AdrSz10 napisał(a):Mógłby ktoś polecić jakiś środek do czyszczenia oraz przede wszystkim impregnacji i zabezpieczenia skórzanej deski rozdzielczej.
Jakiej chemii używacie ?
Nie patrząc na koszty jakie firmy są wiodące na rynku.
Może mamy jakiegoś detailera
Ja na pewno nim nie jestem, ale lubię sobie zadbać o autko. Generalnie nasi rodzimi producenci chemii do pielęgnacji auta mają wieloletnie doświadczenie, także w sprzedaży zagranicą, gdzie wyrobili już sobie markę i z powodzeniem można im zaufać, np. Work/ Good Stuff, ADBL, Shiny Garage, FX Protect itp.
Do czyszczenia niewielkich zabrudzeń mogę polecić TEVO UniClean w wygodnej w aplikacji pianowniczce. Z racji tego, że nie zawiera rozpuszczalników, można go stosować również do bieżącego czyszczenia/ przecierania skórzanej kierownicy czy lewarka/ selektora zmiany biegów. Środek nadaje się też przez to do skóry ekologicznej, którą wyłożona jest w części deska rozdzielcza i podłokietniki. Do mocniejszych zabrudzeń na plastikowych elementach (np. progach) można użyć jakiegoś APC w odpowiednim stężeniu lub gotowego tzw. interior cleanera. Ja używam ADBL-owego, który w przeciwieństwie do APC nie wymaga wypłukiwania, a brud wypracowany szczotką, lub pędzelkiem, można ściągnąć z powierzchni suchą mikrofibrą.
Do zabezpieczenia/ impregnacji skór używam Leder Versiegelung z Colourlocka, który jest totalnie matowy i nietłusty po wchłonięciu. Naprawdę robi robotę.
Do zabezpieczenia plastikowej/ winylowej deski rozdzielczej przed pękaniem najlepiej wybrać produkt, który pozostawi matowe wykończenie. Nie chcemy przecież, by nam nabłyszczona deska rozdzielcza jeszcze bardziej odbijała się w szybie. Takie produkty nazywamy kolokwialnie dressingami i do wyboru mamy ich na rynku mnóstwo. Rozpiętość cenowa też jest spora. Są nawet takie, które mają dodatki antybakteryjne.
Warto pamiętać też o uszczelkach, by jak najdłużej były w dobrej kondycji. Zwłaszcza, że już fabrycznie nie przylegają idealnie i często do uszu pasażerów dochodzą jakieś niepożądane świsty. Po uprzednim wyczyszczeniu warto je zatem zakonserwować, np. środkiem Nextzett Gummi Pflege.