Android auto/Apple car play
Witajcie,
Po aktualizacji telefonu. Zniknely mapy google z Android Auto. Ma ktos podobny przypadek. Poradzil sobie juz ktos z takim przypadkiem?
Auto: Mazda 3 bp Hikari
Telefon: Samsung Galaxy s10, Android 12

Po aktualizacji telefonu. Zniknely mapy google z Android Auto. Ma ktos podobny przypadek. Poradzil sobie juz ktos z takim przypadkiem?

- Od: 21 lut 2021, 14:56
- Auto: Mazda 3 Sedan Sky-Active G 150KM MT
3worldfighter napisał(a):Witajcie,
https://www.tabletowo.pl/mapy-google-an ... acji-blad/
trzeba czekać na update...
Wielkie dzięki.  Szukalem na googlach ale nie trafilem.na ten artykul.
  Szukalem na googlach ale nie trafilem.na ten artykul.

- Od: 21 lut 2021, 14:56
- Auto: Mazda 3 Sedan Sky-Active G 150KM MT
Wczoraj dodano nową wersję więc jak masz starszą (sprawdź) to ręcznie zaktualizuj będzie szybciej  

https://www.apkmirror.com/apk/google-in ... 4-release/

https://www.apkmirror.com/apk/google-in ... 4-release/
Czy łączenie się z AA kończy się u was sukcesem za każdym razem? U mnie niemal regułą stało się, że połączenie "zaskakuje" po kilku próbach podłączania i odłączania kabelka, tudzież wybierania opcji AA w ustawieniach USB z poziomu powiadomień w telefonie. Nie wiem, czy jest to spowodowane tym, że wcześniej korzystałem z połączenia Bluetooth do odtwarzania muzy z telefonu czy też jest jakiś inny powód. Połączenie realizuję telefonem Samsung z Android 11.

Palmer napisał(a):Czy łączenie się z AA kończy się u was sukcesem za każdym razem? U mnie niemal regułą stało się, że połączenie "zaskakuje" po kilku próbach podłączania i odłączania kabelka, tudzież wybierania opcji AA w ustawieniach USB z poziomu powiadomień w telefonie. Nie wiem, czy jest to spowodowane tym, że wcześniej korzystałem z połączenia Bluetooth do odtwarzania muzy z telefonu czy też jest jakiś inny powód. Póki co sprawdziłem to na telefonie Samsungu z Android 11.
MOżesz mieć uszkodzony kabel, sprawdź na innym, choć ja po twardym resecie telefonu tez dziś miałem problem, wywala mi komunikat zatrzymaj auto i dokoncz konfiguracje na telefonie a ja stoje i włączony tylko zapłon
Palmer napisał(a):Czy łączenie się z AA kończy się u was sukcesem za każdym razem? U mnie niemal regułą stało się, że połączenie "zaskakuje" po kilku próbach podłączania i odłączania kabelk
U mnie jest podobnie, ale... Zauważyłem, że muszę po podłączeniu telefonu chwilę dłużej poczekać aż na telefonie się wszystko załaduje (pokazują się powiadomienia dot. AA) i dopiero jak wtedy włączę AA w aucie to działa.
A to Ty worn masz włączanie AA na żądanie. Ja zaś korzystam z opcji automatycznego zestawiania połączenia AA w momencie podłączenia telefonu, co w teorii przynajmniej, nie powinno absorbować uwagi kierowcy. A tak po odpaleniu auta i ruszeniu w drogę muszę z tym dziadostwem jeszcze walczyć. Wkrótce planuję przywrócić ustawienia fabryczne w telefonie (tzw. twardy reset), bo może on jest temu winny.

Nie mam włączania na żądanie. W momencie kiedy podłączam telefon, to na ekranie mam możliwość włączenia AA przesuwając knoba w prawo. Z tym, że jeżeli zrobię to niezwłocznie, to wyskoczy komunikat o nieudanym połączeniu. Imo wynika to z tego, że zaraz po podłączeniu kabla samochód widzi, że jest dostępne AA, ale telefon jeszcze musi to wszystko "przemielić".

