O ile forum śledzę od dawna – bardziej jako anonimowy czytelnik zwracam się do was z prośbą o pomoc osobiście
Jakieś 8000km (pare miesięcy) temu zostałem nowym właścicielem Mazdy 3 BK z silnikiem 1.6 benzynowym ze skrzynią automatyczną i z instalacją LPG STAG 400.
Na początku zostały wymienione łączniki stabilizatorów na tyle i jeden z prawego przodu, oczywiście komplet filtrów plus olej.
Niestety od jakiegoś czasu Mazda postanowiła wyrzucić błąd check engine P0303 – niestety poprzedni właściciel nie należał do osób dbających o samochód, więc postanowiłem wymienić wszystkie świece na zalecane przez książeczkę serwisową czyli irydiowe świece DENSO – problem ustał na jakieś tysiąc kilometrów – niestety kontrolka znowu się zapaliła, wymieniając świecę wymieniłem również Cewki (wymieniłem 3 z 4 aby wykluczyc problem cewek), tylko że teraz wyskakuje błąd P0300 i P0303. Nie mam pojecia co powinienem sprawdzić jako następną rzecz.
Mam również parę innych problemów:
1) po wciśnięciu gazu niekiedy nic się nie dzieje i muszę pedał wcisnąć mocniej aby obroty zaczęły rosnąć
2) Niekiedy po puszczeniu gazu obroty spadają do około tysiąca a później nagle rosną do 1500 i spadają znowu do tysiaca.
Co może być źródłem moich problemów ? Z góry wam bardzo dziękuje