Spalanie CX-5 – Silniki benzynowe
Parę kilometrów już zrobiłem.
Pisałem o 10 l. W moim przypadku nie sprawdza się.
Fakt, z miejsca ruszam dynamicznie (czasami włączam sport, żeby mocniej pociągnąć). W trasie z reguły jeżdżę zgodnie z przepisami. Czyli 100 – 120. Autostrady nie są na mojej drodze -bardzo rzadko.
Mnie średnia wychodzi 8,5. Tak już jest od kilku tankowań.
Kolega zasadził gaz i przyznaje się do zużycia 10-11 i bliżej nieokreślona ilość benzyny.
Jak można w ogóle poddawać w wątpliwość celowość zakupu auta czteronapędowego. Przecież nic lepszego nie wymyślono. Ja wiem, że nie jest to quattro w Audi (jeździłem ok 10 lat) ale piątka tylko trochę ustępuje.
Pisałem o 10 l. W moim przypadku nie sprawdza się.
Fakt, z miejsca ruszam dynamicznie (czasami włączam sport, żeby mocniej pociągnąć). W trasie z reguły jeżdżę zgodnie z przepisami. Czyli 100 – 120. Autostrady nie są na mojej drodze -bardzo rzadko.
Mnie średnia wychodzi 8,5. Tak już jest od kilku tankowań.
Kolega zasadził gaz i przyznaje się do zużycia 10-11 i bliżej nieokreślona ilość benzyny.
Jak można w ogóle poddawać w wątpliwość celowość zakupu auta czteronapędowego. Przecież nic lepszego nie wymyślono. Ja wiem, że nie jest to quattro w Audi (jeździłem ok 10 lat) ale piątka tylko trochę ustępuje.
Mimo nie długiego posiadania Mazdy (3 miesiące) to jednak mogę dodać to i owo w sprawie paliwa bo zrobiłem już po nad 6 tys km w najróżniejszych warunkach.
Zawsze "normalny" tryb D. Dynamiczna, normalna jazda bez dużego naginania przepisów. Od czasu do czasu pedał w podłodze by kogoś wyprzedzić i mieć troszku uśmiechu na twarzy z kręcenia Mazdzi ale to sporadycznie.
Miasto 100%
11L (sorry ale nie wierze w gadki iż w mieście da się zejść poniżej 10L z normalnym trybem jazdy) jeżeli komuś tak wychodzi to albo nie mierzy spalania TYLKO w mieście, albo nie mieszka w prawdziwym zakorkowanym mieście (a moje w cale do ogromnej aglomeracji nie należy).
Miasto/Trasa (50%/50%)
9-10L I tu się może zgodzę z cyklem mieszanym, ale musi dojść spory kawałek trasy by móc zbić spalanie poniżej 10L, im więcej miasta tym wartość bliżej 10.
Trasa (90-110km/h maks)
7,5-8L Najniższą średnią wartość jaką uzyskałem to było 7,4L. Drogi krajowe, obszar niezabudowany.
Autostrady (130-150km/h)
10L Tu takie naciągane średnie ponieważ jazda na autostradach już nie należy do najprzyjemniejszych gdy co chwila trzeba kogoś wyprzedzać / hamować/ przepuszczać, więc o płynnej jeździe ze stałą prędkością można pomarzyć. Ogólnie jednak zawsze przy większych prędkościach miałem dziesiątkę z przodu i ani poniżej ani za jedenastkę raczej nie wpadało.
Zawsze "normalny" tryb D. Dynamiczna, normalna jazda bez dużego naginania przepisów. Od czasu do czasu pedał w podłodze by kogoś wyprzedzić i mieć troszku uśmiechu na twarzy z kręcenia Mazdzi ale to sporadycznie.
Miasto 100%
11L (sorry ale nie wierze w gadki iż w mieście da się zejść poniżej 10L z normalnym trybem jazdy) jeżeli komuś tak wychodzi to albo nie mierzy spalania TYLKO w mieście, albo nie mieszka w prawdziwym zakorkowanym mieście (a moje w cale do ogromnej aglomeracji nie należy).
Miasto/Trasa (50%/50%)
9-10L I tu się może zgodzę z cyklem mieszanym, ale musi dojść spory kawałek trasy by móc zbić spalanie poniżej 10L, im więcej miasta tym wartość bliżej 10.
Trasa (90-110km/h maks)
7,5-8L Najniższą średnią wartość jaką uzyskałem to było 7,4L. Drogi krajowe, obszar niezabudowany.
Autostrady (130-150km/h)
10L Tu takie naciągane średnie ponieważ jazda na autostradach już nie należy do najprzyjemniejszych gdy co chwila trzeba kogoś wyprzedzać / hamować/ przepuszczać, więc o płynnej jeździe ze stałą prędkością można pomarzyć. Ogólnie jednak zawsze przy większych prędkościach miałem dziesiątkę z przodu i ani poniżej ani za jedenastkę raczej nie wpadało.
Witam
Ja dokładnie potwierdzam to co napisał Komodo. U mnie po 15tys tak to się przedstawia. I nie wiem jak można uzyskać takie małe wyniki. Poniżej 7.5l nie przekraczając 110km/h nie uzyskałem. Miasto Warszawa średnio 10,5l. Generalnie po przekroczeniu 120km/h spalanie drastycznie rośnie. Ciekawy jestem jak że spalanianiem prezentuje się dostępna obecnie wersja 2,5l bez napędu na cztery koła?
