Mazda3 BK Z6 '08 Ice Blue
A skąd zamawiałeś kluczyk? Zastanawiam się czy profilaktycznie nie kupić trzeciego i go sobie zaprogramować. Jak się zgubi jeden z 2, to potem dorabianie zapasu będzie droższe 
- Od: 22 lip 2014, 11:58
- Auto: Mazda 3 Kintaro
Ostatnio pojawił się głuchy stuk z tyłu auta przy pokonowaniu nierówności. Okazało się ,że to wina amoryzatora. Wstawione nowe amortyzatory oraz górne mocowania:
Co ciekawe w górnych mocowaniach SACHS-a były zeszlifowane numery oryginału Mazdy
Wymienione zostały również tylne tuleje wahaczy przednich , które były już naderwane z obydwu stron na LAMFORDER-y:
Co ciekawe w górnych mocowaniach SACHS-a były zeszlifowane numery oryginału Mazdy
Wymienione zostały również tylne tuleje wahaczy przednich , które były już naderwane z obydwu stron na LAMFORDER-y:
- Od: 27 wrz 2010, 17:58
- Auto: Mazda 3 BL
Następna aktualizacja związana montażem spryskiwaczy mgłowych.
Zestaw do montażu składał się z:
– spryskiwaczy mgłowych
– zaworków jednokierunkowych
– przewódu elastycznego
Spryskiwacze mgłowe mają króciec po innym kątem dlatego potrzebne jest przedłużenie oryginalnego wężyka aby móc podłączyć go do nowej dyszy oraz zamontować zawór jednokierunkowy::
WRAŻENIA
Efekt działania jest dobry przy czym kąt działania dysz jest nieco za niski i płyn nie obejmuje całej szyby ale jej dolną część. Dlatego przydałaby się możliwość regulacji, które one nie posiadają.
Polerowałem również lampy środkiem do regeneracji lamp. Efekt mile mnie zaskoczył gdyż do końca nie spodziewałem ,że bez maszynowej polerki można uzyskać bardzo zadowalający rezultat.
Zestaw do montażu składał się z:
– spryskiwaczy mgłowych
– zaworków jednokierunkowych
– przewódu elastycznego
Spryskiwacze mgłowe mają króciec po innym kątem dlatego potrzebne jest przedłużenie oryginalnego wężyka aby móc podłączyć go do nowej dyszy oraz zamontować zawór jednokierunkowy::
WRAŻENIA
Efekt działania jest dobry przy czym kąt działania dysz jest nieco za niski i płyn nie obejmuje całej szyby ale jej dolną część. Dlatego przydałaby się możliwość regulacji, które one nie posiadają.
Polerowałem również lampy środkiem do regeneracji lamp. Efekt mile mnie zaskoczył gdyż do końca nie spodziewałem ,że bez maszynowej polerki można uzyskać bardzo zadowalający rezultat.
W moje ręce wpadły moduły LED do zastosowania jako podświetlenie bagażnika oraz podświetlenie powitalne w obszarze nóg kierowcy jak i pasażera.
Moduł jest na 12V dlatego nie wymagają dodatkowy urządzeń redukujących napięcie a barwa świateł jest biała:
W pierwszej kolejności moduł został zamontowany w bagażniku
Do modułu została dorobiona instalacja z rozłączaną wtyczką co umożliwia łatwy demontaż i podłączenie pod lampkę bagażnika w taki sposób ,że moduł włącza się razem z nią.
Co do mocowania to jest on zamontowany po środku półki na mocną taśmę dwustronna.
Kąt swiecenia diód LED jest na tyle duży, że centralne umiejscowienie umożliwia pełne podświetlenie bagażnika.
Moduł jest na 12V dlatego nie wymagają dodatkowy urządzeń redukujących napięcie a barwa świateł jest biała:
W pierwszej kolejności moduł został zamontowany w bagażniku
Do modułu została dorobiona instalacja z rozłączaną wtyczką co umożliwia łatwy demontaż i podłączenie pod lampkę bagażnika w taki sposób ,że moduł włącza się razem z nią.
Co do mocowania to jest on zamontowany po środku półki na mocną taśmę dwustronna.
Kąt swiecenia diód LED jest na tyle duży, że centralne umiejscowienie umożliwia pełne podświetlenie bagażnika.
Ostatnio edytowano 10 lut 2025, 21:24 przez PitrekT, łącznie edytowano 19 razy
Przyszedł czas na wymianę filtra kabinowego 
Wymiana dokonana bez odpinania wtyczek. Z racji nie za dużej ilości dostępnego miejsca przy tej metodzie, utrudnione jest dokładne wyczyszczenie przestrzeni, w której umiejscowione są filtry.
Czas operacji: 1 godzina
Stary filtr był już znacznie zanieczyszczony i pochodził z 2012 roku
Po wymianie zauważalna poprawa siły nadmuchu.
Wymiana dokonana bez odpinania wtyczek. Z racji nie za dużej ilości dostępnego miejsca przy tej metodzie, utrudnione jest dokładne wyczyszczenie przestrzeni, w której umiejscowione są filtry.
