Hmm wszystko możliwe... Ale może doprecyzuję moją usterkę: Nie działa samo pokrętło/potencjometr dmuchawy, bo sama dmuchawa działa (dmucha! W trybie auto działa, podczas zwiększania/zmniejszania temperatury siła nawiewu też się automatycznie zmienia; na wyświetlaczu także zmienia się/wyświetla się aktualna siła nawiewu). Regulacja temperatury działa (działało przed i działa po wymianie panelu).
Aha, rozebrałem dzisiaj poprzedni panel klimatyzacji i na każdym pokrętle było urwane po jednej (z dwóch) blaszce... (ale tak jak pisałem, mimo tego regulacja temperatury działała, w przeciwieństwie do regulacji siły nawiewu)
Aha, rozebrałem dzisiaj poprzedni panel klimatyzacji i na każdym pokrętle było urwane po jednej (z dwóch) blaszce... (ale tak jak pisałem, mimo tego regulacja temperatury działała, w przeciwieństwie do regulacji siły nawiewu)
thomas1 napisał(a):Andrzej414 napisał(a):Prawdopodobne, że masz uszkodzony rezystor dmuchawy, a nie pokrętło. Od złej strony zacząłeś rozwiązywać problem.. Rezystor znajduje się w obudowie filtra kabinowego.
P. S.
Dzięki za odpowiedź. Hmm może masz rację... A co do filtra kabinowego – to tak, zleciłem wymianę filtrów w warsztacie wraz z wymianą panelu klimatyzacji... A żeby było "śmiesznie" to po tej wymianie pojawiła się usterka w postaci piszczenia podczas otwartych drzwi kierowcy (pomimo wyłączonych świateł). Dopiero po włączeniu i wyłączeniu (czasem jednokrotnie, czasem kilkukrotnie) świateł, przestaje piszczeć![]()
No sprawdź rezystor dmuchawy...jest tam gdzie filtr kabinowy....jak będzie uszkodzony to b,edzie regulacje temp ale nie będzie regulacji nadmuchu powietrza.