loockas napisał(a):motomike6 napisał(a):Plaža Divna
Nie specjalnie mnie urzekła. Może dlatego że byłem tam o 8:00 jak jeszcze słońce nie zrobiło tak fajnego światła jak u Ciebie

Poza tym na Korculi takich plaż znalazłem ze trzy w zasięgu kilku km.
To zdjęcie zrobiłem o wschodzie słońca, dokładnie o 6:50

Zastanawiam się jak oświetlenie tej części w ciągu dnia, czy nie jest zacienione ze względu na otaczające góry ?
loockas napisał(a):motomike6 napisał(a):Korčula
Czym więcej poznaje Cro, tym bardziej się utwierdzam że Korcula to moje miejsce w tym kraju. Tylko mam na myśli całą wyspę, nie tylko stare miasto. No ale jeszcze wszystkiego nie widziałem, to może trafię na coś co mnie równie zachwyci

No i ten ich Posip... eh, jeszcze mam kilka butelek
No i tym mostem bym się musiał przejechać... Trzeba by coś szukać już na przyszły rok żeby znowu nie musieć wybierać resztek w chorych cenach

My w sumie zwiedziliśmy tylko ta cześć, na pewno jeszcze dużo nie widzieliśmy czy to na Korculi czy w innych częściach półwyspu. Ston wydawał się być fajny ale nie mieliśmy okazji się tam zatrzymać.
A wracając do przyziemnych rzeczy instalujesz u siebie PV bo już nie pamiętam bo chyba nie na samej pompie będziesz grzał ?
Mi tu podwykonawca ciśnie bym instalował ale boje się ze bez PV może to być kosztowne zima, u mnie w domu same zmarzluchy, obecnie dofinansowanie jest dobre, praktycznie 3/4 zwrotu inwestycji ale trzeba pozbyć się kopciucha. Na dachu mamy lukarny plus komin wiec dużo elementów które zacienienia dach i dużo nie wiem właśnie czy koszt vs zwrot jest warty tego.
Rekuperacje myślałem ze jeszcze przed zima będę miał ale jak uda się ja zainstalować po nowym roku to będzie dobrze.
Kuchnia zamówiona, cena porównując z wycena z 2020 prawie 60% do góry