M Hybrid
Strona 1 z 1
nie chodzi mi o informacje ogólnodostępne ale o Wasze doświadczenia i podzielenie się z innymi użytkownikami – jak posługiwać się "gazem" żeby odzyskiwać jak najwięcej energii, czy odczuwa się oszczędności w paliwie, itp.....
Uważam, że temat ważny dla każdego użytkującego ten system w naszych X-ach
Uważam, że temat ważny dla każdego użytkującego ten system w naszych X-ach
Hej.
No ja mam wiedzę i znam zalety M-Hybrydy
Co prawda w skyactive_G ale spalanie mam nawet na poziomie 4,3 litra
No ja mam wiedzę i znam zalety M-Hybrydy

Co prawda w skyactive_G ale spalanie mam nawet na poziomie 4,3 litra

Witam,
4,3 litra jak to Robisz ?
Ja teraz jechałem nad morze i wracałem, co prawda z bagażnikiem na rowery na haku.
Prędkość na tempomacie aktywnym między 80 a 130 średnia dystans ok 1000 km spalanie średnie ok 8.0 l
Auto – Mazda 2.0 G rok 2021 121 KM Hikari
4,3 litra jak to Robisz ?
Ja teraz jechałem nad morze i wracałem, co prawda z bagażnikiem na rowery na haku.
Prędkość na tempomacie aktywnym między 80 a 130 średnia dystans ok 1000 km spalanie średnie ok 8.0 l
Auto – Mazda 2.0 G rok 2021 121 KM Hikari
- Od: 11 lis 2019, 10:19
- Auto: CX-30 ; 2020r ; 2.0 122KM ; Automat
Rowery zwiększają opór powietrza.
Dodatkowo spodziewam się że 4.3 litra to był wynik przy idealnych warunkach, tj większość po płaskim/z górki i przy 90km/h na 6 biegu bez zatrzymywania i hamowań.
Nie ma opcji żeby spalić 4 litry przy 130km/h.
Dodatkowo spodziewam się że 4.3 litra to był wynik przy idealnych warunkach, tj większość po płaskim/z górki i przy 90km/h na 6 biegu bez zatrzymywania i hamowań.
Ja zaliczyłem trasę nad morze po A1, S8, DK średnie spalanie przy spokojnej jeździe na S8 120 km/h , A1 130 km/h na tempomacie (pilnując żeby mnie nie wyhamował za wolniej poruszającym się pojazdem) , czasem przy wyprzedzaniu trochę więcej i spalanie średnie 6,5 l/100. Mniej się nie dało chyba ze jechał bym w porywach do 90 i nie mniej niż 50 km/h. Wątpię że można zejść poniżej 6 no chyba że by zrobić reset spalania podczas jazdy to w tedy pewnie jest to możliwe i przy prędkości jakieś 50-80 km bez zwalniania i przyśpieszania.
dyskograf napisał(a):Rowery zwiększają opór powietrza.
Był to odcinek od Łomianek do rozjazdu

A można spalić te 4 litry ale do 100 km/h i przy płynnej jeździe

Ostatnio się zagapilem ze stacją i po wyskoczeniu 0km do przejechania zresetowałem spalanie i po ok 10km jazdy obwodnicą z prędkością 80-100km/h zjechałem ze spalaniem 3.7 ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Poruszamy kilka watków:
1) Podstawą, jak dla mnie, jest hamowanie silnikiem długo przed światłami.
2) Moja pierwsza trasa 600 km drogami krajowymi na aktywnym tempomacie 90 km/h. Średnia na stacji 5,9.
3) Wskaźnik poziomu paliwa. Przy ostatnim tankowaniu rezerwa wskazywała 30 km zasiegu, a zatankowałem "pod korek" tylko 44,4 litra (w 51 litrowy zbiornik). Czy też tak macie?
1) Podstawą, jak dla mnie, jest hamowanie silnikiem długo przed światłami.
2) Moja pierwsza trasa 600 km drogami krajowymi na aktywnym tempomacie 90 km/h. Średnia na stacji 5,9.
3) Wskaźnik poziomu paliwa. Przy ostatnim tankowaniu rezerwa wskazywała 30 km zasiegu, a zatankowałem "pod korek" tylko 44,4 litra (w 51 litrowy zbiornik). Czy też tak macie?
Tak, wiele nowych aut po pokazaniu 0km do przejechania ma jeszcze w baku parę litrów paliwa. Mają też to wszystkie SkyMazdy czyli od 2012. Było to już poruszane.
Strona 1 z 1