Folia ochronna
1, 2
Czy naklejał ktoś z Was folię ochronną na zegary lub tunel środkowy ? Szukam jakiegoś gotowego zestawu lub kogoś, kto by to zabezpieczył folią.
Mi zabezpieczenie pianio black w środku wyceniono na 350 pln, przy okazji folii na front. Co do zegarów to mogą okleić i okleją ekran środkowy, natomiast nie ekranu na środku- on nie lubi wilgoci jaka jest wymagana przy folii.
Przypadek napisał(a):Mi zabezpieczenie pianio black w środku wyceniono na 350 pln, przy okazji folii na front. Co do zegarów to mogą okleić i okleją ekran środkowy, natomiast nie ekranu na środku- on nie lubi wilgoci jaka jest wymagana przy folii.
A gdzie wykonują taką usługę ?
Tutaj akurat wycenili mi to w Orzeszu- jestem ze śląska. Natomiast finalnie na oklejenie swojego auta zdecydowałem się w Custom Made. Zapytaj w swojej okolicy w firmie detailingowej lub tam gdzie oklejają auta folią ochronną
Na aliekspress jest wiele gotowych formatek z ppf. W większosci przypadków nie ma wycięcia na przycisk trybu "sport". Oklejenie panelu środkowego, paneli sterowania szybami oraz wyswietlacza środkowego jest banalnie proste. Gorzej z oklejeniem zegarów bez wyjmowania tej szybki zrobionej z gównolitu.
https://m.pl.aliexpress.com/item/100500 ... 2654365898
https://m.pl.aliexpress.com/item/100500 ... 2654365898
Co do oklejania elementów z piano black w mojej 3 wewnątrz jak i na zewnątrz zleciłem to prywatnie,szybkę wyświetlacza głównego zleciłem w serwisie i była to dobra decyzja bo podczas demontażu została uszkodzona-została zamówiona nowa na koszt serwisu-cena za usługę wyniosła 300 zł .
Mamy full body PPF wraz z pianob oraz szybkami we wnętrzu. Dobra inwestycja, u kolegi widziałem szybkę po 4 miesiącach użytkowania vs moja (z PPF) po ponad 2 latach
różnicę widać gołym okiem
Studia oklejania aut folią PPF lub jak lubisz zabawę to sam kupujesz wykroje z np. Aliex i bawisz się, ja podziękowałem, wiem ile to zabawy i ile można zniszczyć jeśli nie masz doświadczenia/farta.
Studia oklejania aut folią PPF lub jak lubisz zabawę to sam kupujesz wykroje z np. Aliex i bawisz się, ja podziękowałem, wiem ile to zabawy i ile można zniszczyć jeśli nie masz doświadczenia/farta.
arturch1977 napisał(a):Czy naklejał ktoś z Was folię ochronną na zegary lub tunel środkowy ? Szukam jakiegoś gotowego zestawu lub kogoś, kto by to zabezpieczył folią.
Tak, ja okleiłem front auta (zderzak + element nad), progi, wszystkie piano w środku, konsolę i zegary. Bardzo dobra inwestycja i żałuję, że nie okleiłem całego widząc jak łatwo się ten lakier niszczy, a ostatnio grad porobił mi wgniotki. Człowiek stara się dbać, wydaje na to kasę... ach, szkoda gadać.
krzychun napisał(a):Grad akurat wyciągną Ci bez śladu jak znajdziesz dobrego fachowca. Chyba, że masz jakieś kratery. PZU też całkiem korzystnie wyliczyło szkodę.
Mam prawie niewidoczne wgniotki na dachu i kilka na masce. Trzeba się dobrze przyjrzeć. Nie zgłaszałem tematu do ubezpieczyciela.
dine napisał(a):arturch1977 napisał(a):Czy naklejał ktoś z Was folię ochronną na zegary lub tunel środkowy ? Szukam jakiegoś gotowego zestawu lub kogoś, kto by to zabezpieczył folią.
Tak, ja okleiłem front auta (zderzak + element nad), progi, wszystkie piano w środku, konsolę i zegary. Bardzo dobra inwestycja i żałuję, że nie okleiłem całego widząc jak łatwo się ten lakier niszczy, a ostatnio grad porobił mi wgniotki. Człowiek stara się dbać, wydaje na to kasę... ach, szkoda gadać.
