Co to za system i czy się przydaje do czegoś?– aktywacja idm
Dodatkowe funkcje w MZD connect
- Od: 14 maja 2023, 09:51
- Auto: Mazda 3 BP e-Skyactive-X AT Hikari
A czy jest możliwość włączenia automatycznego ręcznego, aby po każdym zgaszeniu silnik się zaciągał?
W nowej Corolli to jest.
Pytam, ponieważ mam automat i oczywiście parkuje samochód w pozycji P, ale mimo to ma trochę ruchu przód- tył, te 5-10cm przód tył, co jest dziwne.
W nowej Corolli to jest.
Pytam, ponieważ mam automat i oczywiście parkuje samochód w pozycji P, ale mimo to ma trochę ruchu przód- tył, te 5-10cm przód tył, co jest dziwne.
Czy jest ktoś z okolic Warszawy Radomia kto mógłby mi odblokować te dodatkowe funkcje w MZD connect
pawel88cz napisał(a):Zadziałało, z tym że tak samo jak wcześniejszej osobie przy wgrywaniu IC pokazał się jakiś błąd spójności danych, ale wszystko zadziałało i I-Stop stał się przeszłością.
pawel88cz napisał(a):Zadziałało, z tym że tak samo jak wcześniejszej osobie przy wgrywaniu IC pokazał się jakiś błąd spójności danych, ale wszystko zadziałało i I-Stop stał się przeszłością.
Błąd spójności danych naprawiony przy okazji aktywacji ryglowania drzwi i IDM.
Zrobiłem pomyłkę przy przepisywaniu w ostatnim znaku F zamiast E (suma kontrolna).
A tu wytłumaczone wszystko na filmiku, dotyczy co prawda Mazdy 6, ale procedura ta sama:
https://www.youtube.com/watch?v=qu4Sv9ZroPI
Dopisano 17 maja 2024, o 00:22:
Czy próbował ktoś aktywować autohold?
Nie mam przycisku takiego, tylko zaślepkę.
A funkcja może się przydać, choc nie wiem czy działałaby w takim przypadku na stałe.
Autohold z tego co pamiętam to nie zadziała. Ludzie na forum http://mazda3revolution.com już to przerabiali, okazzywało się że brakuje hardware'u jakiegoś, i nie chodzi tylko o przycisk.
Hej, jest ktoś z Śląskiego kto by pomógł mi to ogarnąć? Najbardziej zależy mi na trybie „Coming/Leaving Home Light". Piszcie jak coś mailowo też: djflati99@gmail.com
- Od: 25 cze 2024, 13:04
- Auto: Mazda 3, 2.0, 2015
Czy ktoś z Was miał problem z zapisem nowych ustawień do modułów? Sytuacja wygląda następująco:
– najnowsza wersja ForScan 2.3.63 z licencją 2 miesięczną
– posiadam adapter z przełącznikiem taki jak w pierwszym poście
– Mazda 3 2015 r.
– moduł RBCM (MS CAN) programuje się bez problemu
– moduły SSU, FBCM, IC (HS CAN) po wybraniu przycisku "Pisz" po kilku sekundach wywalają błąd "Procedura serwisowa została przerwana"
Dodam, że programowałem SSU oraz IC w innej Mazdzie 3 (2014 r.) tym samym adapterem i udało się z powodzeniem wyłączyć iStop (zmodyfikowane moduły SSU i IC)
Może trzeba najpierw coś dodatkowo odblokować, aby uzyskać dostęp do zapisu w modułach?
///EDIT
Wystarczyło zrestartować wirtualną maszynę (Windows) i ForScan pozwolił na zmianę ustawień. Także zostawiam post dla potomności
– najnowsza wersja ForScan 2.3.63 z licencją 2 miesięczną
– posiadam adapter z przełącznikiem taki jak w pierwszym poście
– Mazda 3 2015 r.
– moduł RBCM (MS CAN) programuje się bez problemu
– moduły SSU, FBCM, IC (HS CAN) po wybraniu przycisku "Pisz" po kilku sekundach wywalają błąd "Procedura serwisowa została przerwana"
Dodam, że programowałem SSU oraz IC w innej Mazdzie 3 (2014 r.) tym samym adapterem i udało się z powodzeniem wyłączyć iStop (zmodyfikowane moduły SSU i IC)
Może trzeba najpierw coś dodatkowo odblokować, aby uzyskać dostęp do zapisu w modułach?
