Irytujące rzeczy/usterki w BP
Jak myjecie autko na myjni bezdotykowej to składajcie lusterka bo za szkiełkiem jest otwór i pod ciśnieniem woda spływa do niego powodując wypłukiwanie smaru przez te chemie na myjniach i zacinają się mechanizmy, wymienią wam na gwarancji bez problemu, samemu też można naprawić właśnie przez to WD, mnie już wymieniali oba.
Dziś zrugałem żonę, że zakosiła mi opakowanie maseczek awaryjnych ze schowka... Jak się okazało niesłusznie. Cała paczka wpadła do środka auta, bo w schowku nie ma "górnej" osłony. Czy Wam też już poginęły rzeczy? Chodzi mi o schowek pasażera i szczelinę, przez którą widać filtr kabinowy.
Jak tak dalej pójdzie to zgodnie z zaleceniem pracownika ASO dokupię sobie przedłużenie do 5 lat bo auto jest z końca maja 2019r więc mam jeszcze tylko rok, a tutaj już felga, cały drążek gałką od biegów, no i teraz ekran + deska
. Co do lusterek nie mam żadnego problemu, ale jednak składać przy myciu ?. Kurczę byłem przekonany, że właśnie w mazdach tak padają jak muchy te lusterka właśnie przez to, że auto się zamyka bo keyless przy myciu składa lusterka. Nie mam tego systemu niestety ( po handsfree z megane 3 coupe to chyba największy ból, nawet brak przednich czujników jako tako znoszę), więc byłem przekonany, że uchowam przed awarią te lusterka 
Ja w sumie nie widzę konieczności rozłożonych lusterek do mycia na myjni bezdotykowej, bo przecież głównie brudzi się obudowa, a lusterka i tak zawsze się pomoczą, a też dla bezpieczeństwa i dobrej przejrzystości powinno się je po skończonym myciu wytrzeć.
Jak zauważył MM4zda, lusterka warto złozyć tuż przed myciem i nawet jak auto zacznie się otwierać i zamykać w trakcie mycia to lusterka pozostaną złożone.
A propos mycia na bezdotykowej to zaopatrzyłem się w chemię wspomagającą ten proces, tj. środek do usuwania owadów (Cleantech Bug Off!), do kół niezbyt mocny (wymaga rozcieńczenia), zasadowy Shiny Garage All Wheel Cleaner, a do szyb FX Protect Glass Cleaner.
Nie wydłuży to znacząco czasu wizyty na myjni, a troszkę zwiększy skuteczność regularnego, bieżącego mycia. Czy wy też stosujecie jakieś specyfiki do takiego szybkiego mycia?
Jak zauważył MM4zda, lusterka warto złozyć tuż przed myciem i nawet jak auto zacznie się otwierać i zamykać w trakcie mycia to lusterka pozostaną złożone.
A propos mycia na bezdotykowej to zaopatrzyłem się w chemię wspomagającą ten proces, tj. środek do usuwania owadów (Cleantech Bug Off!), do kół niezbyt mocny (wymaga rozcieńczenia), zasadowy Shiny Garage All Wheel Cleaner, a do szyb FX Protect Glass Cleaner.
Nie wydłuży to znacząco czasu wizyty na myjni, a troszkę zwiększy skuteczność regularnego, bieżącego mycia. Czy wy też stosujecie jakieś specyfiki do takiego szybkiego mycia?
Ja ostatnio zastosowałem po umyciu i wysuszeniu adbl ceramic qd to wszyscy się oglądali bo auto świeciło się jak psu... a na myjni fajne kropelkowanie jest bo zawiera coś ala ceramika i ponoć trzyma do 6 miesiecy 
k.siwczyk napisał(a):AdrianT napisał(a):Rozbierz lusterko i użyj odpowiedniego smaru. Będziesz miał spokój. Instrukcję znajdziesz na stronie mazdy.
Nie trzeba rozbierać, wystarczy zapodać WD-40 przy pomocy rurki w odpowiednie miejsce i wystarczy.
Odpowiednie, tzn. gdzie? Możesz wkleić zdjęcie lusterka z zaznaczonym miejscem gdzie smarować?
zbiorzec napisał(a):k.siwczyk napisał(a):AdrianT napisał(a):Rozbierz lusterko i użyj odpowiedniego smaru. Będziesz miał spokój. Instrukcję znajdziesz na stronie mazdy.
Nie trzeba rozbierać, wystarczy zapodać WD-40 przy pomocy rurki w odpowiednie miejsce i wystarczy.
Odpowiednie, tzn. gdzie? Możesz wkleić zdjęcie lusterka z zaznaczonym miejscem gdzie smarować?
Kilka stron wcześniej w tym poście masz fotki, ale to gówniana naprawa bo skoro smar wypłukuje to płyn Wd40 tym bardziej
Dopisano 21 kwi 2021, 22:26:
MM4zda napisał(a):Ja ostatnio zastosowałem po umyciu i wysuszeniu adbl ceramic qd to wszyscy się oglądali bo auto świeciło się jak psu... a na myjni fajne kropelkowanie jest bo zawiera coś ala ceramika i ponoć trzyma do 6 miesiecy
Dobry qd robi robotę ale smalec to smalec
paweł_TBU napisał(a):k.siwczyk napisał(a):Nie wiem czy taka gówniana skoro mi lusterko się już 5 miesięcy trzyma
A składasz na myjni czy nie? Bo jak tak to i na Ori smarze się będzie trzymac
Nie, tylko mi się otwiera i zamyka cały czas, ale to sytuacja znana. Cały czas mam włączone automatyczne rozkładanie lusterek.
Zostawianie kluczyka w aucie jest ciut nieroztropne. Co zrobisz jeżeli auto się zarygluje?paweł_TBU napisał(a):Zostaw kluczyk w środku i po problemie albo złóż przyciskiem na drzwiach też się nie będą składać i rozkladac
zbiorzec napisał(a):k.siwczyk napisał(a):AdrianT napisał(a):Rozbierz lusterko i użyj odpowiedniego smaru. Będziesz miał spokój. Instrukcję znajdziesz na stronie mazdy.
Prawy róg co kabelek wychodzi.
Nie wiem dlaczego miałby się nie zamknąć. Wiem jednak że jak zostawiłem kluczyk w środku, to syn wchodził przez bagażnik, bo tylko bagażnik można było otworzyć. Poza tym nie wiem w czym problem aby sprawdzić samemu. Może jakieś aktualizacje to zmieniły. U mnie nie było robionych aktualizacji systemu, więc działa tak jak napisałem.
lelo28 napisał(a):Nie wiem dlaczego miałby się nie zamknąć. Wiem jednak że jak zostawiłem kluczyk w środku, to syn wchodził przez bagażnik, bo tylko bagażnik można było otworzyć. Poza tym nie wiem w czym problem aby sprawdzić samemu. Może jakieś aktualizacje to zmieniły. U mnie nie było robionych aktualizacji systemu, więc działa tak jak napisałem.
A jeśli wynik testu okaże się odwrotny (na nasze nieszczęście), to czy w takiej sytuacji można poratować się kluczykiem zapasowym (którego nie wyobrażam sobie nie zabrać na taką "chwilę prawdy")? Krótko mówiąc czy dwa kluczyki działaja równorzędnie, jeśli jeden z nich jest w pobliżu auta (w tym przypadku w jego wnętrzu)?