Ja dokładnie potwierdzam to co napisał Komodo. U mnie po 15tys tak to się przedstawia. I nie wiem jak można uzyskać takie małe wyniki. Poniżej 7.5l nie przekraczając 110km/h nie uzyskałem. Miasto Warszawa średnio 10,5l. Generalnie po przekroczeniu 120km/h spalanie drastycznie rośnie. Ciekawy jestem jak że spalanianiem prezentuje się dostępna obecnie wersja 2,5l bez napędu na cztery koła?
To już odpowiadam. Przejechane 6500 km
Miasto/korki: 10 – 10.5L
Miasto: 9-10L
Miasto/trasa (30%/70%): 8.4-8.9L
Trasa (110-130km) bardzo spokojna jazda: 6.9-7.6L
Trasa (130-160+) jazda dynamiczna: do około 10+L
Wyniki na trybie zwykłym.
Sport zostawiam sobie do wyprzedzania.
Miasto/korki: 10 – 10.5L
Miasto: 9-10L
Miasto/trasa (30%/70%): 8.4-8.9L
Trasa (110-130km) bardzo spokojna jazda: 6.9-7.6L
Trasa (130-160+) jazda dynamiczna: do około 10+L
Wyniki na trybie zwykłym.
Sport zostawiam sobie do wyprzedzania.
Cześć , witam właścicielem mojej Mazdy jestem dopiero od parunastu dni , i mam mały problem ze wskazaniem spalania , nie sprawdziłem jeszcze opcji zatankowania do pełna i wyjeżdżaniu do zera , oraz ponownym zatankowaniu , ale patrząc na wskazania komputera jestem lekko przerażony , oraz przeglądając wpisy innych posiadaczy , u mnie komputer średnie spalanie pokazuje na poziomie 13 litrów i nie wiem czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem czy po prostu przekłamuje komputer , No ok auto ma napęd na 4 łapy , koła 19 cali No i silnik 2.5 litra , co sprawia , że musi swoje spalić , ale z tego co patrzę to nikomu tyle nie pali
- Od: 24 sie 2022, 22:44
- Auto: Mazda CX-5 , 2.5 SKYACTIV , 2016 rok
Mam CX-5 od czerwca (2L benzyna, FWD, automat, przejechane 6000km).
Pytanie odnośnie spalania w mieście. Wychodzi u mnie średnio 13,5-15L/100km (a czasem nawet pokaże średnie z przejazdu 18/100). Czy to normalne czy jednak trochę za dużo? W serwisie po podpięciu pod komputer błędów żadnych nie było.
Poza miastem jest raczej OK bo tak koło 8,5.
Pytanie odnośnie spalania w mieście. Wychodzi u mnie średnio 13,5-15L/100km (a czasem nawet pokaże średnie z przejazdu 18/100). Czy to normalne czy jednak trochę za dużo? W serwisie po podpięciu pod komputer błędów żadnych nie było.
Poza miastem jest raczej OK bo tak koło 8,5.
- Od: 29 paź 2022, 10:36
- Auto: CX-5, 2L benzyna, automat, 2022
Ja mam 2.5l AWD G(odłączane cylindry) i średnie spalanie 50/50 8,5l. Jeżdżę zgodnie z przepisami. CX5 to nie sportowe auta a silnik 2.0 jest za słaby. Odłączane cylindry robią robotę. Raz udowodniłem koledze że na odcinku 160km przy jeździe na znakach, z emerycką dynamiką, spalanie 6l. Oczywiście trasa podmiejska, bez ekspresówek itp. Da się uzykać niziutkie spalanie, oczywiście kosztem dynamiki.
531-640-670
Moja 2.5l silnik na dotarciu (przebieg 1500km przed wymianą oleju), trasa Poznań – Radom (A2, S7, kilkadziesiąt KM drogi łączącej na której spalanie jest najniższe). Autostrada jechana 130km/h, ekspresówka 110km/h.
Spalanie potwierdzone na dystrybutorze między 7.1 a 7.2.
Czyli da się
Spalanie potwierdzone na dystrybutorze między 7.1 a 7.2.
Czyli da się
No to u mnie wygląda to następująco:
Pierwszy bak średnia 7,9. Jazda trochę po mieście, trochę po obwodnicy. Wynik nie najgorszy.
Dziś jechałem trasę Łódź Tychy i przy prędkości z tempomatu 120 spalanie średnie to 8,5. Nie ukrywam że spodziewałem się czegoś mniej. Może kwestia dotarcia silnika? Póki co mam przebieg nadal poniżej 1000 km.
Pierwszy bak średnia 7,9. Jazda trochę po mieście, trochę po obwodnicy. Wynik nie najgorszy.
Dziś jechałem trasę Łódź Tychy i przy prędkości z tempomatu 120 spalanie średnie to 8,5. Nie ukrywam że spodziewałem się czegoś mniej. Może kwestia dotarcia silnika? Póki co mam przebieg nadal poniżej 1000 km.