Nie zatrzymał się do kontroli i został zastrzelony!!!

Pogaduchy motoryzacyjne.

Czy policjant miał prawo strzelać do motocyklisty

Tak
67
59%
Nie
32
28%
Trudno powiedzieć
15
13%

Liczba głosów : 114

Postprzez Bimbak » 28 lip 2006, 17:51

Briareos napisał(a):Jesli nie dotrzegasz roznicy miedzy zwyklym niezatrzymaniem a omijaniem blokady drogowej, uciekaniem przed poscigiem, w dzien, na terenie zabudowanym

Briareos napisał(a):Ale pewnie nie próbowałeś przy tym staranować policjanta...

z tym staranowanie policjanta to ja bym uważał bo to są narazie spekulacje.
Pewne jest że chłopak ominął blokade na drodze po czym dostał 4 kulki.
Podejrzewam że gdyby wiedział że policja prowadzi obławę na złodzieji to by nie uciekał a tak .... a gdyby akurat ci policjanci którym się w nocy nie zatrzymam prowadzili właśnie obławę w poszukiwaniu czerwonej mazdy?
To co byś powiedział? Pech?
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez marakus » 28 lip 2006, 17:54

Przeczytałem wasze opinie również te fachowe (amra bkapust) i myślę, że macie rację. To nie to samo co Poznań, zresztą to bez znaczenia. Co do strzelania to przpraszam nie chciałem nikogo obrazić nazywając brzydko policjanta, moja wiedza nt. broni okazuje się być skąpa. Co do motocyklisty – coż nie miał prawka, spanikował i nie był świadomy chba tego co mu grozi no i niesteety stała się tragedia. Współczuję obu stronom, zrówno rodzinie chłopaka jak i Policjantom.
Tyle sprostowania z mojej strony.
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Forumowicz

Od: 14 kwi 2006, 13:20
Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L

Postprzez bkapust » 28 lip 2006, 17:58

Bimbak.

Z taranowaniem Policjanta to nie sa zadne spekulacje. Nie bawie sie w spekulacje.

Chlopak ominol blokade, zmylil poscig i wracajac na miejscu blokady probowal staranowac, a wlasciwie zgonic z drogi, Policjatna, ktory stal na jezdni i probowal go zatrzymac [lizakiem]. Policjant odskoczyl, wziol PM'a oddal strzal ostrzegawczy i puscil serie w motocykl.

Nie ma co sie nad nim uzalac. Byl dzien, widno, jasno, ulica miedzy zabudowaniami w terenie zabudowanym. Policjanci byli umundurowani, radiowozy oznakowane.

Uciekal nie dlatego, ze mial watpliwosci czy to prawdziwa kontrola – tylko dlatego, ze gowniarz nie mial prawka.

Inne gadanie w stylu co by bylo gdybys ty jechal noca, w ciemnym lesie i stalayb blokada. To sa wlasnie spekulacje. W tych warunkach w jakich to sie stalo motocyklista dal nadzwyczajniej pupy.

Zrobil zle bo w tym warunkach sytuacja byla jednoznacznaa.

Co sie stanie jesli bedzie blokada w lesie w nocy. Nie wiem miejmy nadzieje, ze nie bedziemy musieli o tym dyskutowac.
Ostatnio edytowano 28 lip 2006, 18:03 przez bkapust, łącznie edytowano 1 raz
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Miala byc Mazda a jest Ford :P
Forumowicz

Od: 5 maja 2006, 16:23
Auto: Ford Mondeo'04 2.0 TDCI

Postprzez Bimbak » 28 lip 2006, 18:00

marakus napisał(a):Co do motocyklisty – coż nie miał prawka, spanikował i nie był świadomy chba tego co mu grozi no i niesteety stała się tragedia. Współczuję obu stronom, zrówno rodzinie chłopaka jak i Policjantom.
Tyle sprostowania z mojej strony

również jestem podobnego zdania. To co się stało to tragedia i niechciałbym i nieżycze nikomu aby to co się stało spotkało kogoś mojej czy waszej rodziny i nie mówie tu tylko o motocykliście ale także o policjantach.
Chłopak uciekał bo nie miał prawka
Policjanci strzelali bo wydawało im się ze to złodziej

Oby to był ostatni taki wypadek
Pozdrawiam, Tomek

Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez Bimbak » 28 lip 2006, 18:11

bkapust napisał(a):probowal staranowac, a wlasciwie zgonic z drogi, Policjatna

ja słyszałem że własnie o tym jeszcze spekulują. Jednak mogę być niedoinformowany a i w telewizji mówiąc ciągle coś nowego.

Boli mnie tylko to że za głupote człowieka spotyka kara śmierci

bkapust napisał(a):miejmy nadzieje, ze nie bedziemy musieli o tym dyskutowac

też mam taką nadzieję

EDIT: aha jeszcze jedno – wczoraj policja podawała że gość podczas próby ucieczki staranował rowerzystkę i uderzył w przystanek po czym poniósł śmierć, dopiero dziś po zeznaniach świadków podaje się że do niego strzelano i zginął od kul ....... to mnie przeraża
Pozdrawiam, Tomek

Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez mX-MEN » 28 lip 2006, 20:00

Jest wiele sposobów na przymusowe zatrzymanie pojazdu, podczas obławy lub pościgu, min. kolczatka która jest używana podczas blokad a której tam niestety zabrakło !!

