Czateria... 2021
Na forum Ducato ludzie nie schodzą ze średniej 10L (motor 2.3 130KM). Ja wykręciłem do Olsztyna 6L i pewnie nikt w to nie uwierzy.
Wychodzę z założenia, że jeżdżę na tyle mało, że mam w d... spalanie
polecam.
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):Wychodzę z założenia, że jeżdżę na tyle mało, że mam w d... spalaniepolecam.
Niektórzy mówią ,, Jem tak rzadko że w pupie mam ile
MrShaleck napisał(a):Wychodzę z założenia, że jeżdżę na tyle mało, że mam w d... spalaniepolecam.
Jak tak się na codzień jeździ to w sumie też tak mam ale jak się jedzie gdzieś w trasę to już boli

oni ładują 4 tony a Ty przepisowo 
Dopisano 22 maja 2022 22:22:
No właśnie wychodząc z tego założenia zastanawiam się czemu mam Saaba a nie Camaro
Dopisano 22 maja 2022 22:22:
No właśnie wychodząc z tego założenia zastanawiam się czemu mam Saaba a nie Camaro
Stała pod ścianą prężąc kakao
Gib napisał(a):oni ładują 4 tony a Ty przepisowo
Mamy wersję z najmniejszą ładownością na pojedynczym wahaczu czyli tona z hakiem. Normalnie łyka 1.5 tony bez zajęknięcia. Tak średnio zabieramy paletę piwa i drugie pół auta innego towaru, w koło komina wychodzi około 7litrów przy budzie L2H2.
Gib napisał(a):No właśnie wychodząc z tego założenia zastanawiam się czemu mam Saaba a nie Camaro
Dlatego w garażu mam 3.0d pogrzebane i służy do przyjemności. A na co dzień, wożenie psa i rowerów chrupka. I jakoś to leci...
Tankowałem ostatnio ojca X3. To to ma przemiał wachy... 12.5 średnie. 60L wlałem to można się zgarbić.
Dopisano 22 maja 2022, 22:40:
Krzemol napisał(a):Jak tak się na codzień jeździ to w sumie też tak mam ale jak się jedzie gdzieś w trasę to już boli
Mam ten plus, że moje Beemwe w mieście spali 11-12, ale w trasie to poniżej 7 spokojnie przy autostradowej. Więc jakoś strasznie to nie boli...
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
MrShaleck napisał(a):Wychodzę z założenia, że jeżdżę na tyle mało, że mam w d... spalanie polecam.
Dokładnie tak obecnie mam. Natomiast nie każdy ma taki komfort i jeździć musi dużo, a cena paliwa dołuje (nawet mnie, który nie jeździ prawie wcale). Warto zaznaczyć, ze to nie koniec podwyzek.
Prawda to, niestety.
Napisałem to z lekkim przymrużeniem oka
Czasy są wstrętne. Zawsze miałem podejście, że jak jest za drogo czy ciężko to trzeba za...ć nie narzekać tak żeby mieć to co trzeba dla rodziny i dla siebie. Tylko ostatnimi czasy to człowiek ciśnie i ciśnie i te podejście przestaje dawać efekty.
Napisałem to z lekkim przymrużeniem oka
Czasy są wstrętne. Zawsze miałem podejście, że jak jest za drogo czy ciężko to trzeba za...ć nie narzekać tak żeby mieć to co trzeba dla rodziny i dla siebie. Tylko ostatnimi czasy to człowiek ciśnie i ciśnie i te podejście przestaje dawać efekty.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
pamiętam jak paliwo dobiło do 5zł jaki był szum, teraz ceny tak odleciały że szkoda gadać.
Dlatego na daily to bym najlepiej kupił Lexa CT i założył LPG ale ceny tych aut są srogie
. W sobotę serwis dużej i nią zacznę jeździć więcej, pali jednak mniej od MX5 a skoro teraz ceny 95 i ON się zrównały to tym bardziej.
Szukamy czegoś teraz dla fumfla do 40k. Tragedia na rynku. Ciężko coś sensownego znaleźć i w ogóle jakie chore pieniądze za jakie roczniki idą... i mówię tutaj o normalnych hatchbackach a nie jakichś
bardziej wyszukanych modelach :d
bardziej wyszukanych modelach :d
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Dlatego ja na razie olałem temat zmiany samochodu. Mazdy 5 są w tych samych cenach co cztery lata temu
. Laguny Coupe ostatnie wypusty szły w 2015 więc jeszcze zdążę 

