Czateria... 2021
Gib napisał(a):10 letni nie używany pasek rozrządu nadaje się do Plastik/metal czy zmieszane?
OLX

Segregacja jest fajna gdyby sami producenci wiedzieli jak to segregować. 

fajnie jak by była aplikacja która po zeskanowaniu kodu mówi gdzie to wyrzucić 
No czasami by się przydała. Ja odkad mieszkam w domu widzę ile tego plastiku się produkuje. W czwartek wystawiłem 5 worków,a gdyby się tak jeszcze bardziej przyłożyć to jeden by się pewnie uzbierał.
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
U mnie to samo, produkcja śmieci jest dramatycznie duża. Niestety dużo pochodzi z zamawiania przez internet, wszystko jest w pudełku, do tego wypełnienie z folii i syf gotowy.
No i też rzeczy w sklepie są pakowane bez sensu, a dodatkowo łączą materiały- plastik i papier na przykład :/
No i też rzeczy w sklepie są pakowane bez sensu, a dodatkowo łączą materiały- plastik i papier na przykład :/
Jeżdżą, kontrolują czy się segreguje ale nie skontrolują producenta by zapewnił na opakowaniu gdzie konkretnie wyrzucać to co zostanie po produkcie, a niby istnieje jakiś cykl życia produktu w którym powinno być to uwzględnione.
Beny napisał(a):dom używany z wymienionym poszyciem i jednym oknemkurde ale na filmikach to łatwizna jest z montażem
kolejnym wyszukiwaniem będzie "cieknący dach"
a czym dach masz kryty ? pytanie jaki masz rozstaw krokwi – bo może się okazać, że będzie trzeba robić dodatkowy wymian.
Od 5 lat nic nie cieknie i mam nadzieję że tak zostanie. Krokwie co 80.Blachodachowka, ma 10 lat ale widać ruda na końcach w kilku miejscach wiec pewnie za mojej kadencji czeka mnie wymiana.
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Beny napisał(a):Na workach do plastiku pisze ze nie wolno nic z części samochodowych wrzucać.
u mnie w mieście nie można wogóle wyrzucać części samochodowych do śmieci a na PSZOK przyjmują jedynie opony. Kiedyś podyskutowałem sobie z wydziałem środowiska, żeby Pani mi wytłumaczyła po co mam wyrzucać opony na pszok, jak w wulkanizacji bez łaski biorą stare opony, a i tak nie ma możliwości, żebym sam zużyte opony zdjął i wyrzucił. A przecież wymiana lampy w garażu to nie problem i co mam zrobić z tymi częściami.
Pani stwierdziła, że to warsztat przyjmuje – ale jak mówię, że warsztat to weźmie tylko jak u nich wymienię wiec nie o to chodzi. Tym samym odkryłem dlaczego po lasach ludzie wyrzucają zderzaki czy lampy, skoro nawet jak się bardzo chce to i tak nie ma jak ich zutylizować nawet odpłatnie, jak się nie prowadzi warsztatu
Dopisano So lut 06, 2021 23:56:42:
Beny napisał(a):Od 5 lat nic nie cieknie i mam nadzieję że tak zostanie. Krokwie co 80.Blachodachowka, ma 10 lat ale widać ruda na końcach w kilku miejscach wiec pewnie za mojej kadencji czeka mnie wymiana.
w sensie że zacznie ciec w okolicy okien
blachy nie wolno ciąć szlifierką, tylko nożyce, może stąd ruda, zdarzają się magicy którzy tną szlifierką (bo szybciej niż ręcznie)
jak 80cm to albo okna 66cm i mniej problemowy montaż albo 78cm i robisz wymian bo między krokwiami się nie zmieści. Przy dachu krytym blachą wstawianie okien jest dosyć upierdliwą robotą, łatwiej się wstawia w dach kryty dachówka.
eee latamy w kosmos, atom rozszczepiamy a okna mają ciec? Jak dobrze robotę zrobią to nic nie pocieknie 
No ja się ostatnio zdziwiłem u wulkanizatora jak mi za 4 stare opony 20zl policzyli. Pszoki mamy i przyjmują wszystko, gabaryty jeżdżą 2x w roku ale części samochodowych nie biorą.Jaknktos nie czyta ulotek to się zdziwi. Np drzwi z szyba nie biorą

ruda na końcach falimarek napisał(a):blachy nie wolno ciąć szlifierką, tylko nożyce, może stąd ruda, zdarzają się magicy którzy tną szlifierką (bo szybciej niż ręcznie)
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
mi też policzyli jak stare opony oddawałem 
Beny napisał(a):gabaryty jeżdżą 2x w roku ale części samochodowych nie biorą
Oni wielu rzeczy nie biorą co mnie niesamowicie wkur... przed remontem elewacji usuwaliśmy jedno okno. Wystawiłem je w całości na gabaryt (rama, skrzydło z szybami). Nie zabrali... bo jest szkło. Oni się sami proszą, żeby ludzie wywozili graty do lasu... Okno balkonowe wiec nie weszło nawet do Scenica