Neonixos666 napisał(a):Ja chyba też dojrzałem do automatu i następny będzie automat, ojciec psioczy że się psują i drogo ale nie słucham i myślę że będzie bezawaryjny jak nie będzie się patrzeć na złomy z dolnej półki cenowej.
Jak już będziesz zdecydowany na konkretne auto wtedy sprawdzisz czy wersja z automatem nie sprawiała większych problemów.
Jak najbardziej były auta w których połączenie silnik skrzynia nie zawsze generowało bezproblemową eksploatację.
Przeważnie problem wynika że źle dobranej skrzyni do silnika – np. skrzynia montowana do mocnego diesla, gdzie producent podawał ze moment z jakim powinna radzić sobie skrzynia jest w wartości granicznej. Do tego producent, np zmieniał rekomendacje producenta skrzyni w zakresie przeglądów – Problem w Volvo i skrzynia Aisin AW-55, TF80SC.....
Jeśli ciężko coś będzie znaleźć w necie, zawsze zerknij na ceny regeneracji danej skrzyni albo używane egzemplarze na sprzedaż.....cena niska = raczej bark problemów
Ja zdecydowanie polecam automat. W tym momencie oba moje auta są w AT i oba z ta samą skrzynią ZF – 8HP.