Czas operacji: 1 godzina
Stary filtr był już znacznie zanieczyszczony i pochodził z 2012 roku
Po wymianie zauważalna poprawa siły nadmuchu.
Pojawił się nowy mod – manetka z regulacją prędkości wycieraczek 
Zainspirowany efektem modyfikacji dokonanej przez kolegę ezg_siwy, postanowiłem go również przetestować u siebie.
W pierwszej kolejności rozglądałem się za samą manetką wycieraczek z Mazdy 3 BL ale trafiłem na ofertę zestawu manetek – kierunkowskazu oraz wycieraczek tylko ,że były one z funkcją AUTO. Nie dokońca byłem pewny czy będą one działać prawidłowo w modelu BK a w szczególności ta od wycieraczek. Po szybkiej analizie schematu elektrycznego okazało się ,że ta funkcja nie powinna mieć wpływy na działanie w autach bez czujnika deszczu/zmierzchu jak w moim przypadku. Oprócz tego będzie również baza w przyszłości do instalacji tego czujnika w przyszłości.
Po montażu nowej manetki niezbędne było jej kodowanie za pomocą programu FORSCAN w module GEM:
726-01-01 0454 4580 408C – obecne kodowanie
726-01-01 0654 4580 408E – nowe kodowanie
Po tej operacji można cieszyć jego pełną funkcjonalnością. Zakres interwału jest między 5 a 30 sekund, co bardzo pomocne jest w dostosowaniu prędkości wycieraczek do intensywności deszczu.
Zainspirowany efektem modyfikacji dokonanej przez kolegę ezg_siwy, postanowiłem go również przetestować u siebie.
W pierwszej kolejności rozglądałem się za samą manetką wycieraczek z Mazdy 3 BL ale trafiłem na ofertę zestawu manetek – kierunkowskazu oraz wycieraczek tylko ,że były one z funkcją AUTO. Nie dokońca byłem pewny czy będą one działać prawidłowo w modelu BK a w szczególności ta od wycieraczek. Po szybkiej analizie schematu elektrycznego okazało się ,że ta funkcja nie powinna mieć wpływy na działanie w autach bez czujnika deszczu/zmierzchu jak w moim przypadku. Oprócz tego będzie również baza w przyszłości do instalacji tego czujnika w przyszłości.
Po montażu nowej manetki niezbędne było jej kodowanie za pomocą programu FORSCAN w module GEM:
726-01-01 0454 4580 408C – obecne kodowanie
726-01-01 0654 4580 408E – nowe kodowanie
Po tej operacji można cieszyć jego pełną funkcjonalnością. Zakres interwału jest między 5 a 30 sekund, co bardzo pomocne jest w dostosowaniu prędkości wycieraczek do intensywności deszczu.
Good job! 
- Od: 22 lip 2014, 11:58
- Auto: Mazda 3 Kintaro
Już myślałem, że nikt Valvo już nie leje 
- Od: 23 maja 2023, 10:15
- Auto: Mazda 3 BN 17r. 2.0l 88kw
Wymiana oleju we wspomaganiu. Zastosowany olej MANNOL DEXRON III:
Olej odsysany ze zbiorniczka był czarny i posiadał charakterystyczny zapach:
Układ został przepłukany około 1.5 lltrem nowego płynu. Czas operacji wraz z czyszczeniem zbiorniczka to 1 godzina.
Olej odsysany ze zbiorniczka był czarny i posiadał charakterystyczny zapach:
Układ został przepłukany około 1.5 lltrem nowego płynu. Czas operacji wraz z czyszczeniem zbiorniczka to 1 godzina.
Po wymianie jakaś zmiana?
Osłony które zamontowałeś to ori gadżet czy coś extra?
Osłony które zamontowałeś to ori gadżet czy coś extra?
- Od: 23 maja 2023, 10:15
- Auto: Mazda 3 BN 17r. 2.0l 88kw
alehandro` napisał(a):Po wymianie jakaś zmiana?
Zauważalna zmiana to mniejsza siła potrzebna do skrętu.
alehandro` napisał(a):Osłony które zamontowałeś to ori gadżet czy coś extra?
To są osłony akcesoryjne pasujące do różnych aut.
Dopisano 23 lip 2023, 21:38:
Wronek1 napisał(a):fajne autko,szkoda tylko że 1.6
Jak na moje potrzeby 1.6 daje radę
super sobie auto ogarniasz.
coraz mniej tu "forumowych" ogarniaczy własnych aut a wiadomo, że nikt Ci tak dobrze nie zrobi jak Ty sam..
poprawiłeś te spryski mgłowe, czy jeździsz na niskim mgławieniu?
coraz mniej tu "forumowych" ogarniaczy własnych aut a wiadomo, że nikt Ci tak dobrze nie zrobi jak Ty sam..
poprawiłeś te spryski mgłowe, czy jeździsz na niskim mgławieniu?
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...