Adapter do podlaczenia wireless AA i ACP
Strona 1 z 1
Szukam adaptera do bezprzewodowego podlaczenia AndroidAuto I AppleCarPlay. Podzielcie sie opinia i modelem sprzetu ktory uzywacie.
To jest chyba najbardziej upierdliwa rzecz, czyli podlaczenie kablem ktory gdzies zawsze sie wala.
To jest chyba najbardziej upierdliwa rzecz, czyli podlaczenie kablem ktory gdzies zawsze sie wala.
- Od: 25 mar 2023, 09:25
- Auto: Mazda 3 bp 2019 2.0 kai
Przez chwilę miałem Carlinkit 4.0 ale niestety AA nie działało z Mazda poprawnie.
Sprawdzałem z Elantrą oraz Octavią działało bez problemowo. Pozbyłem się.
Kupiłem AAwirless i działa bez problemu z AA brak obsługi Carplay.
dark_luke napisał(a):Przez chwilę miałem Carlinkit 4.0 ale niestety AA nie działało z Mazda poprawnie.
Gdybym przed zakupem wiedział, że tak potwornie szybko zżera baterię bezprzewodowy carplay to bym się w to nie bawił – bo i tak muszę zadbać o zasilanie dla telefonu.
Mam https://a.aliexpress.com/_ExHeXsL więc można chyba powiedzieć, że to noname. Robi swoje, działa, czasami zerwie połączenie ale dość szybko startuje ponownie.
Li Mu Bai napisał(a):Gdybym przed zakupem wiedział, że tak potwornie szybko zżera baterię bezprzewodowy carplay to bym się w to nie bawił – bo i tak muszę zadbać o zasilanie dla telefonu.
Zaciekawiłeś mnie, bo sam rozważam jakiś adapter.
To "potwornie" szybko zżera baterie to na jakim dystansie jazdy?
Typowe daily wokół komina Dom – Praca(+– 25km) i leci na potęgę bateria czy to raczej gdy jedziesz znacznie dalej?(100km+)
Bo jeśli jeżdżąc Dom – Praca czyli relatywnie krótkie dystanse czyli jazda do pół godziny i zlatuje na baterii powiedzmy 10-15% to jestem w stanie to zaakceptować ale jak na pół godzinnej podróży poleci mi 50% to chyba oleje temat
To jak tyle jesteś w stanie zaakceptować, to możesz śmiało brać. Dziś zrobiłem obserwację i wyszło mi jakieś 11% w 45 minut na ip pro – streaming muzyki oraz nawigacja. Wiadomo, że to głównie GPS drenuje telefon, więc na krótkie dystanse od bidy można to przeżyć.
W sumie jeszcze pytanie do osób co poszły w bezprzewodowy, na nim też występuje problem z GPS'em na np Yanosiku że nie łapie czasem fixa?
Na kablu zdarza mi się że po podłączeniu pojawia się mapa ale bez koordynatów(strzalki) i musze kilka razy odpiąć podpiąć telefon żeby zadziałało.
Na kablu zdarza mi się że po podłączeniu pojawia się mapa ale bez koordynatów(strzalki) i musze kilka razy odpiąć podpiąć telefon żeby zadziałało.
kulisz napisał(a):W sumie jeszcze pytanie do osób co poszły w bezprzewodowy, na nim też występuje problem z GPS'em na np Yanosiku że nie łapie czasem fixa?
Może to kwestia telefonu? Sprawdzałeś na innym?
W domu mam tylko 2x Iphone SE 2020 i 8 letniego androida. Na obu iPhonach to samo, Android to w ogóle nie chce zagadać jako Android Auto ale to raczej przez jego wiek i wersje systemu jaka tam jest.
kulisz napisał(a):W domu mam tylko 2x Iphone SE 2020 i 8 letniego androida. Na obu iPhonach to samo, Android to w ogóle nie chce zagadać jako Android Auto ale to raczej przez jego wiek i wersje systemu jaka tam jest.
sprawdź jakie masz uprawnienia aplikacji yanosik do ustawień lokalizacji.