Mi też obecna sytuacja i budowa skutecznie wybiły z głowy wszelkie pomysły zmiany auta. Nawet się cieszę że nie zrealizowałem ubiegłorocznych pomysłów bo bym nie miał spalania 3.7/100 
też nie miałem w planach tak długo trzymać renaty i miałem zmienić na coś świeższego ale teraz ceny tak odleciały że co uzbieram to za mało i odpuściłem.
Dopisano 22 maja 2022 22:30:
szkoda że takie drogie
https://www.olx.pl/d/oferta/wheelman-bu ... KYijx.html
Dopisano 22 maja 2022 22:30:
szkoda że takie drogie
https://www.olx.pl/d/oferta/wheelman-bu ... KYijx.html
Ja nowe hamulce z tylu do Jeepa montuje i robie drugie podejscie z sprzedaza. Zobaczymy. Moze tym razem zainteresowanie bedzie jakies.
..::Born To Rise Hell::..
Ale jaja. Grzebałem sobie na rządowej stronce "mój pojazd' i ukazał mi się tam numer rejestracyjny MX-5 jak była jeszcze w Holandii. Google wypluło ciekawą fotę
. Na jakimś blogu znalezione, rok 2009
. Alfę też kiedyś wyszperałem przy salonie w Szwajcarii na Google Maps 

Ja w sumie zacząłem korzystać z komunikacji miejskiej po raz pierwszy od 10lat
Wcześniej ze względu na rodzaj pracy nie było to możliwe. Przystanek pod nosem, 25min i jestem pod biurem. Od dwóch lat transport publiczny jest za free, czemu nie. Małżonka też po ostatnich kilku tankowaniach jeździ na pobliski P+R, 15min pociągiem jest w studio
Q średnio ostatnio mialem okazje pojeździć, jeden tyd spędził u młodego w spa. Myślałem ze lakier był w stanie bliskim fabrycznemu, okazało się ze było na nim tyle osadu i kamienia że teraz jest dopiero czarny metalik, do tego powłoka dodaje efekt szkła

Przy okazji zauważyłem ze ubyło trochę płynu chłodzącego, po głębszej inspekcji wyszło ze poci się pod uszczelka na pompie wody, zawiozłem na gwarancji do warsztatu, miał być do odbioru w piątek ale nie dali rady zrobić, czekam na tel.
Wcześniej ze względu na rodzaj pracy nie było to możliwe. Przystanek pod nosem, 25min i jestem pod biurem. Od dwóch lat transport publiczny jest za free, czemu nie. Małżonka też po ostatnich kilku tankowaniach jeździ na pobliski P+R, 15min pociągiem jest w studio
Q średnio ostatnio mialem okazje pojeździć, jeden tyd spędził u młodego w spa. Myślałem ze lakier był w stanie bliskim fabrycznemu, okazało się ze było na nim tyle osadu i kamienia że teraz jest dopiero czarny metalik, do tego powłoka dodaje efekt szkła

Przy okazji zauważyłem ze ubyło trochę płynu chłodzącego, po głębszej inspekcji wyszło ze poci się pod uszczelka na pompie wody, zawiozłem na gwarancji do warsztatu, miał być do odbioru w piątek ale nie dali rady zrobić, czekam na tel.
- Od: 15 maja 2012, 15:34
- Auto: Jest GJ 2.2 AT
Jest Citroen SpaceTourer
Było C4 Picasso
Była Mazda 6
GH
Neonixos666 napisał(a):Na forum Ducato ludzie nie schodzą ze średniej 10L (motor 2.3 130KM). Ja wykręciłem do Olsztyna 6L i pewnie nikt w to nie uwierzy.
180KM Ducato z kontenerem 6m, załadowane zwykle pod +/– 2T z AT spala 11-12l.
Ale tam zawsze gaz w podłodze jest...
Czasem jeżdżę Masterem 2.3 130KM z ładunkiem 1,5T+ i spokojnie z trasy wracam ze średnim 8. Ale trasa to zwykle nie za szerokie drogi małopolski czy podkarpacia.
Na trasie do Wrocka/Zielonej G. taki wynik jest niemożliwy. Wyjazd na S8/A4 to skutecznie uniemożliwia.
Średnie z pierwszej trasy to około 40-50km/h, z tej drugiej 90+.
Ja wiem że te auta mogą palić niewiele. Zależy to od tego gdzie jeżdżą. Chyba nawet bardziej niż to, kto nimi jeździ.
Np. Trafikiem 1.6TT 125KM potrafię zejść w okolice 6 (lub nawet minimalnie mniej). Ale utrzymanie takiego średniego na całym zbiorniku jest bardzo ciężkie do osiągnięcia (chociaż bez miasta i tras szybkiego ruchu jest możliwe). Normalnie trzeba liczyć realnie 8.
Wersja 1.6T 115KM bez AdBlue, pali średnio około 1l mniej na 100km. Zrobienie tam średniego poniżej 5l nie jest nawet strasznym wysiłkiem.
Dacia średnio łyka LPG od 9 w trasie do 12 w mieście.
A Suzuki w mieście potrzebuje od 12 do 15
P.S. Na niektórych Orlenach trwa już akcja dokładania wyświetlaczy do tych banerów z cenami.
Tak więc już za chwileczkę, już za momencik 1 z przodu będzie się kręcić