A oklejanie w jakiej firmie było, mi najbardziej zależy ba wnętrzu ?
dine napisał(a):Mam prawie niewidoczne wgniotki na dachu i kilka na masce. Trzeba się dobrze przyjrzeć. Nie zgłaszałem tematu do ubezpieczyciela.
Też z początku nie zauważyłem dopiero na parkingu podziemnym jak się proste linie w dachu odbijały, a rzeczoznawca z taką blendą ze wzorem naliczył ponad 150 mikrowgniotek...
krzychun napisał(a):dine napisał(a):Mam prawie niewidoczne wgniotki na dachu i kilka na masce. Trzeba się dobrze przyjrzeć. Nie zgłaszałem tematu do ubezpieczyciela.
Też z początku nie zauważyłem dopiero na parkingu podziemnym jak się proste linie w dachu odbijały, a rzeczoznawca z taką blendą ze wzorem naliczył ponad 150 mikrowgniotek...
I usunąłeś to w ramach ubezpieczenia?
Dopisano 17 sie 2023, 15:34:
arturch1977 napisał(a):A oklejanie w jakiej firmie było, mi najbardziej zależy ba wnętrzu ?
U mnie ta robota została wykonana daleko od ideału dlatego z czystym sumieniem polecic nie mogę. Robiłem to u siebie w mieście rodzinnym. Nie jest idealnie ale jestem w miarę zadowolony. Ważne, że się nie rysuje, ważne, że mogę przetrzeć zegary bez obawy, że mikrofibrą porysuję.
Witam.
Ja pokryłem swoją CX częściowo ,całe drzwi x 4 + lusterka ,przedni zderzak oraz połowę maski i dach do szybera,
robiłem u gostka który robi to zawodowo i poprzedni mi i koledze poprzednie auta oklejał
Ta robota kosztowała mnie tylko 1300 zł bo nie brałem faktury a i tak ma rok na poprawki i gwarancję do puki ma zakład.
W środku zaś zostawiłem fabryczne folie i okleinę , w poprzedniej maździe
wytrzymały 2, 5 roku wiec jeszcze mam i tu spokój 
P.S jak umyję JĄ
to zrobię zdjęcie jak to wygląda po 25 000 najechanych od Października 22r.
Ja pokryłem swoją CX częściowo ,całe drzwi x 4 + lusterka ,przedni zderzak oraz połowę maski i dach do szybera,
robiłem u gostka który robi to zawodowo i poprzedni mi i koledze poprzednie auta oklejał

Ta robota kosztowała mnie tylko 1300 zł bo nie brałem faktury a i tak ma rok na poprawki i gwarancję do puki ma zakład.
W środku zaś zostawiłem fabryczne folie i okleinę , w poprzedniej maździe
P.S jak umyję JĄ

gutek_wrb napisał(a):Witam.
robiłem u gostka który robi to zawodowo i poprzedni mi i koledze poprzednie auta oklejał![]()
W środku zaś zostawiłem fabryczne folie i okleinę , w poprzedniej maździewytrzymały 2, 5 roku wiec jeszcze mam i tu spokój
P.S jak umyję JĄto zrobię zdjęcie jak to wygląda po 25 000 najechanych od Października 22r.
Rozumiem, że to było robione gdzieś daleko od Wawy ?
krzychk napisał(a):a szukasz Wawy? ja robiłem, okolice Jelonek.
No właśnie najlepiej Wawa.
Potrzebuję sprawdzonego fachowca.
Mazda 3, z 2021, czyli dwuletnia. Maska, przód i nieco bokow male odpryski lakieru... to czerwony soul red... Dealer, z własnej woli i za darmo zaproponował mi pomalowanie nadwozia... pewnie masa ludzi zgłasza reklamacje dotycżace trwałości tego lakieru... ale szok to malowanie za free...
Warto połozyć teraz folie, chociaż na maskę???
- Od: 19 sie 2023, 15:56
- Auto: mazda 3
Dmb_TT napisał(a):Mazda 3, z 2021, czyli dwuletnia. Maska, przód i nieco bokow male odpryski lakieru... to czerwony soul red... Dealer, z własnej woli i za darmo zaproponował mi pomalowanie nadwozia... pewnie masa ludzi zgłasza reklamacje dotycżace trwałości tego lakieru... ale szok to malowanie za free...
Biorąc pod uwagę stan mojego lakieru po 3 latach i próbach z mojej strony dbania o niego (ceramika, nie używanie proszku ani szczotki na myjni etc.) to okleił bym całe auto
1, 2