Niestety policjant wybrał metodę która powinna być stosowana w ostateczności !!

Takie żeczy nie powinny mieć miejsca i tyle !!

I co to za bzdura że chłopak próbował rozjechać czy staranować policjanta :|
Wmurowany w asfalt nie był, nie musiał strzelać i tyle !!

Smutne jest , że to nie pierwsza i niestety nie ostatnia taka pomyłka :(

bkapust napisał(a):Nie ma co sie nad nim uzalac...

Gratuluje podejścia do sprawy :| – jesli wszyscy w branży tak mają to trzeba bardziej uważać na takich texasrengerów i cały ten pożal sie Boże "wymiar sprawiedliwości" – niż na bandytów !!
Forumowicz

Od: 1 lis 2005, 13:02
Auto: Xedos 6 KF '94 / B 1600 '83 / Vivaro 1,9DI '03 / Fazer1 '11 /

Postprzez bajer0 » 28 lip 2006, 21:14

nie chce mi sie czytac wszystkich wypowiedzi, ale powiem cos od Siebie. Jak sie ucieka to ma sie cos na sumieniu. Druga sprawa, ze policja sie teraz boi obywateli. Co to za problem dla 3 karkow, zeby wpieprzyc dwojgu chudzienkich kraweznikow ? Jestem w stani zrozumiec i policje i mlodego motocykliste. Szkoda chlopaka, na pewno sobie nie zasluzyl na to....
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez mX-MEN » 28 lip 2006, 21:19

bajer0 napisał(a):... Druga sprawa, ze policja sie teraz boi obywateli

To znaczy, że jak ja sie zacznę bać policji to mam prawo do nich strzelać, ba nawet zabić ?? !!
Forumowicz

Postprzez ravo » 28 lip 2006, 21:24

ciezko ocenic sytuacje – jak naprawde bylo jesli koles naprawde chcial przejechac policjanta i byly oddawane strzaly ostrzegawcze i prosba o zatrzymanie a koles olal to bardzo mi przykro ale sam sobie zgotowal kare szkoda, ze taka :(. Szkoda mi policjanta i rodzinny kolesia. Sprawa ciezko do ocenienia z samych opisow i poglosek.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez bajer0 » 28 lip 2006, 21:33

mX-MEN napisał(a):To znaczy, że jak ja sie zacznę bać policji to mam prawo do nich strzelać, ba nawet zabić

jezeli policja zamiast zatrzymac/przesluchac bedzie Cie chciala zajeb&^@ na miejscu to czemu nie? Myslisz, ze bandyci sie patyczkuja i beda z kraweznikami rozmawiac?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez mX-MEN » 28 lip 2006, 21:44

Nie miałem na mysli karków, tylko takich obywateli jak ja czy TY i ten chłopak który bez watpienia postapił źle.Ale czy na tyle źle żeby zginąć ??
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 28 lip 2006, 22:21

Nie kombinuj.... pisalem juz, ze nie. Wina nigdy nie lezy tylko po jednej stronie.
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez bkapust » 28 lip 2006, 22:26

mX-MEN napisał(a):Jest wiele sposobów na przymusowe zatrzymanie pojazdu, podczas obławy lub pościgu, min. kolczatka która jest używana podczas blokad a której tam niestety zabrakło !!

A zdajesz sobie sprawe, ze kolczatki nie powinno uzywac sie na jednoslady? Zdjesz sobie sprawe, ze gdyby uzyc kolczatki na pedzacy sportowy motocykl to prawdopodobienstwo zgonu motocyklisty jest ogromne?
Beztroskich, drwiących, gwałtowników – takimi chce nas mieć mądrość. Jest niewiastą, kocha zawsze tylko wojownika.

Forumowicz

Postprzez Morder » 28 lip 2006, 22:28

bkapust napisał(a):Zdjesz sobie sprawe, ze gdyby uzyc kolczatki na pedzacy sportowy motocykl to prawdopodobienstwo zgonu motocyklisty jest ogromne?

większe niż w przypadku oddania kilku strzałów ?
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:07
Auto: MX-3

Postprzez bkapust » 28 lip 2006, 22:36

Morder napisał(a):
bkapust napisał(a):Zdjesz sobie sprawe, ze gdyby uzyc kolczatki na pedzacy sportowy motocykl to prawdopodobienstwo zgonu motocyklisty jest ogromne?

większe niż w przypadku oddania kilku strzałów ?

