nemi napisał(a):trzeba iść do BMW albo Mercedesa, ale czy tam będzie taniej, to wątpię. Na pewno dadzą mniej samochodu.
BMW3 bardzo urosło – w temacie ceny za centymetr samochodu może nie być źle – w 2021 jak oglądałem samochody dla znajomych to BMW było konkurencyjne nawet w stosunku do Mazdy, której znowu jeśli idzie o ceny odjechał peron

Teraz jak na szybko spojrzałem w cennik z Bawarii to chyba go zaktualizowali bo często jest 3 na początku – odróżnia się od marek dla plebsu

W Mercedesie trzeba uważać, bo da się znaleźć wersje w cenach nie odbiegających znacznie od normalnych marek ale zaznaczenie jednej opcji w konfiguratorze może spowodować wzrost ceny o 100kzł
motomike6 napisał(a):Nie wiem czy wcześniej już kiedyś pisałem w Luksemburgu każda wizyta u lekarza kończy się rachunkiem za wizytę który wysyłamy pocztą, dostarczamy do palcówki i do dwóch tyg mamy zwrócone koszty. W przypadku dorosłych 85%, dzieciaków 100%.
I tak powinno być – jakby u nas ludzie widzieli ile kosztują usługi które "dostają za darmo" to trochę by się zmieniła optyka patrzenia na lekarzy i koszty ubezpieczenia zdrowotnego.
motomike6 napisał(a):ale dzisiaj 90% osób podchodzących do okienka to właśnie po opis i każda z tych osób czeka na niego od Maja/Czerwca wiec może to akurat przypadek tej placówki.
Tam nie dotarłem bo zaproponowali mi takie terminy badania, że zwątpiłem