Cześć,
podczas przyspieszania, od pewnej prędkości ~50-60 km/h w górę, pojawia się dziwny dźwięk, coś w stylu grzechotania, chrupania (coś podobnego do dawnych dźwięków jakie wydawały stare dyski twarde w komputerach, podczas odczytu/zapisu, albo dźwięk jaki wydaje zużyty wentylator w komputerze), wydobywający się raczej od prawej strony deski rozdzielczej. Nie wiem dokładnie jak ten dźwięk opisać, nie udało mi się znaleźć dobrego odpowiednika, ale przypomina chrupanie, które pojawia się na tym filmiku: https://www.youtube.com/shorts/mQpQ9SS-Hdg z tym, że ten dźwięk u mnie nie jest jednostajny, te 'chrupnięcia' pojawiają się w różnych odstępach.
Serwis stwierdził, że ten typ tak ma, że to kompresor.
Czy u siebie też takie dźwięki słyszycie? Mowa o silniku skyactive-x 186KM.
eSkyActive-X: Dziwne dźwięki przy przyspieszaniu
Strona 1 z 1
Witam
Mam Mazdę CX 30 e-skyactive-x 2024 ok 19 tys. przebiegu. Potwierdzam efety dzwiękowe, o których piszecie słyszalne u mnie prawie od nowości. Serwis niczego nie słyszy, u mnie usłyszał dopiero po przejechaniu się ze mną jako kierowcą. Zostawiłem auto stwierdzili, że to uszczelka kompresora, wymienili i jest gorzej niż poprzednio. Zadzwonię do nich ponownie dzisiaj bo wczoraj odebrałem auto (serwis oczywiście stwierdził że po wymianie jest już ok). Chałas tylko pod obciążeniem w zakresie odr. od ponad 1000 do ponad 2000 obr. dużo bardziej słyszalny na rozgrzanym silniku, mniej na PB98, ale zauważyłem, że też będziej przy wyższej tem. zewnętrznej. Dziwi mnie cisza Mazdy skoro jest tyle skarg. Dalej sprzedaja auta z wadą bo tak trzeba to nazwać. Jeździłem w tym czasie analogicznym autem zastępczym o przebiegu ok 6tys km i też to słyszałem, aczkolwiek chałas był słabszy.
Mam Mazdę CX 30 e-skyactive-x 2024 ok 19 tys. przebiegu. Potwierdzam efety dzwiękowe, o których piszecie słyszalne u mnie prawie od nowości. Serwis niczego nie słyszy, u mnie usłyszał dopiero po przejechaniu się ze mną jako kierowcą. Zostawiłem auto stwierdzili, że to uszczelka kompresora, wymienili i jest gorzej niż poprzednio. Zadzwonię do nich ponownie dzisiaj bo wczoraj odebrałem auto (serwis oczywiście stwierdził że po wymianie jest już ok). Chałas tylko pod obciążeniem w zakresie odr. od ponad 1000 do ponad 2000 obr. dużo bardziej słyszalny na rozgrzanym silniku, mniej na PB98, ale zauważyłem, że też będziej przy wyższej tem. zewnętrznej. Dziwi mnie cisza Mazdy skoro jest tyle skarg. Dalej sprzedaja auta z wadą bo tak trzeba to nazwać. Jeździłem w tym czasie analogicznym autem zastępczym o przebiegu ok 6tys km i też to słyszałem, aczkolwiek chałas był słabszy.

- Od: dzisiaj, 05:09
- Auto: Mazda cx30 e-skyactive x 186km rocznik 2024.
Strona 1 z 1