Ryzyk fizyk. Nikt tego dokladnie nie liczyl. Podejzewam, ze jesli liczyc strzaly w motocykl a nie motocykliste to jednakowe – i tu, i tu taki upadek zle sie moze skonczyc :)

Jednak niepodwazalnym faktem, niezalenie od tego co glosza domorosli spece od taktyki policyjnej, nie ma skutecznej bezpiecznej metody na zatrzymanie uciekiniera na motocyklu, ktory nie ma zamiaru sie zatrzymac. Czy koclzatka, czy zajechanie dorgi, spychanie samochodem, strzelanie – wszystko co moze sie sprawdzic w wypadku poscigu za samochodem jest malo bezpieczne w wypadku motocykla. To akurat dosc oczywiste.

Nic nie zmienia faktu, ze Policjant postapil a] zgodnie z prawem; b] zgodnie z tym czego sie uczy Policji, ocenil sytuacje, wyciagnol wnioski – zareagowal prawidlowo.

Nalezy pamietac, ze byla to blokada czekajaca na bandyte z dluga bronia. Nikt sie nie spodziewal, ze znajdzie sie idota, ktory zechce taka blokade omijac, taranowac i uciekac tylko dlatego, ze nie ma prawka. To nie byl jeden woz pieczarek suszac na poboczu. Wtedy ocenial bym ytuacje inaczej. To byla zasadzka na bandyte, normalny czlowiek widzac radiowozy na drodze, umundurownych Policjantow, miedzy budynkami w terenie zabudowanym [nie miasto tylko osada] sie zatrzymuje. Chlopak zachowal sie jak idiota – Policjant zachowal sie naturalnie i zgodnie z prawem.

Forumowicz

Postprzez Hazu » 28 lip 2006, 22:43

mX-MEN napisał(a):Ale czy na tyle źle żeby zginąć

Myslę że jak jęździł bez kasku i bez prawka to pewnie predzej czy później by tak skończył.
Znam kilka osób temu podobnych co tak skończyło.
Jeżeli ktoś nie respektuje prawa to musi się liczyć z konsekwencjami tego jeżeli chcemy żyć w normalnym kraju.
Będą mieli pozostali motocykliści nauczkę aby nie uciekać przed policją – w tej chwili zakrywają tablicę i myślą że są bezkarni bo uciekną – a g***o.

Przy okazji :
Ne przeszkadzają wam rowerzyści jadący kompletnie bez żadnego oświetlenia w czasie gdy robi się ciemno lub po zmierzchu.

Przecież kierujacy samochodem czasem nie jest w stanie zauważyć takiego debila tym bardziej że z przeciwka może jechać kolejny debil z włączonymi halogenami.

Ja mam ochotę czasem zatrzymać takiego i nakopać mu pupy zanim ktoś się wpakuje na niego i będzie miał zmarnowane życie.

Już nie wspomnę o pijanych na drodze.

Karać puki wcześniej takich, zanim ktos niewinny za nich będzie cierpiał.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez ravo » 28 lip 2006, 22:52

emmarek napisał(a):Przy okazji :
Ne przeszkadzają wam rowerzyści jadący kompletnie bez żadnego oświetlenia w czasie gdy robi się ciemno lub po zmierzchu.

przeszkadzaja

emmarek napisał(a):ędą mieli pozostali motocykliści nauczkę aby nie uciekać przed policją – w tej chwili zakrywają tablicę i myślą że są bezkarni bo uciekną – a g***o.

wkurzaja mnie cwaniacy

emmarek napisał(a):Już nie wspomnę o pijanych na drodze.

rok wiezienia a jak zabije to 25 lat

emmarek napisał(a):Myslę że jak jęździł bez kasku

mial kask
emmarek napisał(a):Karać puki wcześniej takich, zanim ktos niewinny za nich będzie cierpiał.

oczywiscie
Ostatnio edytowano 28 lip 2006, 22:53 przez ravo, łącznie edytowano 1 raz
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Postprzez bkapust » 28 lip 2006, 22:52

Mial? O to ktos mnie w blad wprowadzil <diabełek>

Forumowicz

Postprzez ravo » 28 lip 2006, 22:56

bkapust napisał(a):Mial? O to ktos mnie w blad wprowadzil

to czemu jego rodzinna w tv wygadywala glupoty ? ehh dlatego nie ma sensusie wypowiadac jak sie tam nie bylo
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Postprzez bkapust » 28 lip 2006, 23:01

ravo napisał(a):
bkapust napisał(a):Mial? O to ktos mnie w blad wprowadzil

to czemu jego rodzinna w tv wygadywala glupoty ? ehh dlatego nie ma sensusie wypowiadac jak sie tam nie bylo

Mozliwe, ze mial. Nie mowie, ze nie. Uwierzylem koledze na slowo, ale oczywiscie mogl kolega przeoczyc ten fakt. Sam rozumiesz sytuacja nie sprzyja zimnemu profesjonalizmowi.

A co do rodziny, sluchalem ich dzis chwile i pare glupot powiedzieli, ale wsumie ludziom nie ma sie co dziwic – tak jak mowilem ciezko w takiej sytuacji oceniac wszystko na zimno.

Forumowicz