Cześć,
Zakupiłem taki zestaw, ponieważ przeszkadzał mi szum powietrza przy wyższych prędkościach.
https://allegro.pl/oferta/zestaw-napraw ... OTkwZTI%3DDzisiaj zrobiłem uszczelkę kierownicy z myślą, że jak nie będzie znacznej poprawy to pozostałych już nie robię, bo trochę zabawy z tym było samemu.
ku mojemu zdziwieniu efekt jest bardzo dobry, po prostu jadąc słyszę świty z pozostałych drzwi odległych ode mnie o jakiś metr, a nie słyszę świstu ze swoich drzwi
Dla mnie efekt przekracza znacząco oczekiwania, bo dużo się nie spodziewałem<spoko> .
Przy następnej okazji zrobię pozostałe drzwi. Ten sznur niby jest na wymiar średnica ale ciężko go przeciągnąć na całej długości, U mnie poszedł w dwóch kawałkach poprzez dodatkowe otwory, które są co jakieś 5cm – wciągnąłem drut przez nie i z powrotem od drugiej strony sznur, aż się spotkały oba odcinki

Można rozważyć minimalnie mniejszą średnicę.
Zalecam to robić w dwie osoby, to dużo ułatwia, po z jednej strony trzeba delikatnie pchać i podawać, z drugiej ciągnąć i cały czas pryskać smar sylikonowy z zestawu.
Drut mógłby być bardziej stalowy, sprężysty.
Ogólnie taki zestaw bardzo polecam, drut można zawsze dokupić stalowy za grosze.
Jeśli się dojdzie do wprawy, to w 2 godziny spokojnie można zrobić wszystkie 4 drzwi.
Co do pozostałych elementów wyciszenia planuje jedynie wyciszenie plastikowych nadkoli z przodu poprzez oklejenie matą butylową. Jest to mało inwazyjne, a nie chcę robiąc pełne wyciszenie nadkoli na blachę malować jakimś mazidłem po dodatkowej macie.
Biorę też pod uwagę wyciszenie drzwi i tyle.
Mam sedana więc myślę, że z bagażnikiem nie ma co walczyć, choć myślę o oklejeniu klapy matami wewnątrz aby dźwięk zamykania nie był taki głuchy.
Jedyne co z bagażnikiem robiłem, to montaż tej dodatkowej sprężyny z AliExpress, aby klapa otwierała się do pionu, ale dużo czasu zajęło mi znalezienie odpowiedniego miejsca montażu tej sprężyny, a jak już było ok, zaczął denerwować mnie dźwięk napinania sprężyny przy zamykaniu bagażnika. Dodatkowo wydawało mi się, że klapa jakby wystaje przez naciąg tej sprężyny i w końcu to zdemontowałem.
Aha uporałem się z nieprzyjemnym dźwiękiem zamykania bagażnika, spowodowanym telepaniem się tablicy rejestracyjnej. Początkowo myślałem, że trzeba przykleić jakąś uszczelkę między ramkę a klapę, ale robotę zrobiła zwykła uszczelka do okien przyklejona w kawałkach na ramkę pod tablicę w postaci pasków. Ramka się zapięła, tablica siedzi sztywno. 20 minut pracy, satysfakcja bezcenna.
PS. Dzisiaj zrobiłem resztę drzwi, jutro jazda próbna.
Nie byłem w stanie w żadnej uszczelce przeciągnąć w jednym kawałku tego sznura, więc są po 2 odcinki, możliwe dzięki dodatkowym otworom w uszczelce.
Jak wiadomo co i jak to reszta idzie gładko.
PS. 2
Efekt jest bardzo dobry, nawet do 150km/h jest sporo ciszej.
Zatem zachęcony efektami biorę się niebawem za nadkola.