Jeśli ktoś korzysta z aplikacji Fuelio https://play.google.com/store/apps/deta ... jda.fuelio na smartfonie do rejestrowania tankowań czy innych wydatków i tras, to ostatnia aktualizacja przyniosła kompatybilność z Android Auto. O ile wpisywanie tańkowań nadal uważam za wygodniejsze na smartfonie, to już podgląd dziennika kosztów – statystyk wypada bardzo dobrze. Do tego szybka informacja o dostępnych w okolicy stacjach paliw.

Odświeżę temat na okoliczność pojawienia się, podobno już dla wszystkich użytkowników Android Auto, nowego interfejsu graficznego o nazwie "Coolwalk". Mnie bardzo przypadł do gustu. Nie spodziewałem się, że nawigację Google będzie można wyświetlić teraz na całej powierzchni ekranu. Dopracowane zostały powiadomienia, które pojawiają się w nowym okienku (wątku), nawet jeśli nawigacja Google współdzieli już ekran z inna apką, np. Spotify czy Replaio. Całość działa dość płynnie i nawigowanie jest bardzo intuicyjne. Ucieszyło mnie też, że w Spotify można wreszcie przewijać odtwarzany utwór. A jak Wam się widzi odświeżony AA?

Dzięki Kolego za ten wpis, nie śledziłem zmian, a AA mam już w tel domyślny. U mnie sam z siebie po nowemu nie zadziałał. Musiałem ściągnąć wersję APK 8.9 i zainstalowałem i działa. Dużo fajniej to wygląda. Żeby nawigacja była na pełnym ekranie musiałem w ustawieniach AA wyłączyć odtwarzanie muzyki automatycznie, wtedy nie ma domyślnego okienka muzyki. Masz jakiś inny sposób na włączenie pełnego ekranu? Widziałem filmiki i na dotykowym wyświetlaczu się robi jednym pociągnięciem palca. Tu mamy wszystko utrudnione...

Na pewno da się mapę wrzucić na całą szerokość nawet jak jest odpalony panel z odtwarzacza, bo udało mi się to zrobić. Niestety nie pamiętam czy robiłem to ikoną w lewym dolnym rogu czy jakoś inaczej. Pokombinuj to na pewno znajdziesz sposób 

A kojarzycie czy jest jakaś metoda by uruchomić dotykową powierzchnię pokrętła HMI by działało w AA/ CA ?
To przecież mogłoby jeszcze bardziej podnieść komfort używania AA/CP
ale w sumie to wymagałoby, by w interfejsie pokazało się coś na wzór kursora...

Li Mu Bai napisał(a):A kojarzycie czy jest jakaś metoda by uruchomić dotykową powierzchnię pokrętła HMI by działało w AA/ CA ?
Pokrętła? Może miałes na myśli wyświetlacza? Tak czy owak nie sądzę, że ten wyświetlacz jest wyposażony w warstwę dotykową, bo to dodatkowy koszt. Dla mnie brak dotykowego wyświetlacza jest zaletą, bo mam alergię na ślady po paluchach i ciągle musiałbym ten ekran przecierać. A paradoksalnie przyzwyczaiłem się do pokrętła HMI, a obługa multimediów bez sięgania ręką do ekranu jest bardzo komfortowa i można to robić "na pamięć" bez żadnego wysiłku.
Palmer napisał(a):Li Mu Bai napisał(a):A kojarzycie czy jest jakaś metoda by uruchomić dotykową powierzchnię pokrętła HMI by działało w AA/ CA ?
Pokrętła? Może miałes na myśli wyświetlacza? Tak czy owak nie sądzę, że ten wyświetlacz jest wyposażony w warstwę dotykową, bo to dodatkowy koszt. Dla mnie brak dotykowego wyświetlacza jest zaletą, bo mam alergię na ślady po paluchach i ciągle musiałbym ten ekran przecierać. A paradoksalnie przyzwyczaiłem się do pokrętła HMI, a obługa multimediów bez sięgania ręką do ekranu jest bardzo komfortowa i można to robić "na pamięć" bez żadnego wysiłku.
Pokrętła, bo jest dotykowe, a wyświetlacz to w sumie nie wiem, pewnie nie jest – co mi akurat nie przeszkadza, nawet osobiście wolę obsługę za pomocą HMI, jest to znacznie bezpieczniejsze niż mazianie palcem po oddalonym ekranie