///EDIT
Wystarczyło zrestartować wirtualną maszynę (Windows) i ForScan pozwolił na zmianę ustawień. Także zostawiam post dla potomności
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
Po dalszych zabawach udało mi się aktywować
LAS,
HBC,
LDWS,
I wyłączyłem denerwujące powiadomienie o oblodzeniu
czyli łącznie już jest
– dołożenie oryginalnej kamery cofania
– carplay z Ali
– wyłączenie istop,
– aktywacja automatycznego zamykania drzwi,
– find my car
– aktywacja idm
– LAS – Line assist
– HBC – automatyczne światła długie
– LDWS – Lane Departure Warning System
– Wyłączenie powiadomienia o oblodzeniu
Ogólnie bardzo ciekawy ten forscan:)
LAS,
HBC,
LDWS,
I wyłączyłem denerwujące powiadomienie o oblodzeniu
czyli łącznie już jest
– dołożenie oryginalnej kamery cofania
– carplay z Ali
– wyłączenie istop,
– aktywacja automatycznego zamykania drzwi,
– find my car
– aktywacja idm
– LAS – Line assist
– Wyłączenie powiadomienia o oblodzeniu
Ogólnie bardzo ciekawy ten forscan:)
- Od: 13 maja 2023, 15:20
- Auto: mazda 3 BN 2017 benzyna 2.0 120KM
Podziel się instrukcją, a nie tylko osiągnięciami
Niech inni skorzystają 
to jest temat rzeka, bo nie wiadomo od jakiego poziomu zacząć,
Po zainstalowaniu forscana pierwsze co robimy to backup wszystkich modułów!
następnie używamy linku do kalkulacji potrzebnych funkcji
https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=45C6437E5AC3FE5C!31917&cid=45c6437e5ac3fe5c&authkey=!AOoQH8K9qgfqa4Q&CT=1732104010559&OR=ItemsView
Następnie pytać:)
Po zainstalowaniu forscana pierwsze co robimy to backup wszystkich modułów!
następnie używamy linku do kalkulacji potrzebnych funkcji
https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=45C6437E5AC3FE5C!31917&cid=45c6437e5ac3fe5c&authkey=!AOoQH8K9qgfqa4Q&CT=1732104010559&OR=ItemsView
Następnie pytać:)
- Od: 13 maja 2023, 15:20
- Auto: mazda 3 BN 2017 benzyna 2.0 120KM
starlink napisał(a):– aktywacja automatycznego zamykania drzwi,
– find my car
– aktywacja idm
– LAS – Line assist
Co trzeba mieć w wyposażeniu żeby to aktywować? Jest gdzieś opisane co kiedy można aktywować?Mam mazdę 3 BM Sportsline bez pakietu technicznego (aktywny tempomat, oświetlenie zakrętów, automatyczne światła dlugie).
Myślę, że większość da rade aktywować Forcanem.
IDM to szkoda się bawić w to.
Co do asystentów pasa ruchu to może kamera nie dźwignąć, ale warto spróbować.
IDM to szkoda się bawić w to.
Co do asystentów pasa ruchu to może kamera nie dźwignąć, ale warto spróbować.
A kojarzycie może, bo nie znalazłem na to odpowiedzi ani u nas, ani na mazda3revolution, czy jest możliwość włączenia Forscanem wizualizacji czujników cofania? W mojej Trójce oryginalnie kamery nie było, ale była wiązka – więc podłączyłem sobie i działa, ale bez wizualizacji czujników (tej grafiki z paseczkami za zderzakiem). Czujniki oryginalnie tej wizualizacji też nie miały.
Ciekawe jak wyglądają u Ciebie te wartości jak niżej.
Czy zamontowałeś tylko sprzętowo kamerę i działała, czy zmieniałeś Forscanem?
Swoją drogą ciekawy tez zapis o liniach dynamicznych kamery cofania, czy ktoś je ma albo próbował?
Czy zamontowałeś tylko sprzętowo kamerę i działała, czy zmieniałeś Forscanem?
Swoją drogą ciekawy tez zapis o liniach dynamicznych kamery cofania, czy ktoś je ma albo próbował?
pawel88cz napisał(a):Swoją drogą ciekawy tez zapis o liniach dynamicznych kamery cofania, czy ktoś je ma albo próbował?
Ostatnio trafiłem na necie że da się ogarnąć łatwo tylko trzeba wymienić kamerę na konkretny model 7 pinowy z cx5 albo 6. Kabelki nowe trzeba puścić i wpiąć się do magistrali CAN żeby z czujnika kąta kierownicy rysowały się te linie dynamicznie...
LINK 1
LINK 2
- Od: 26 gru 2015, 09:57
- Auto: Mazda3 BL MPS '11 2.3T
Mazda3 BM '16 2.0 [*]
Mazda3 BN '18 2.0
pawel88cz napisał(a):Czy zamontowałeś tylko sprzętowo kamerę i działała, czy zmieniałeś Forscanem?
Tylko zamontowałem sprzętowo, ruszylo po restartach bez konieczności dziubania z Forscanem.
Też widziałem te zapisy w arkuszu odnośnie overlaya i zasta nawiałem się, czy to może być to. Nie pozostaje nic innego, jak sprawdzić, chyba że ktoś jednak już to przerabiał