RVM – asystent martwego pola – prośba o poradę/wskazówkę

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez AndrzejK. » 27 wrz 2021, 22:21

Witam,
auto kupiłem już z niedziałającym RVM, chciałbym to usprawnić i stąd prośba o poradę do Was;
podpiąłem auto do Forscan i pokazało problemy z konfiguracją i kalibracją systemu RVM (załączniki).
Co te informacje dokładnie oznaczają i czy ja z poziomu Forscana jestem w stanie się z tym uporać, aby system pobudzić do poprawnego działania?
Dzięki za szczegółowe objaśnienie procedury usprawnienia tematu o ile to jest możliwe z poziomu mojego komputera i Forscana ( z tym programem zaczynam dopiero "przygodę" więc każde wskazówki nawet łopatologicznie przekazane są mile widziane :) )
Aktualnie po wciśnięciu przycisku RVM na desce wychodzi na pomarańczowo komunikat RVM malfunction (awaria RVM)
Z góry podziękował za wszelką pomoc.
Załączniki
20210927_151533.jpg
20210927_151551.jpg
20210927_151605.jpg
Początkujący

Od: 12 cze 2021, 19:46
Auto: Mazda 3 BM Skyactiv-G 2.0/120KM SkyEnergy 2015r Sedan Manual

Postprzez gutek_wrb » 28 wrz 2021, 08:20

A to nie lepiej jest podjechać do serwisu ,skoro mazda ma gwarancję ,niż grzebać w systemie i sobie polepszyć sprawę <czytaj>
Forumowicz

Od: 13 mar 2010, 23:52
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez AndrzejK. » 28 wrz 2021, 18:56

Pewnie byłoby lepiej....tyle, że auto gwarancji już przecież nie ma.
Ale pewnie jeżeli sam nie ogarnę tematu to i tak wyjścia nie będzie i trzeba będzie do ASO podjechać.
Wracając do meritum tematu, wiem już jaki jest koszt kalibracji, tylko zastanawiam się czy jeżeli Forscan pokazał "brak kalibracji" to jest to ścisłe info o usterce czy np. po podpięciu w ASO "cudeńka" do kalibracji nie może np. pokazać się "głębsza" usterka np. uszkodzenie radaru/modułu lewego lub prawego....
Reasumując czy program pokazał ścisłe info o usterce i kalibracja załatwi sprawę czy mogą wyjść w procesie usprawniania RVM jakieś inne kwiatki....,bo wtedy za podpięcie do kalibracji pewnie by mnie skasowali, a system by dalej nie działał (zakładam to hipotetycznie, ale że nie mam wiedzy jak to działa w kwestii usterka domyślna/faktyczna i zachowanie serwisu w takiej kwestii to napisałem tutaj....).
Czy tak czy tak liczę na jakieś konstruktywne info od Was zorientowanych w interpretacji info z Forscana i zachowania ASO w przedmiotowej sprawie.
Pzdr. :)
Początkujący

Od: 12 cze 2021, 19:46
Auto: Mazda 3 BM Skyactiv-G 2.0/120KM SkyEnergy 2015r Sedan Manual