@pawe
Mam ustawione "gdy używam aplikacji", więc raczej to nie w tym problem zwłaszcza, że ogólnie działa, tylko co któreś podłączenie telefonu nie łapie fixa i odpinanie/podpinanie telefonu pomaga
paweł_TBU napisał(a):kulisz napisał(a):W domu mam tylko 2x Iphone SE 2020 i 8 letniego androida. Na obu iPhonach to samo, Android to w ogóle nie chce zagadać jako Android Auto ale to raczej przez jego wiek i wersje systemu jaka tam jest.
sprawdź jakie masz uprawnienia aplikacji yanosik do ustawień lokalizacji.
Mam ustawione "gdy używam aplikacji", więc raczej to nie w tym problem zwłaszcza, że ogólnie działa, tylko co któreś podłączenie telefonu nie łapie fixa i odpinanie/podpinanie telefonu pomaga
Przeglądając akcesoria na polskiej stronie Mazdy zauważyłem, że w ofercie pojawił się adapter Apple CarPlay/ Android Auto. Z wyglądu przypomina mi adapter firmy Carlinkit w wersji 5.0, ale kosztuje aż 744 zł.
Opis ze strony Mazdy:
Adapter do aktualizacji funkcjonalności Apple CarPlay / Android Auto™ z przewodowej na bezprzewodową. Dotyczy tylko pojazdów wyposażonych w przewodowy Apple CarPlay / Android Auto™.
Łączy się z pojazdem przez portUSB. W zestawie kabel USB-A i USB-C. Dołączona instrukcja obsługi.
Tylko dla numerów VIN JMZBP******100001 – JMZBP******999999 i JM4BP******100001-JM4BP******399999
Opis ze strony Mazdy:
Adapter do aktualizacji funkcjonalności Apple CarPlay / Android Auto™ z przewodowej na bezprzewodową. Dotyczy tylko pojazdów wyposażonych w przewodowy Apple CarPlay / Android Auto™.
Łączy się z pojazdem przez portUSB. W zestawie kabel USB-A i USB-C. Dołączona instrukcja obsługi.
Tylko dla numerów VIN JMZBP******100001 – JMZBP******999999 i JM4BP******100001-JM4BP******399999
Ja kupiłem jakieś 2 miesiące temu adapter AA Motorola MA1. Przez ten czas 2 razy się zdarzyło że musiałem go wypiąć i wpiąć do USB, bo się zwiesił. Przez kabel miałem o wiele częściej problemy, a nie podłączałem telefonu podczas każdej jazdy. Ogólnie to jest mega wygoda. Jeśli ktoś się waha nad bezprzewodowym AA, to zdecydowanie polecam przejście z kabla na bezprzewodowe.
Właśnie zaczynam używać oficjalnego AA/ CarPlay na (70.00.100)
Dzisiaj dotarł CarlinKit 5.0 zaczynam pomału ogarniać ale jeszcze potrzebuje porady.
Czy i gdzie można zwiększyć/zmniejszyć rozdzielczość, bo jest po ładne ale trochę "kulfoniaste"
Używam iPhone i oczywiście CarPlay, da się coś zrobić ?
Dzisiaj dotarł CarlinKit 5.0 zaczynam pomału ogarniać ale jeszcze potrzebuje porady.
Czy i gdzie można zwiększyć/zmniejszyć rozdzielczość, bo jest po ładne ale trochę "kulfoniaste"
Używam iPhone i oczywiście CarPlay, da się coś zrobić ?
kulisz napisał(a):W sumie jeszcze pytanie do osób co poszły w bezprzewodowy, na nim też występuje problem z GPS'em na np Yanosiku że nie łapie czasem fixa?
Mam na Yanosiku identyczne objawy, ale inne nawigacje (Apple Maps, Google Maps) działają w tym samym czasie poprawnie. Zakładam, że jest to błąd Yanosika. Pomimo tego, że nie ma "strzałki" z aktualną pozycją to głosowe ostrzeżenia z Yanosika pojawiają się bez problemu. I dla mnie to wystarczające, bo nim nie nawiguję, więc nie zgłębiałem problemu.
Strona 1 z 1